G4Media.ro

VIDEO Prototipul unei rachete a companiei SpaceX a explodat în timpul unui…

sursa foto: Captură video

VIDEO Prototipul unei rachete a companiei SpaceX a explodat în timpul unui test de aterizare

Un nou prototip al unei rachete a companiei private aerospaţiale SpaceX, deţinută de antreprenorul Elon Musk, a explodat miercuri în timpul unui test de aterizare în Texas (SUA), relatează EFE, citată de Agrepres.

Racheta distrusă era un model cunoscut ca Starship prevăzută pentru a transporta o încărcătură de 100 de tone în spaţiu.

Starship a decolat de la baza de lansare pe care SpaceX o deţine în Boca Chica (Texas) şi a urcat până la 12 kilometri înălţime propulsată de trei motoare Raptor înainte de a reveni la punctul de pornire, unde trebuia să aterizeze. La revenirea pe sol racheta a explodat transformându-se într-o uriaşă bilă de foc.

Elon Musk a încercat să reducă nivelul aşteptărilor legate de primul zbor suborbital al rachetei Starship cu noul ei sistem de propulsie, care foloseşte trei motoare Raptor, prezicând o probabilitate de succes de 30% pentru atingerea unei altitudini de peste 12.190 de metri. Acea altitudine ar fi considerabil mai mare decât nivelurile atinse în timpul precedentelor două teste, executate la altitudini de 152 de metri.

Musk a explicat pe Twitter că în timpul coborârii „presiunea în rezervorul de combustibil al rachetei era scăzută”, ceea ce a provocat ca „viteza de aterizare să fie foarte mare”. El a precizat că SpaceX a obţinut „întreaga informaţie necesară” din acest test de probă. Şi a încercat să minimalizeze acest eşec, postând mesajul: „Mars, here we come!!”

Starship, o rachetă ce atinge înălţimea de 120 de metri atunci când este completată cu prima treaptă a acestui lansator greu, a fost concepută pentru a transporta un echipaj de oameni şi o încărcătură de 100 de tone până pe Lună şi pe planeta Marte. Starship face parte din gama lansatoarelor de ultimă generaţie dezvoltate de SpaceX, 100% reutilizabile şi considerate nucleul central al ambiţiilor lui Elon Musk, care doreşte ca voiajele oamenilor în spaţiu să devină mai accesibile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Testul nu a vizat aterizarea, asa cum se specifica gresit in titlu, ci lansarea noului prototip nou de racheta pana la limita superioara a atmosferei si colectarea de date in timpul procesului. Testul SpaceX a fost considerat o mare reusita – daca ar fi testat capacitatea de aterizare a rachetei, si aceasta exploda, nu ar mai fi fost un succes, nu?

  2. Jurnalistii lu’ peste, de ce vreti voi sa acoperiti toate domeniile de activitate din lumea asta in conditiile in care sunteti buni doar pe domeniul politic?

    Testele efectuate de SpaceX nu au vizat (doar) aterizarea Starship, au fost alte etape de zbor mult mai interesante care au reusit: atingerea altitudinii dorite, oprirea motoarelor, pozitionarea Starship in pozitie orizontala in ‘cadere’ libera, testarea eleroanelor pt controlul Starship cu motoarele oprite, repornirea motoarelor Raptor, pozitionarea de la orizontala a Starship in pozitie verticala inainte de aterizare ….si la final aterizarea (testata cu succes in alte 2 zboruri de test la altitudinea maxima de 150m in 2020)

  3. Ce imi plac mie titlurile astea de c&#@t care cauta doar senzationalul. Probabil daca scriau ca o racheta care este posibil sa revolutioneze costul industriei spatiale s-a ridicat pana la altitudinea de 12.5 km dupa care a planat inapoi la punctul de lansare unde motoarele experimentale au cedat dar totusi au permis echipei de development sa colecteze date vitale in dezvoltarea acestui nou concept de racheta confectionat din otel nu mai citea nimeni. Huo presa in general.

  4. Dupa cum au zis si precedentii comentatori, nu aveti habar despre ce scrieti, in cazul asta. Inca inainte de test, probabilitatea de aterizare era spre 30%, zborul nu a fost unul doar pentru testarea aterizarii. Pentru context, prototipul se numea SN8 (al optulea din serie), iar SN9 este deja construit si urmeaza sa intre in urmatoarele teste. Musk n-a incercat „sa minimalizeze” esecul, va recomand sa cautati pareri avizate (gasiti pe youtube cu zecile), nu traduceri de misive expeditive din Daily Mail.

  5. Multumesc comentatorilor articolului care au completat stirea cu informatiile cele mai importante legate de subiect.

  6. Si un video explicativ: