G4Media.ro

VIDEO Proteste anti-guvernamentale în Cuba: Mii de persoane au ieșit în stradă,…

sursa foto: Captură video

VIDEO Proteste anti-guvernamentale în Cuba: Mii de persoane au ieșit în stradă, scandând „Libertate” și „Jos dictatura”/ Președintele Cubei a chemat revoluționarii să riposteze

Exasperaţi de criza economică, mii de cubanezi au manifestat duminică în toată ţara, scandând „Libertate!” şi „Jos dictatura!”, în timp ce preşedintele Miguel Diaz-Canel şi-a chemat susţinătorii să riposteze în stradă, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Ordinul de luptă a fost dat, în stradă revoluţionari!”, a îndemnat, într-o intervenţie televizată, preşedintele cubanez, care a acuzat „mafia cubanezo-americană” că se află în spatele acestei revolte.

„Facem apel la toţi revoluţionarii din ţară, toţi comuniştii, să iasă pe străzile unde vor avea loc aceste provocări, acum şi în zilele următoare. Şi să le înfrunte într-un mod hotărât, ferm şi curajos”, a adăugat Miguel Diaz-Canel.

La sfârşitul zilei de duminică, mai multe grupuri de susţinători s-au adunat în diferite locuri din capitala Havana pentru a se pregăti pentru defilat.

Difuzate din plin pe reţelele de socializare, protestele anti-guvernamentale au început spontan duminică dimineaţa, un eveniment extrem de rar în această ţară condusă de Partidul Comunist şi în care singurele adunări autorizate sunt, de obicei, cele ale partidului.

Mii de cubanezi au manifestat duminică împotriva guvernului pe străzile din San Antonio de los Banos, un orăşel cu 50.000 de locuitori, situat la aproximativ 30 de kilometri de Havana. Manifestanţii, în majoritate tineri, au mărşăluit scandând „Patrie şi viaţă!”, titlul unui cântec controversat, dar şi „Jos dictatura!” şi „Nu ne este frică!.

„Libertate!” au mai scandat alte câteva sute de cubanezi la Havana în diferite mitinguri în care au avut loc ciocniri între manifestanţi şi poliţişti, care au folosit gaze lacrimogene.

Cel puţin zece persoane au fost arestate şi mai mulţi ofiţeri de poliţie au folosit bastoane din plastic pentru a lovi protestatarii, în timp au fost desfăşuraţi un număr mare de militari şi poliţişti.

Alte demonstraţii din mai multe oraşe cubaneze au fost transmise în direct, pe Facebook sau Twitter.

Motorul unui număr tot mai mare de revendicări ale populaţiei după introducerea sa în Cuba la sfârşitul anului 2018, internetul mobil a fost întrerupt în cea mai mare parte a ţării duminică după-amiază.

Preşedintele Miguel Diaz-Canel s-a deplasat duminică la prânz la San Antonio de los Banos, însoţit de activişti de partid care au mărşăluit scandând „Trăiască Cuba!” şi „Trăiască Fidel”, în timp ce de-al lungul traseului său, localnicii au continuat să protesteze împotriva crizei economice.

Pandemia de COVID-19 a scufundat Cuba într-o gravă criză economică, cea mai gravă din ultimii 30 de ani, care a exacerbat lipsa de alimente şi medicamente şi a generat tulburări sociale puternice.

Dificultăţile economice au determinat autorităţile să întrerupă furnizarea de curent electric timp de câteva ore pe zi.

„Situaţia energetică pare să fi încălzit unele spirite aici”, a declarat presei Miguel Diaz-Canel, acuzând ca responsabile pentru criză sancţiunile SUA.

„Dacă vreţi ca poporul să o ducă mai bine, ridicaţi mai întâi embargoul” impus din 1962.”Există o mafie cubanezo-americană care plăteşte foarte bine pe reţelele de socializare (…) Ea s-a folosit de pretextul situaţiei din Cuba şi a chemat la manifestaţii în toate regiunile ţării”, a declarat preşedintele Miguel Diaz-Canel.

Acesta a recunoscut însă că „oamenii au venit să îşi exprime nemulţumirea”, vorbind despre „revoluţionari dezorientaţi”.

Dar „suntem mulţi, iar eu sunt primul, care suntem gata să ne dăm viaţa pentru această revoluţie”, a adăugat preşedintele.

Pe Twitter, Julie Chung, subsecretarul adjunct principal al Biroului pentru afaceri din emisfera vestică din cadrul Departamentului de Stat al SUA, a îndemnat la calm: „Suntem foarte îngrijoraţi de apelurile la luptă din Cuba. Susţinem dreptul poporului cubanez de a protesta paşnic”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. O fi tot mana mercenarului Giuliani care a subminat statul de drept in Romania.

  2. Jos comunismul! Sa fie intr-un ceas bun. Imediat Comuniștii cheamă minerii așa cum au învățat la Comintern. Sa speram ca democrația va învinge și miile Debreținului politici care subt in închisorile cubaneze vor fi eliberați. Peste 2 milioane de cubanezi au murit in timpul regimului Castro. Omorâți de regim sau înecați in ocean și mâncați de rechini in timp ce încercau sa evadeze din “paradisul proletar”

    • Mai pune mana pe o carte de istorie, vezi daca Nixon era comunist la data 8 mai 1970. Sau poate era comunist pe 4, cand a pus armata sa-i impuste la Kent State?

  3. nu stim cum se transmite covidul, droplet sau aerosol, dar stim ca afta-pollul indica dorinta fetitei afgane

  4. Remarcabil sloganul ,,Traiasca Fidel!”.

  5. La demonstratiile anticomuniste nu se merge cu mainile goale, sunt foarte greu de starpit. La forta se raspunde cu forta.

  6. Ma intreb daca la peste 60 de ani de la infaptuirea unei revolutii mai exista revolutionari. O revolutie schimba fundamental sistemul politic. Odata ce transformarea a fost desavirsita, gata cu revolutia. Ce mai revolutioneaza acum revolutionarii? De zeci de ani, comunistii nu fac altceva decit sa pastreze controlul absolut asupra societatii. De zeci de ani, comunistii sint conservatori, nu revolutionari.