G4Media.ro

VIDEO Relațiile toxice în licee și cum poate ajunge bullyingul o chestiune…

sursa foto: Pixabay

VIDEO Relațiile toxice în licee și cum poate ajunge bullyingul o chestiune penală/ Președinta Asociația Elevilor din Constanța: ”Nu sunt cazuri izolate, e un fenomen în aproape fiecare clasă/ Există și profesori care își agresează elevii”

Relațiile toxice apar oriunde, în orice mediu, pătură socială sau tip de conviețuire, iar în licee nu există cazuri izolate, ci un adevărat fenomen al acestora, explică Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța (AEC).

Atunci când intervine agresiunea verbală, fizică sau sexuală, bullyingul ajunge o chestiune penală, iar victimele trebuie să apeleze la organele competente, Poliție sau Parchet, explică adolescenta care mai adaugă faptul că AEC poate ajuta elevii cu îndrumare juridică.

Din păcate, există și profesori care își agresează elevii, fie verbal, fizic sau, în cele mai grave cazuri, sexual, iar de cele mai multe ori instituția de învățământ nu știe cum să gestioneze situația mai explică tânăra.

Nu în ultimul rând, evoluția fulminantă a tehnologiei a adus cu sine răspândirea bullyingului în toate mediile posibile, nu doar ”pe drumul spre școală sau în clasă”, mai arată Ariana Dudună. Cu toate acestea, nu trebuie să aruncăm vina pe tehnologie ci, mai degrabă, să gestionăm cauzele.

Președinta Asociației Elevilor din Constanța a răspuns, în cadrul proiectului ENTR, unor întrebări esențiale referitoare la fenomenul relațiilor toxice în liceele din România:

Reporter: Relațiile toxice între colegi. Există ele astăzi în liceele din Constanța? Dacă da, cum se manifestă ele?

Ariana Dudună: Da, relațiile toxice există între elevii din județul Constanța și nu numai, în toată țara. Există cazuri de bullying, există situații în care elevii nu au relații de prietenie așa cum ar trebui, între ei, în care nu se respectă între ei, se ajunge la cazuri de hărțuire, da, există. Aceste cazuri se manifestă în multiple moduri, dar de cele mai multe ori ele pleacă de la o excluziune dintr-un grup social. Deci atunci când vorbim de bullying victima ajunge să fie exclusă în diverse moduri, să fie marginalizată prin diferite mijloace. Și aici vorbim de agresiuni verbale, agresiuni fizice în cazuri mai grave, mai vorbim și de cyberbullying, deci umilire pe internet, prin mesaje, astfel încât victima nu se poate simți în siguranță.

Rep.: Constați un fenomen al relațiilor toxice în rândul liceenilor? Sau vorbim doar de cazuri izolate? Ce se întâmplă cel mai frecvent cu victimele din relațiile toxice? Cum își schimbă ele comportamentul, viața?

A.D.: Toate aceste întâmplări, situațiile de bullying, de relații toxice, de intimidări, de agresiune nu sunt din păcate cazuri izolate, ci au ajuns să fie un fenomen pe care îl putem găsi în aproape fiecare sală de clasă. Este o situație tragică, de multe ori cadrele didactice, personalul unității de învățământ nu știu cum să gestioneze astfel de situații. În contextul în care victima ajunge să fie agresată, de cele mai multe ori începe să adopte diverse comportamente, să se integreze mai greu din punct de vedere social, să aibă stimă de sine mai scăzută și o expunere constantă la astfel de agresiuni poate duce, pe termen lung, la stări de anxietate, de depresie și alte situații mai grave.

Rep.: Cum a evoluat fenomenul relațiilor toxice în ultimii 10 ani? Există relații toxice și între elevi-profesori sau profesori-elevi? În calitate de lider AEC, ai sesizat vreodată la ISJ, Poliție, Protecția Copilului sau altă instituție cazuri abuzive între elevi sau ale profesorilor asupra elevilor? 

A.D.: În ultimii 10 ani, bullyingul și tot fenomenul relațiilor toxice a evoluat destul de mult din perspectiva faptului că este mult mai dificil ca o persoană care ajunge să fie victima unei agresiuni să poată să se simtă în siguranță. În trecut, bullyingul poate se întâmpla doar în sala de clasă sau poate pe drumul spre casă, acum el se poate întâmpla oriunde având în vedere evoluțiile tehnologice. Deci, eu dacă sunt victima bullyingului, pe lângă faptul că sunt agresat la școală, pot să fiu agresat și acasă prin mesaje, fotografii pe internet etc. Totuși, nu trebuie să blamăm tehnologia pentru aceste situații, ci să realizăm că aceste fenomene au o altă cauză. Din păcate, există și aceste situații de bullying, relații toxice și agresiuni și între profesori și elevi. Există profesori care își agresează elevii, există astfel de situații, nu putem să negăm existența lor. Există și situații mai grave, avem cazuri de agresiuni sexuale realizate de către un profesor asupra unui elev și aceste cazuri denotă un comportament complet neprofesional, care nu este demn de meseria de profesor. De foarte multe ori cazurile de bullying, fie că sunt între profesori-elevi, elevi și elevi etc, pot să constituie și fapte penale și atunci când se întâmplă o astfel de situație ar trebui să fie sesizate organelor competente. Dacă fapta intră în penal nu ar trebui să se ducă situația doar la ISJ sau intern, în școală, ar trebui să fie sesizat și Parchetul, deci să se intre în procedură penală. În cazurile în care am fost contactați, în bullying, am oferit (Asociația Elevilor din Constanța, n.red.) sprijin victimelor din perspectiva de consiliere juridică, i-am ajutat, le-am explicat ce pași ar trebui să urmeze cu sesizările, din această perspectivă. Și dacă un elev se confruntă cu un astfel de caz, fie că este vorba de un profesor care îl agresează sau un alt elev și nu știe ce ar trebui să facă ne poate contacta și îl vom ajuta cu pașii pe care trebuie să îi urmeze.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. In america din cauza bullying-ului se ajunge la shooting-uri prin scoli.

  2. Baietii au nevoie de cate o bataie la scoala. SI asta ii va face barbati. Mai dau un pumn, mai iau unul. Nu ii mai cocolositi atat. Si asa multi sufera pentru ca sunt crescuti de mame singure si nu au langa ei exemplul unui tata

  3. „bullyingul” e un fenomen natural prin care se cizeleaza anumite ierarhii sociale, prin care se descurajeaza baietii care nu vor sa faca sport.
    E mult de scris despre cauzele sale, dar datorita „libertatii de exprimare” din Romanistan unde anumite grupe sociale sunt protejate de majoritatea democratica, nu pot intra in amanunte.