G4Media.ro

VIDEO Rachete artizanale contra High-Tech. Cum funcționează sistemul israelian de apărare Iron…

Foto: Nehemia Gershuni, www.NGPhoto.biz

VIDEO Rachete artizanale contra High-Tech. Cum funcționează sistemul israelian de apărare Iron Dome și din ce sunt făcute rachetele Quassam lansate de Hamas

Pe măsură ce conflictul dintre Hamas și Israel ia amploare, social media abundă de filmulețe cu rachete interceptoare care doboară rachetele lansate de Hamas, generând explozii pe cer. Plouă cu comentarii gen ”Star Wars” sau ”invazia extratereștilor” care descriu de fapt sistemul de apărare israelian cunoscut sub numele de Iron Dome, scrie Forbes.

Publicația americană notează că, în realitate, asistăm la o bătălie între forțe foarte dotate tehnologic și forțe foarte slab înzestrate cu tehnologie, mai exact sistemul briliant al Israelului împotriva unor rachete artizanale. Însă Forbes mai scrie că sistemul high-tech al Israelului s-ar putea să nu fie suficient.

Iron Dome, construit de Rafael Advanced Defense Systems, a reușit primele interceptări acum zece ani. Compania susține că a eliminat peste 2500 de amenințări, cu o rată de succes de peste 90%. Iron Dome reprezintă o serie de radare de detecție și urmărire, de un centru de management al armelor și de o unitate de rachete teleghidate. Aceste unități sunt dispersate în teren, permițând Iron Dome să acopere o arie cât mai mare.

Cum funcționează sistemul Iron Dome

Radarele detectează și urmăresc mai multe proiectile lansate, sistemul de management (the Battle management system) determină în ce măsură fiecare proiectil reprezintă o amenințare și îl repartizează unuia sau mai multor interceptoare. Fiecare lansator transportă 20 de rachete Tamir de circa 90 de kg și cu rază de acțiune de peste 40 de km. Sunt estimate la circa 20.000 și 100.000 de dolari fiecare.

Iron Dome este foarte eficient și marea majoritate a rachetelor lansate în aceste zile de Hamas au fost interceptate. Totuși, câteva au trecut de Iron Dome, fiind raportate 5 victime în rândul israelienilor și zeci de răniți.

Cum arată rachetele Quassam

De cealaltă parte, rachetele Hamas sunt mult mai puțin sofisticate. Unul dintre primele nume propuse pentru Iron Dome a fost Anti-Quassam, acesta fiind termenul utilizat pentru rachetele fabricate de Hamas. Acestea au devenit cu timpul tot mai mari însă desing-ul lor a rămas neschimbat.

Rachetele sunt produse local, componenta lor principală fiind corpul rachetei, format din țevi de oțel sau aluminiu cu aripioare sudate pe ele. Aceste țevi sunt umplute dintr-un amestec de fertilizatori și zahăr topit. Racheta este echipată cu un focos artizanal, la care este adăugat un detonator.

Sursa: Wikimedia

Rachetele Quassam nu dispun de sisteme de ghidare și sunt lansate dintr-un simplu cadru de metal, și el artizanal. Versiunile originale erau de circa doi metri lungime și circa 35 de kg, cu un focos de 18 kg și cu o rază de acțiune de puțin peste 1 km.

Cea mai mare rachetă cântărește acum ceva mai mult de 45 de kg, suficient de mică pentru a fi lansată de două persoane și are o bătaie de circa 30 de km.  Totuși, chiar și acestea sunt mult mai mici decât rachetele interceptoare Tamir și costă doar câteva sute de dolari.

Rachetele Quassam sunt în general lansate în salve. Sunt extrem de imprecise și pot fi trase doar în direcția țintei. A o nimeri însă este mai degrabă o chestiune de noroc decât de calcul precis. Focosul rudimentar generează mai puține distrugeri decât armele moderne. Ele au mai degrabă efect asupra moralului populației, determinând țintele să-și întrerupă viața obișnuită pentru a se adăposti în buncăre când încep să sune alarmele.

Hamas dispune de asemenea de rachete Grad de 122 mm, care sunt, în general, lansate de pe lansatoare multiple montate pe camioane rusești sau alte dispozitive militare. Acestea sunt lansate, de asemenea, de pe sol, nu de pe vehicule.

Care sunt vulnerabilitățile Iron Dome

Iron Dome a făcut față cu succes până acum în a preveni distrugeri masive cauzate de rachetele lansate de Hamas. Însă sistemul are o vulnerabilitate: un așa punct de saturație, un număr maxim de rachete pe care le poate gestiona în același timp. Dacă acest număr este depășit, rachetele în exces vor trece prin Iron Dome.

Atacurile recente par a fi o încercare de a copleși sistemul cu cele mai multe rachete lansate vreodată simultan. Armata israeliană susține că 850 de rachete au fost lansate de la escaladarea conflictului.

Apoi, aprovizionarea cu rachete Tamir este finită, iar ele sunt costisitoare, în timp ce Hamas a raportat stocuri de mii de rachete Quassam și de alte tipuri de muniție. Uneori Iron Dome lansează două rachete interceptoare pentru a se asigura că ele ating ținta. Dacă apărarea rămâne fără rachete interceptoare, distrugerile ar putea lua repede amploare. Acest lucru ar putea încuraja o acțiune militară pentru a contracara lansarea de noi rachete.

Însăși eficacitatea Iron Dome ar putea fi o altă vulnerabilitate de ordin strategic, potrivit unui studiu realizat în 2016. Din cauză că rachetele Hamas provoacă daune atât de mici, orice răspuns militar israelian trece drept disproporționat. Numărul victimelor din Gaza se ridică, în urma ultileor lovituri aeriene lansate de Israel, la 35 de morți și peste 200 de răniți, adică de câteva ori mai mare  decât numărul victimelor din Israel.

Forbes scrie, în concluzie, că măsurile defensive nu vor putea opri singure atacurile, iar dacă sistemul Iron Dome cedează și guvernul va fi văzut drept incapabil să-și apere cetățenii, atunci consecințele ar putea fi majore. Pe de altă parte, o ofensivă terestră pentru a distruge lansatoarele de rachete ar putea avea drept rezultat un număr mare de morți și ramificații politice globale. Problema cu o apărare atât de bună este că ajungi să te bazezi prea mult pe ea.

Sursa: Forbes 

Traducerea și adaptarea G4Media.ro

Citește și

Companiile aeriene europene îşi anulează zborurile spre Tel Aviv din cauza escaladării conflictului

Preşedintele israelian avertizează împotriva riscului unui război civil, pe fondul unui val de violenţe în oraşe mixte arabo-israeliene

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Un fel de actualizare inversată a luptei dintre David ( praștia Quassam ) și Goliat ( high tech, Iron Dome ) !

  2. iar inchide Israelul granita cu palestina si in 6 luni aia incep sa roada prietre de foame