G4Media.ro

VIDEO Proteste soldate cu peste 20 de morți și sute de răniți…

Sursa: Captură Youtube

VIDEO Proteste soldate cu peste 20 de morți și sute de răniți în Columbia împotriva unui proiect de reformă fiscală / Comunitatea internaţională face apel la calm

Demonstraţiile în Columbia au început pe 28 aprilie împotriva unui proiect de reformă fiscală, retras de atunci, şi s-au transformat în protest general contra guvernului de dreapta, marcat de violenţe, în special la Cali, transmite Le Soir, citată de Rador.

ONU, Uniunea Europeană, Statele Unite şi ONG-uri au făcut apel la calm şi au denunţat reprimarea manifestaţiilor din Columbia, represiune care a făcut circa 20 de morţi şi sute de răniţi, şi în timp ce noi proteste sunt aşteptate miercuri.

Preşedintele Ivan Duque şi-a exprimat ferm sprijinul faţă de forţele de ordine, în situaţia în care manifestanții blocau drumuri şi la Bogota posturi de poliţie au fost atacate marţi seara, bilanţul oficial fiind de şapte civili şi 27 de poliţişti răniţi.

Demonstraţiile au început pe 28 aprilie împotriva unui proiect de reformă fiscală, retras de atunci, şi s-au transformat în protest general contra guvernului de dreapta, marcat de violenţe, în special la Cali (sud-vest).

Comitetul naţional de grevă, aflat la originea mişcării, şi-a menţinut apelul la a manifesta miercuri, acum şi împotriva unui proiect de reformă a sănătăţii.

„Suntem profund alarmaţi de evenimentele din oraşul Cali din Columbia, unde poliţia a dechis focul asupra manifestanţilor care se opun unei reforme fiscale, ucigând şi rănind un anumit număr de persoane”, a declarat Marta Hurtado, purtătoare de cuvânt a Înaltului comisariat pentru drepturile omului al ONU, de la Geneva.

Escaladarea violenţei

Apărătorul poporului, entitate publică de protecţie a drepturilor, a relatat luni dimineaţa despre 19 morţi, 89 de dispăruţi, iar guvernul despre 846 de răniţi, dintre care 306 civili.

Uniunea Europeană a considerat „prioritar să se pună capăt escaladarii acestei violenţe şi să se evite orice uz disproporţionat de forţă de către forţele de scuritate”.

Statele Unite au făcut apel la „cea mai mare reţinere din partea forţei publice pentru a se evita alte pierderi de vieţi”.

ONG-ul Amnesty International a cerut „să se pună capăt reprimării manifestaţiilor” şi „militarizării oraşelor”.

Manifestanţi au blocat din nou marţi drumurile în cel puţin patru departamente, ca şi la Bogota şi Cali.

În capitală, 16 posturi de poliţie au fost atacate marţi seara de zeci de persoane, potrivit autorităţilor.

„Escaladarea violenţei în această noapte este brutală”, a scris pe Twitter primarul din Bogota, Claudia Lopez, după ce a cerut ajutorul Ministerului Apărării pentru a securiza centre de detenţie temporare. Ea a vorbit despre „poliţişti atinşi de gloanţe, răniţi cu arme albe” sau care erau să fie arşi de vii.

„Nimic nu justifică să existe persoane înarmate care, sub acoperirea dorinţei legitime a cetăţenilor de a manifesta, să iasă şi să tragă în persoane fără apărare şi să ne agreseze poliţiştii cu cruzime”, a afirmat dl Duque.

Situaţia s-a agravat la Cali de luni seara. Secretaritul local pentru securitate a numărat cinci morţi şi 33 de răniţi doar în acea zi în acest oraş în care armata este desfăşurată de vineri.

Blocarea principalelor căi de acces începe să genereze o penurie de carburant şi îngrijorări pentru trecerea unor camioane cu oxigen şi materiale medicale, în plină pandemie de Covid-19.

Anunţând întăriri la faţa locului cu peste 700 de soldaţi, 500 de agenţi ai Esmad şi 1.800 de poliţişti, ministrul apărării, Diego Molano, a susţinut că tulburările sunt orchestrate de grupări înarmate.

Presiunea străzii

Dl Duque şi-a întărit spusele afirmand că forţele de ordine sunt ţinta acestor grupări care intenţionează să preia controlul asupra fostelor fiefuri ale fostei gherile Farc de când aceasta a semnat pacea în 2016.

Sub presiunea manifestaţiilor, ministrul de finanţe a demisionat luni. În ajun, preşedintele Duque a retras proiectul lui de reformă.

Acest conservator, a cărui popularitate este în scădere, la 33%, a fost deja ţinta unor manifestaţii în 2019. El s-a angajat să prezinte un nou text, excluzând punctele cele mai contestate printre care o creştere a TVA.

Columbia trece printr-un al treilea val de contaminare, cu peste 2,9 milioane de cazuri, din care peste 75.000 de decese. PIB-ul său a scăzut cu 6,8% în 2020, şomajul ajunge la 16,8% şi rata sărăciei urcă la 42,5%.

Sursa: Le Soir/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Problema e coruptia larg raspandita in Columbia (& restul tarilor din America Latina) si faptul ca politicienii s-au gandit ca pot iesi din criza provocata de pandemie crescand taxele pentru clasa muncitoare si de mijloc. TAX CORPORATIONs & THE RICH!