VIDEO Raed Arafat îi contrazice pe Voiculescu și Moldovan: Criteriile de carantinare nu au fost aprobate în grupul tehnico-științific și orice decizie a grupului trebuie comunicată CNSU pentru hotărârea finală / Șeful DSU prezintă și o adresă trimisă de INSP la Ministerul Sănătății
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, îi contrazice pe fostul ministru Vlad Voiculescu și pe fostul secretar de stat Andreea Moldovan. Într-un mesaj video postat pe Facebook, Raed Arafat susține că criteriile de carantinare nu au fost aprobate în grupul tehnico-științific, iar prin regulamentul acestuia orice decizie a grupului trebuie comunicată CNSU pentru hotărârea finală.
Raed Arafat precizează că a vrut să dea „explicații clare privind mecanismul de luare a deciziilor”.
„Grupul tehnico-științific a fost înființat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, ca un grup de suport pentru bolile înalt contagioase. Este un grup care include experți, care include instituții, care au un rol în a lua decizii și a propune soluții tehnice către CNSU. De altfel, grupul are un regulament de funcționare, care a fost aprobat acum câțiva ani, pentru că grupul este mai vechi decât pandemia în care ne aflăm. Iar dacă luăm acest Regulament de organizare și funcționare și mergem către ultima pagină din regulament, articolul 8 alineatul 5: hotărârile grupului de suport tehnico-științific se transmit spre aprobare CNSU. Deci, grupul tehnico-științific nu ia decizii de la sine și le execută, deciziile grupului pleacă ca propuneri către CNSU condus de primul ministru și reprezentat în comitet de miniștri și șefi de instituții, unde se dă aprobare sau se pot modifica anumite criterii pe care noi le propunem în alt sens, pentru a ieși hotărârea CNSU, iar unele dintre aceste decizii, după ce se ia hotărârea CNSU, sunt transformate chiar în acte normative, cum ar fi hotărâre de guvern sau chiar ordonanțe de urgență. Deci acesta este modul în care se ia decizia. Există la alineatul 6 prevederea că în situații excepționale, în care există un pericol iminent, se pot executa sau se pot aplica deciziile grupului, dar cu informarea CNSU. Numai că aici, în ce privește acest ordin, nu putem să spunem că am fost într-o situație excepțională de acest fel. Deci nu era o chestiune care necesita o decizie de acest fel, imediată, în câteva minute și aici era o decizie care trebuia să fie propusă către CNSU”, afirmă Raed Arafat.
Șeful DSU spune că, într-adevăr, au fost discuții legate de criteriile de carantinare, dar fără a fi luată o decizie în cadrul grupului tehnico-științific:
„Au fost mai multe discuții într-adevăr, dar noi am avut o ședință în 23 martie. Ședința a avut mai multe discuții în cadrul ei. A fost convocată și după ce am primit unele propuneri de la INSP, care trebuiau discutate în cadrul grupului tehnico-științific. În cadrul acestei discuții, au fost prezentate criteriile și într-adevăr s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii și asta este numărul de locuitori într-o localitate după care să fie considerată dacă este o localitate mare: 50.000 sau 100.000. Și votul a fost să fie considerat 100.000, dar asta nu a însemnat aprobarea întregului set de criterii care au apărut în ordin. De altfel, orice ședință se termină cu o decizie. Procesul-verbal are în final o decizie care a fost luată. Decizia care a fost comunicată și colegilor de la Ministerul Sănătății, iar această decizie nu prevede aprobarea criteriilor. Decizia prevede doar aprobarea criteriilor care au fost propuse de INSP în ce privește programul de weekend și orele la care se oprește circulația (…). În cadrul CNSU, aceste propuneri au fost modificate. Nu s-au adoptat orele propuse de noi în grup și măsura interdicției circulației în afara localității în weekend.”
Raed Arafat subliniază că „în CNSU se ia decizia definitivă, pentru că orice măsură are impact nu doar sanitar”.
„Noi nu am avut în decizie să fie aprobate criteriile”, mai spune șeful DSU.
În mesajul video postat, Raed Arafat arată regulamentul de funcționare al grupului tehnico-științific, decizia din 23 martie a grupului tehnico-științific, dar și o adresă trimisă de INSP la Ministerul Sănătății.
„În data de 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătății, care atrage atenția asupra unuia dintre criterii, care nu poate fi calculat la nivelul localităților și INSP spune că nu vor putea calcula acest indicator. Asta ce înseamnă? Că INSP era și el încă cu dubii asupra unor criterii și încă erau în discuții pe aceste criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU în ședința din 23 martie”, spune Arafat în timp ce arată adresa trimisă de INSP către minister.
„Acesta este lanțul după care mergem în decizii, așa am mers și pe toată durata pandemiei, așa am lucrat, în sensul că pentru orice situație complexă, cum este pandemia, conducerea și coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată. Cine integrează toate aceste decizii? Da, este o parte operațională, avem CNCCI, avem DSU, Ministerul Sănătății, dar cel mai important este că avem CNSU condus de primul ministru. Primul ministru este persoana care supraveghează aplicarea acestor reguli și supraveghează faptul ca toate aceste măsuri să fie integrate într-un fel între ministere și între entități prin CNSU”, mai spune în încheiere Raed Arafat.
Citește și
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii