G4Media.ro

VIDEO Prototip al unui ventilator mecanic, realizat de profesori și studenți din…

Sursa foto: captură video

VIDEO Prototip al unui ventilator mecanic, realizat de profesori și studenți din Cluj / Decanul Facultății de Construcții de Mașini: „Nu vrem să concurăm firmele de apartură medicală, dar să contribuim cu ce ne pricepem la rezolvarea acestei crize”

Profesori și studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj au realizat un prototip al unui ventilator mecanic pentru spitale. Nicolae Bâlc, decanul Facultății de Construcții de Mașini din cadrul universității, a prezentat proiectul într-un filmuleț postat pe Facebook.

„Aparatul se bazează pe balonul Ruben de resuscitare manuală. Pot fi controlați precis cel puțin trei parametri: frecvența de respirație – între 8 și 20 de respirații pe minut -, volumul aerului care va fi pompat în plămâni, în funcție de greutatea pacientului – între 200 ml. pentru un pacient de 50 kg. și până la 800 ml. pentru un pacient de 100 kg. – și raportul dintre timpii de inspir și expir”, explică decanul facultății.

Ventilatorul mecanic dispune de un display LCD pe care pot fi urmăriți cei trei parametri, ale căror valori pot fi setate de medic.

Toate componentele specifice au fost realizate prin tipărire 3D în laboratoarele Universității Tehnice Cluj. Softul a fost realizat de un student în anul IV.

„Poate fi utilizat în situație de urgență. Vor fi necesare componentele periferice (…) la specificațiile medicilor ATI. Nu vrem să concurăm firmele de apartură medicală, dar am vrut să contribuim cu ce ne pricepem la rezolvarea acestei crize”, precizează Nicolae Bâlc.

NOTĂ: Articol publicat în cadrul proiectului ”România ajută!”, realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer.

Sursa foto: captură video

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Un om este o ecuatie matematica.

    Universul este o ecuatie matematica.

    Nu putem prezice Viitorul.

    Doar sa intelege probabilitatile.

    Viitorul Probabil.

    Sa le ierarhizam probabilistic.

    Scenariul optimist. Scenariul pesimist.Scenariul de baza.

  2. Dar de ce frate sa nu concurati firmele de aparatura medicala faceti-va o firma si produceti si statul sa aiba grija sa nu va tamponeze aia, covid va dura cel putin 7 ani e la mintea cocosului!

    • Exact, pe langa asta competivitatea mareste spiritul de invoatie + mai scad astfel preturile si scapam de monopolul unor firme medicale.

  3. Asta nu e prototip, ci un montaj experimental de casa pionierului. Până la prototip e cale lunga, iar până la omologarea prototipului e cale si mai lunga. Despre Serie Zero si productie nu are rost sa vorbim. Nu orice atelier de fabricat componente auto poate face asemenea ventilatoare, pentru care avizarea ar necesita masuratori si teste de anduranta de luni de zile pentru a testa conformarea la standardele severe ale aparaturii medicale. Nu mai aruncati asemenea fumigene, ca va faceti de cacao ca jurnalisti.

  4. Eh nu e mare lucru ce au produs ei, doua motoare si o placa pentru copii ARDUINO. Normal ca nu concurează. Oricum legat de ventilatoare… Un nr ft mic de bolnavi ajung la ATI deci cam vax albina, ca si robotul de dezinfectat cu neoane UV…

  5. Aveți câteva probleme de concepție tehnică! În primul rând, vă lipsesc ventilele de control a presiunii aerului introdus și evacuat din plămân, inclusiv cu scopul de a menține și controla foarte exact presiunea din interiorul plămânulul. Dacă presiunea este incorectă, se poate face mai mult rău decât bine pacientului, care o să moară din cauza unui ventilator prost conceput, înainte de a muri din lipsă de oxigen! Ați omis acest lucru pentru că nu ați sesizat diferența dintre resuscitare (unde se folosește acest Ambu bag, sau balon Ruben, cum îi ziceți voi) și ventilarea mecanică continuă a pacientului intubat. În al doilea rând, vă mai lipsesc o cameră de amestec aer-oxigen și un încălzitor/regulator al temperaturii amestecului aer-oxigen introdus în plămânul pacientului intubat, la care aerul nu mai trece prin căile aeriene nazale și pre-traheale, unde se încălzește natural.

    • De acord. Entuziasmul inovatiei e asa de frumos, de ti se rupe inima sa-l atingi…
      Totusi, aparatura atat de invaziva nu se poate omologa dupa nivelul de entuziasm si nici dupa gandirea „mai bine decat nimic…”. Ar fi bine sa inteleaga ca asta e doar pasul zero, si ca sa treaca de asta e nevoie de efort, contacte, sudoare si noroc. Asa e peste tot…

    • Mihai, contacteaza-i si ajuta daca stii mai multe. M-as bucura si sa avem niste autoritati cu cap care sa ajute la urgentarea procedurilor de la prototip la fabricatie, recompensandu-i pe cei care isi aduc contributia. cu siguranata ca pretul de fabricatie va fi mai mic decat la cele care se importa. As vrea sa vad un minstru care face rapid o echipa din medici, ingineri, tehnicieni care ca produca rapid ce este nevoie. Omul zice ca nu vrea sa faca concurenta cu firmele care produc asa ceva, de ce dreq nu? de la masti, dezinfectati pana la echipament mai compex cel mai bine este sa ti le faci singur, de ce sa stai la mana altora

  6. Acest prototip pare sa fie „inspirat” din design-ul pus la liber de cei de la MIT
    https://e-vent.mit.edu/
    https://www.somagnews.com/mit-researchers-develop-respirator-just-100-cost/
    Nu e nimic rau in asta dar ca la orice stire de incredere ar trebui publicate si sursele.
    Scopul acestui aparat, in final, nu este sa inlocuiasca un ventilator adevarat, ci in caz de forta majora sa ai o ultima masura la care sa apelezi.
    Cand nu ai nimic, orice este de ajutor.

    Peste tot in lume, oamenii din diverse domenii se alatura efortului de ajuta personalul medical.
    Sunt intregi comunitati de „makeri” care printeaza 3D viziere, le colecteaza si le distribuie catre centrele medicale.
    Sunt design-uri de masti faciale care folosesc pentru filtrare filtre Hepa.

    Ceva de genul are loc si la noi, numai la o scara mai mica.
    Genul acesta de actiuni trebuie incurajate si sustinute.
    Ce e suparator, ca in cazul de fata, este ca sunt prezentate ca un efort pur romanesc, facand apel la latura noastra nationalista.
    Adevarul este ca sunt oameni peste tot in lumea aceasta care creaza, imbunatatesc si pun la liber munca lor pentru ca, in final, toti sa beneficiem.

  7. Daca veneau soimii patriei cu un asemenea proiect, mai intelegeam.
    Dar astia sint „cercetatori” care nu au nici cea mai mica idee cit de complex este un asemenea aparat. I-as intreba numai cum se sincronizeaza jucareaua aia cu respiratia proprie a pacientului, pacient care inca nu este, totusi, mort. Jucareaua aia nici macar nu viseaza cit de complex poate fi un feedback-control, pentru a nu face rau pacientului.

  8. Dispozitivul respectiv va face mai mult rau decat bine. Aici este explicatia – https://www.youtube.com/watch?v=7vLPefHYWpY
    Pe scurt pentru cei ce nu au timp sa vada filmul:
    1. Repiratia se face printr-o diferenta f. mica de presiune intre capacitatea toracica si mediul exterior – pomparea din balon este nociva, duce la leziuni ale plamanilor
    2. Ritmul de repiratie este dat de contractia diafragmei si a muschilor intrercostali – pomparea din balon atunci cand pacientul expira e periculoasa
    3. Parte din alveole pot fi pline de lichid ceea ce duce la scaderea capacitatii pulmonare – balonul nu monitorizeaza asta si va genera traume la nivelul palmanilor
    4. Alveolele pot colapsa, de aceea trebuie mentinuta o presiune foarte precisa in plamani, pentru a impiedica colapsarea lor – ceea ce nu face balonul ala.

    Pe scurt, balonul ala e bun doar atunci cand esti in stop respirator.

  9. Felicitari! Sunteti minunati si orice proiect realizat este important.