VIDEO Reacții la deciziile Guvernului care afectează sursele de venit ale unei categorii de tineri. Suprataxarea contractelor part-time: ”Vor dispărea cu totul. Se va trece la colaborări sau chiar muncă la negru”
Decizia supraimpozitării de la 1 august a contractelor part-time nu este privită cu ochi buni de asociațiile pentru studenți și tineri, care cred că aceștia se vor îndrepta acum spre contractele de colaborare sau chiar vor munci la negru. De precizat că este vorba numai de o categorie de tineri care ar avea dezavantaje, fiindcă elevii, studenții pâbă la 26 de ani și alte categorii precum persoanele cu dizabilități sunt exceptate de la supraimpozitare.
Așadar, din categoriile ne-exceptate, adică tineri peste 26 de ani sau care nu sunt elevi/studenți; prea puțini vor opta pentru contracte de 8 ore, așa cum se aștepta guvernul, susține Valentina Ciobanu, reprezentanta Consiliului Tineretului din România.
Aceste tipuri de contracte au fost în mod special pot fi o variantă convenabilă de a munci în paralel cu școala, cu facultatea sau cu un alt job, deoarece în primii ani de carieră profesională ei doresc să fie mai flexibili. A avea mai multe opțiuni ar fi un element crucial în contextul inflației și a modului în care aceasta va afecta veniturile tinerilor.
”Din punctul nostru de vedere, decizia de a impozita contractele part-time la nivelul unui salariu minim pe economie garantat nu este benefică pentru tineri pentru faptul că un contract part-time e unul din mijloacele preferate de tinerii studenți de a câștiga un venit. Așadar, în momentul în care contractul e impozitat la nivelul unui contract full-time, tânărul se regăsește în situația în care el primește un salariu net mult mai mic pentru aceeași muncă, decât în momentul în care contractul part-time era impozitat cu normele de dinaintea acestei măsuri.
Am observat acest trend de a trece contractele part-time la full-time. Acest lucru nu e neapărat benefic pentru că mai ales în cazul studenților, aceștia nu au timp și nici disponibilitatea de a sta 8 ore, cinci zile pe săptămână, la un loc de muncă fix unde să lucreze încontinuu, ei vor flexibilitate în timpul lor.
Contractele part-time vor dispărea cu totul. Asta înseamnă că un tânăr ori și-a pierdut locul de muncă, ori a trecut la colaborări, sau chiar muncă la negru, lucru care de asemenea nu e dorit de către nimeni”, spune Valentina Ciobanu.
Discuția cu Valentina Ciobanu a avut loc în cadrul dezbaterii „Cum ne descurcăm cu inflația”, organizată de G4Media pentru ENTR.
În aceeași dezbatere, Francesca Cristea, expert afiliat Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, a mai spus că inflația va limita din păcate oportunitățile de dezvoltare personală.
”Ești tânăr, e esențial în viziunea multora un program flexibil tocmai să-ți ofere posibilitatea să studiezi, să mergi la cursuri să poți cumva beneficia de mai multe oportunități. Toți tinerii caută la noi oportunități nu numai financiare, ci și de dezvoltare profesională, tocmai asta va fi o primejdie pentru ei în inflație, pentru că oportunitățile economice se vor diminua în mod clar. Foarte multe state au venit în ajutor cu anumite măsuri care să-i susțină pe tineri, dar pentru foarte mulți tineri și pentru o bună parte din populație este de a-și reduce costurile”, susține Francesca Cristea.
Guvernul spera că prin măsura supraimpozitării contractelor part-time să se scoată la lumină munca la gri, însă în realitate este posibil ca mulţi angajaţi care până acum era plătiţi „la gri”, prin contracte part-time, să fie plătiţi la negru.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii