G4Media.ro

VIDEO Protest al studenților din Beijing împotriva măsurilor anti-Covid, un eveniment extrem…

captura youtube

VIDEO Protest al studenților din Beijing împotriva măsurilor anti-Covid, un eveniment extrem de rar în capitala Chinei

Sute de studenți de la prestigioasa Universitate din Beijing au protestat împotriva înăspririi măsurilor anti-Covidiu, un act neobișnuit de sfidare în această instituție extrem de sensibilă pentru guvernul chinez, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

De la începutul lunii mai, capitala chineză a fost supusă unor măsuri antiepidemice stricte, cu teste aproape zilnice și stimulente puternice pentru a lucra de acasă. Restaurantele și alte afaceri neesențiale au fost închise, iar multe locuințe au fost izolate.

Chiar dacă metropola cu peste 20 de milioane de locuitori a înregistrat doar aproximativ 1.000 de cazuri în ultimele săptămâni, regimul comunist rămâne angajat în politica sa de zero-Covid, care a fost prezentată ca o poveste de succes în comparație cu milioanele de decese înregistrate în întreaga lume.

Dar peste 300 de studenți, închiși în căminele lor timp de o săptămână, au protestat duminică seară în interiorul campusului Wanliu, unul dintre sediile Universității din Beijing, au declarat mai mulți studenți care au preferat să-și păstreze anonimatul.

În înregistrările video verificate de AFP, studenții pot fi văzuți scandând sloganuri și huiduind un oficial al universității.

Studenții tocmai dărâmaseră un gard pe care universitatea îl ridicase pentru a-i împiedica să iasă din reședință și să comande mâncare.

„Toată lumea a fost foarte supărată când a fost pus gardul”, a declarat luni un elev.

„Tradiția protestului”

Un director adjunct al universității s-a adresat în cele din urmă protestatarilor printr-un megafon, cerându-le să „se revină în dormitoare în mod calm”, potrivit unei înregistrări video transmise de un student.

Autoritățile universitare au promis că le vor permite studenților să revină în campusul principal.

Contactată, conducerea „Beida”, așa cum este cunoscută Universitatea din Beijing, a refuzat să o numească „demonstrație”, referindu-se doar la „studenți care și-au exprimat doleanțele”.

Prestigioasa universitate a fost, în 1989, punctul de pornire pentru marile demonstrații pro-democrație din Tiananmen, terminate într-o baie de sânge în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989. De atunci, universitatea este supravegheată atent de autorități.

„A fost o zi foarte bună pentru studenții din Beida”, a declarat un internaut pe rețeaua de socializare Weibo, într-un comentariu care a fost prompt cenzurat: „Astăzi am văzut cum tradiția protestelor studențești din Beida a renăscut din cenușă”.

„Glume”

Nemulțumirile sunt vizibile și în Shanghai, cel mai populat oraș al țării, ale cărui 25 de milioane de locuitori sunt în carantină de la începutul lunii aprilie.

În încercarea de a da speranțe populației, autoritățile au anunțat duminică că întreprinderile vor fi redeschise „în etape” – o perspectivă care nu schimbă nimic pentru milioanele de persoane care sunt încă închise în casele lor sau în centrele de carantină.

„Nu am nici cea mai mică speranță” de redeschidere în curând, a declarat pentru AFP un proprietar de restaurant, sub rezerva anonimatului. „De ce mai cred oamenii în astfel de lucruri? De la 1 aprilie, primim glume în fiecare zi”.

După ce a depășit 25.000 de cazuri zilnice la sfârșitul lunii aprilie, Shanghaiul a raportat luni sub o mie de noi infecții. Capitala economică chineză a înregistrat, de asemenea, aproape 600 de morți de la jumătatea lunii martie.

Chiar dacă aceste cifre rămân minime în comparație cu restul lumii, regimul comunist rămâne fidel strategiei Covid zero, în ciuda costurilor economice și a impopularității crescânde.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...