VIDEO Propagandiștii lui Putin admit brusc, la televiziunea de stat, că Rusia nu poate învinge NATO
A fost o vreme, nu cu mult timp în urmă, când cel mai proeminent prezentator de talk-show-uri de televiziune din Rusia, Vladimir Soloviov, se delecta avertizând cu privire la o apocalipsă nucleară care va lovi SUA sau Marea Britanie (dar nu și Rusia). La un an după invazie, starea de spirit pare schimbată pe platourile televiziunilor rusești și își fac loc discuțiile despre faptul dacă victoria este asigurată sau dacă Rusia poate într-adevăr să învingă NATO, scrie ziarista Julia Davis, pentru cepa.org.
Ziarista, care monitorizează televiziunile de propagandă ale Kremlinului, notează că, la sfârșitul lunii februarie 2023, ideea că victoria Rusiei este departe de a fi inevitabilă și că înfrângerea rusă este o posibilitate intrase în sfârșit în studiourile odată impenetrabile ale presei de stat.
În cadrul emisiunii „Seara cu Vladimir Soloviov” din 28 februarie 2023, regizorul de film Karen Șahnazarov a remarcat: „Această situație ne aduce un pericol de consecințe foarte grele, dacă pierdem. Trebuie să luăm în considerare posibilitatea de a pierde. Nu sunt de acord cu cei care spun: „Nu este nevoie [să luăm în considerare acest lucru], vom câștiga!”. Nu știu ce să zic despre asta”.
Soloviov, care citea cândva listele numeroaselor publicații occidentale care menționau amenințările sale nucleare, și-a schimbat brusc tonul pe 6 martie. Pentru prima dată după luni de zile, discuțiile despre cursul potențial al războiului lui Vladimir Putin s-au ferit de predicțiile bombastice potrivit cărora Londra sau Washingtonul vor fi în curând șterse de pe fața pământului. Tonul lui Soloviov a fost întunecat.
„Poate armata noastră, în starea sa actuală, cu numărul actual de oameni și cu complexul nostru militar-industrial, să-și îndeplinească obiectivele – care nu se referă la războiul împotriva Ucrainei, care nu există – ci împotriva NATO?”, și-a întrebat el invitații.
Vitali Tretiakov, decanul Școlii Superioare de Televiziune a Universității de Stat din Moscova, a afirmat că Rusia nu trebuie să accepte nicio încetare a focului sau să se angajeze în discuții de pace, deoarece acest lucru ar „răpi victoriile militarilor ruși”. Tretiakov a enumerat apoi diverse regiuni ucrainene, rusificându-le numele după bunul plac și declarându-le parte a Federației Ruse. El a cerut ca oficialii ruși să facă proclamații corespunzătoare cu privire la soarta fiecărei regiuni. Tonul lui Soloviov a fost rece: „Cine ar trebui să declare?”. Tretiakov a răspuns: „Învingătorii!”. Gazda l-a întrerupt: „Serios? Cum vor obține această victorie?”.
Deputatul Dumei de Stat Andrei Guruliov, fost comandant adjunct al districtului militar de sud al Rusiei, este de asemenea o persoană care apare frecvent la televiziunea de stat unde a propus, de asemenea, utilizarea armelor nucleare împotriva țărilor NATO. Acum, și el și-a schimbat tonul. Răspunzând la întrebările lui Soloviov, Guruliov a presupus cu tristețe: „Cu toții înțelegem foarte bine că luptăm împotriva NATO, am discutat acest lucru în multe ocazii. Sunt întrebat: „Putem învinge NATO?”. Dacă folosești matematica și calculezi corelația dintre forțe și mijloace, în cel mai bun caz, putem doar să ne apărăm”.
Este greu de știut cât de mult din schimbarea de ton este atribuibilă direct stăpânilor de la Kremlin ai talk-show-urilor, dar știm că personalul media de rang înalt primește indicații privind acoperirea de la regim și că aceste ghiduri sunt uneori tăiate și lipite în articolele din presă, notează Julia Davis. Ghidurile Kremlinului sugerează, de asemenea, conținutul, ca în martie 2022, când mass-media a primit indicații că este „esențial” să îl citeze pe gazda Fox News și scepticul războiului ucrainean, Tucker Carlson. Știm, de asemenea, că Rusia a suferit cel puțin 200.000 de victime și că, prin urmare, rușii obișnuiți sunt conștienți că conflictul se dovedește extrem de dificil, în cel mai bun caz. Negarea realității este din ce în ce mai dificilă.
Deși admit cu părere de rău că Rusia nu este pregătită să lupte cu NATO și își lasă amenințările nucleare deoparte, propagandiștii de la televiziunile de stat subliniază în continuare importanța zdrobirii nu numai a ucrainenilor – descriși de Tretiakov drept „animale” -, ci și a opoziției interne a Rusiei, în timp ce dezvoltă neobosit diverse metode de a ataca Occidentul în viitor.
Julia Davis este editorialistă la The Daily Beast și creatoare a Russian Media Monitor. Este membră a Academiei de Arte și Științe ale Televiziunii, a Screen Actors Guild și a Women In Film.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.