G4Media.ro

VIDEO Psiholog și voluntar ONG: Anxietatea și depresia, cele mai mari probleme…

VIDEO Psiholog și voluntar ONG: Anxietatea și depresia, cele mai mari probleme de sănătate mintală ale generației tinere

Cele mai des întâlnite probleme de sănătate mintală în rândul adolescenților, dar și ce poate fi de ajutor sau cât de important este sprijinul social sau al familiei au fost subiectele despre care ENTR a discutat cu Ioana Tonceanu, psiholog clinician și psihoterapeut în formare, la evenimentul Mental Health For Romania

Dacă ar fi să ne gândim, în ziua de astăzi, cele mai comune probleme de sănătate mintală în rândul tinerilor sunt anxietatea și depresia, cu siguranță.” a spus Ioana Tonceanu.

Ioana a absolvit Universitatea din Glasgow cu o diplomă în psihologie și a urmat un masterat Erasmus Mundus în politici educaționale, care îi permite să investigheze eficacitatea și relevanța intervențiilor socio-emoționale în școli.

Mental Health For Romania este o organizație non-guvernamentală dedicată sănătății mintale din România.

În cadrul echipei Mental Health For Romania, Ioana are rolul de „outreach coordinator” și a fost speaker la unul dintre evenimentele realizate de ONG pentru promovarea sănătății mintale din România.

E foarte importantă prezența sprijinului social ca și factor de protecție în gestionarea acestor situații care sunt foarte copleșitoare

În ceea ce privește gestionarea celor două afecțiuni, anxietatea și depresia, Ioana consideră că sprijinul social, al prietenilor și familiei, este de foarte mare ajutor pentru tinerii care se confruntă cu ele: „De asemenea, e foarte importantă prezența sprijinului social ca și factor de protecție în gestionarea acestor situații care sunt foarte copleșitoare și, de asemenea, un stil de viață cât de cât sănătos care să permită păstrarea unui echilibru și gestionarea corespunzătoare a sănătății emoționale”.

Pentru a putea oferi acest sprijin, părinții și prietenii pot avea o „abordare participativă” spune Ioana, „prin care tinerii, copiii sunt întrebați în primul rând ce nevoi au, iar aceste nevoi sunt luate în considerare cu adevărat printr-o atitudine empatică și o atitudine care e centrată pe soluții”.

Doar prin ascultarea lor autentică și prin conectarea cu ei cu adevărat putem înțelege ce se află în spatele problemelor

Câteodată poate fi complicat să abordăm subiectul sănătății mintale cu tinerii din jurul nostru, tocmai de aceea Ioana pune accent pe empatie și pe „conectarea autentică”, „pentru că doar prin ascultarea lor autentică și prin conectarea cu ei cu adevărat putem înțelege ce se află în spatele problemelor pe care ei le expun”.

Prin urmare, conchide Ioana, „această atitudine participativă permite de fapt, o conexiune care să vină ca un factor de protecție în viața acestor tineri și copii.

Echipa ENTR România a mai abordat subiectul sănătății mintale în rândul tinerilor într-o dezbatere live pe contul de Instagram în februarie anul acesta.

Dezbaterea i-a avut ca invitați pe Alina Dănescu, studentă și pe Diana Iorga, medic rezident în psihiatrie și voluntar Mental Health For Romania.

Vezi dezbaterea integrală:

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Poate daca ar mai ridica ochii de pe ecrane, daca si-ar trai mai mult viata in afara retelelor sociale (ati uitat de celebra Cristina Topescu cu tz mii de urmatori si prieteni virtuali a suferit crunt de depresie si a murit singura in casa fiind gasita doar dupa cateva zile..?), poate toate aceste efecte ale vietii virtuale nu ar mai face asa ravagii…