VIDEO Reportaj la școala improvizată într-o casă mortuară, acolo unde învață elevii unui orășel din Tulcea de aproape o lună
De câteva săptămâni, câteva pâlcuri de copii, printre care și fetele astea, nu mai bătătoresc drumul școlii unde au învățat până a lovit pandemia, ci pe cel al casei mortuare din oraș, acolo unde în fiecare zi vin două serii de elevi, arată un reportaj publicat de Scena9 & Info Sud-Est. Cei din clasa pregătitoare și o clasă de a II-a învață până la 11:00 și ceilalți, două clase de a VI-a, de la 12:00.
În ora de pauză, câteva femei în halate albastre dezinfectează băncile, toaletele și deschid geamurile claselor improvizate în capelă. Clădirea are două intrări alăturate. În sala din stânga, acolo unde sunt depuși de obicei morții, nu am avut acces. În dreapta, o sală mare, vopsită cu alb pe pereții goi, fără icoane, ține loc de clasă. Pe partea stângă este o masă cu materiale de dezinfectat și o tablă, iar în dreapta sunt înșirate băncile noi, cumpărate special pentru amenajarea clasei. La etaj, se deschide o altă sală, mare, sobră, care, la fel, nu amintește de serviciile religioase.
Cei peste 700 de elevi din Isaccea nu mai pot învăța în școala lor pentru că autoritățile nu au reușit să finalizeze lucrările de renovare până la începutul anului școlar. Așa că i-au răsfirat prin mai multe clădiri administrate de primărie: „Nu puteam pierde banii europeni”, ne spune primarul mai preocupat de administrație și birocrația proiectelor decât de locul unde învață elevii.
Copiii aveau opțiunea școlii online, însă nici ei, nici părinții, nici directorul liceului din oraș, care înglobează toate clasele, de la primară la a 12-a, nu au fost de acord. Atât părinții, cât și directorul au spus că „școala nu e școală” dacă elevii și profesorii nu se întâlnesc, „nu se simt, nu se văd”. O altă explicație ar fi că părinții nu au cu cine să-și lase copiii acasă, în timp ce ei merg la serviciu.
Părinții din comitetul școlar au acceptat inițial să vorbim, la rugămintea primarului, apoi s-au răzgândit. A fost mai important pentru ei ca subiectul casei mortuare să nu mai fie dezgropat, decât să ne explice de ce au ales ca ai lor copii învață acolo. Comunitatea lor mică nu e obișnuită să fie în centrul atenției și cei mai mulți cred că au fost făcuți de rușine la televizor:
„Ne-au făcut de tot râsul. Ne știe toată lumea acum, au râs de noi că merg copiii la școală în capelă. Era mai bine să nu meargă?”, ne spune o mamă cu care ne întâlnim pe drum spre capelă.
Citește reportajul integral pe Scena9 și Info Sud-Est.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank