G4Media.ro

VIDEO Psihologia tinerilor la vot: de ce preferă majoritatea să voteze cu…

Andrei Coșman, sursa foto: arhiva personală

VIDEO Psihologia tinerilor la vot: de ce preferă majoritatea să voteze cu stânga, în opinia lui Andrei Coșman, psiholog pentru tineri

Un studiu realizat de World Vision România în super-anul electoral 2024 a arătat că majoritatea liceenilor din România se află pe o poziție politică de stânga, preferând ca statul să joace un rol mai activ în asigurarea bunăstării cetățenilor. Înaintea alegerilor din noiembrie-decembrie 2024, psihologul Andrei Coșman analizează, într-un interviu pentru Entr.ro, ce factori identificați de el în psihologia tinerilor îi determină pe aceștia să se orienteze mai degrabă spre stânga politică.

78% dintre liceeni susțin valori progresiste și sociale, o arată studiul, cerând o implicare mai mare a statului în domenii precum educația, sănătatea și drepturile egale. De asemenea, peste 90% dintre tineri sunt de acord că statul trebuie să asigure sănătate pentru toți cetățenii și să garanteze educație accesibilă și de calitate pentru întreaga populație.

În analiza sa, Andrei Coșman subliniază că tinerii sunt, de obicei, mai idealiști decât generațiile mai în vârstă și sunt dispuși să accepte riscuri în numele schimbării. „Tinerii sunt mai atrași de mișcările politice care promit schimbare, iar acest lucru se reflectă în preferința lor pentru stânga. Partidele de stânga vin cu promisiuni de reformă socială și de ajutor pentru grupurile defavorizate, teme care sunt foarte relevante pentru tineri, mai ales în contextul economic dificil cu care se confruntă”, explică psihologul.

Coșman observă, de asemenea, că tinerii sunt mai empatici decât vârstnicii și se simt atrași de partidele care promovează drepturile celor defavorizați, egalitatea socială și luptele pentru includerea tuturor cetățenilor. „Stânga modernă, progresistă, vorbește despre cum putem să ajutăm grupurile vulnerabile, despre cum să stopăm discriminarea și cum să avansăm ca societate din punct de vedere științific și social. Aceste teme sunt apropiate tinerelor generații, care se confruntă cu o realitate mai dură pe piața muncii și în școli”, adaugă el.

În acest context, Coșman explică și fenomenul antisistem observat în rândul tinerilor, care, de multe ori, se îndreaptă spre partidele noi și evită partidele tradiționale, pe care le percep ca fiind parte dintr-un sistem politic deja învechit. Această căutare de noi alternative politice este o trăsătură a idealismului tinerilor, care nu doresc să se conformeze cu status quo-ul și caută soluții inovatoare pentru problemele cu care se confruntă.

În concluzie, Coșman subliniază că orientarea tinerilor către stânga este o reacție firească, având în vedere lipsa de predictibilitate economică și condițiile dificile în care se află aceștia la începutul carierei lor profesionale. „Este o tendință naturală să fii mai susceptibil de a susține politici care promit sprijin social și solidaritate”, concluzionează psihologul.

  • Alegeri prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie 2024: Alegătorii votează pentru un candidat care să ocupe funcția de președinte al României, pentru un mandat de 5 ani.
  • Alegeri parlamentare pe 1 decembrie 2024: Alegătorii votează pentru membrii Parlamentului (Camera Deputaților și Senat).

În vârstă de 30 de ani, Andrei Coșman este psiholog pentru tineri și, de curând, a început un doctorat în psihologie, în cadrul căruia studiază comportamentul electoral și ce factori determină opțiunile politice.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Parcă până acum tinerii nu voiau stânga egalitarista și globalistă, ci dreapta autoritară și autarhică.

    Sunt cat de cat serioase “studiile” astea?

    • Pare ca sunt in continuare tineri care preferă dreapta autoritară, cred ca avem de a face cu o polarizare. Cât despre studii, cred ca e important sa le luăm at face value – de obicei sunt transversale si ne arată niște informații valabile în momentul în care a fost efectuat studiul. În rest, opiniile politice sunt dinamice.

    • Pai si atunci care mai e relevanta unui asemenea articol? Adevarul din el are viata doar de cand te apuci de citit informatia si pana o termini de citit…

    • Cred că sunt dinamice preferintele/opiniile politice, dar nu atat de instabile incât sa apară schimbari majore de pe o zi pe alta, cel putin nu la un nivel general, unde e vorba de mii de oameni.