VIDEO Resursele energetice, subiect de dispută: eurodeputații Mihai Tudose și Marian Marinescu versus Cătălin Niță – Federația Patronală Petrol și Gaze
România reală, cu familii care nu sunt conectate la energie, apă și canalizare, este aceeași cu România prezentată la Bruxelles? / Avem resurse de cărbune, petrol și gaze „pentru 250 de ani” și nu știm să le exploatăm / Urgența Legii Offshore, la pachet cu Onshore / Este justificată, sau nu, intervenția statului pe piața de energie? – acestea au fost teme dezbătute de trei dintre speakerii la conferința Energie și mediu: schimbări și oportunități europene cu impact în economia României, organizată de G4Media și Edupedu.
VIDEO Resursele energetice, subiect de dispută: eurodeputații Mihai Tudose și Marian Marinescu, versus Cătălin Niță – Federația Patronală Petrol și Gaze
Dezbaterea integrală poate fi urmărită aici:
Cătălin Niță, director executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze a lansat dezbaterea, spunând că „de fapt, discutăm despre două românii: România pe care o reprezintă europarlamentarii în discuțiile de la Bruxelles, de la Strasbourg și România reală pe care din păcate nu o mai vedem mulți dintre cei care stăm în mediul urban”. Acesta a relatat că recent a vizitat familii cu situație precară, în munții Apuseni „și nu vorbeau niciunii dintre aceștia nici de Green Deal, nici de Gazele din Marea Neagră, mulți dintre ei nu erau racordați la niciun fel de curent, apă. Au apărut și acolo câteva lanterna chinezești solare care funcționau câteva minute. Discrepanță imensă între ce discutăm, zecile și sutele de miliarde pe care le putem lua și faptul că noi avem o sărăcie cruntă în țară, în anumite părți. Ar trebui să ne concentrăm și pe partea de ce putem să facem”, a spus Niță.
Acesta a mai amintit de „cele 200 milioane certificate ETS care astăzi se tranzacționează cu vro 80 euro bucata, mai sunt și aici vreo 16 mld euro disponibili doar pt Romania pe fondul de modernizare, din păcate am ratat apelul din noiembrie pentru că de la Ministerul Energiei nu a ieșit ghidul de aplicare al acestui pachet de măsuri”.
Europarlamentarul PNL (PPE) Marian Jean Marinescu a replicat că el nu trăiește în două realități ci „trăiesc și mereu am trăit în realitatea din România, ceea ce spun și ceea ce fac acolo, la Bruxelles, este pentru că sunt cu picioarele pe pământ” și a subliniat că subiectul dezbaterii o reprezintă soluții pentru tranziția energetică. „Eu mă bazez, în discuțiile pe care le am acolo (la Bruxelles, n.r.), pe realitatea de la noi. Și în Germania sunt oameni care se încălzesc cu păcură, cu gaz; nu este numai la noi o problemă” Acesta a mai explicat că în România e posibil să atingem foarte ușor ținta de 40% (reducere emisii, n.r.) dacă se închide complexul energetic Oltenia.
Cătălin Niță s-a exprimat de acord cu ideile expuse de Marian Jean Marinescu: „Țările privesc Green Deal fiecare în funcție de situația sa. Polonia produce majoritatea curentului său pe cărbune, nu importă, fiindcă închiderea minelor a fost făcută în ritmul său propriu. Noi avem îngropate rezerve de cărbune pentru vreo 250 de ani, la fel avem și gaze și petrol. Dacă proiectele noastre de țară sunt bune, sunt asumate, banii vor veni. În România nu este o problemă aceea a banilor, ci faptul că ne uităm la ce e frumos în Vest dar nu știm să aplicăm aici, la noi”.
Acesta l-a întrebat pe eurodeputatul Mihai Tudose (PSD/PES) care este situația proiectului Legii offshore și că ar trebui grăbită adoptarea acestuia, fiind convins că USR și AUR nu se vor împotrivi, în Parlament, în condițiile în care exploatarea gazelor este un proiect de țară.
Mihai Tudose a explicat stadiul proiectului legii Offshore și când ar putea ajunge în Parlament. G4Media a scris pe larg despre declarațiile pe acest subiect aici.
„România, spre deosebire din alte țări, are cam 85% din producția de energie, controlată de stat. Poți să „te joci” puțin cu aceste prețuri.
Legea pentru Offshore trebuie să devină și o lege pentru Onshore la adâncimi mai mari. Să o facem la pachet, cum trebuie. Trebuia să faci o trecere de la zona de producție carboniferă la producția pe gaz. Eu sper ca această lege să vadă lumina zilei până la sfârșitul anului, sau cel târziu la începutul anului viitor. Dar fără ea, fără ca statul să inetrvină în acest joc ; s-a întâmplat să fim țara cu cel mai mare preț la energie”, a spus MIhai Tudose.
Cristian Pantazi, redactor șef al G4Media, moderatorul evenimentului, a spus că este adeptul unei intervenții cât mai mici a statului în economie. Tudose a replicat că politica doctrinară poate fi pusă în dezbatere în vremuri normale, dar în perioada actuală, nu sunt vremuri normale. „Dacă facem acum politică doctrinară, o să ne scrie pe cruce – a murit liberal, a murit social-democrat. Putem dezbate pe doctrine după ce lucrurile sunt în regulă, dar acum nu pot fi lăsate vraiște. Realitatea este că noi, în acest context, suntem țara care poate să-și asigure independența energetică și care să poată face alte țări dependente de energia sa. O țară cu energie ieftină atrage investitori, produce produse care să fie competitive pe piața europeană. Noi acum jucăm cu cea mai scumpă energie. Eu zic că trebuie să intervină statul, este precum la fotbal, dacă lucrurile o iau razna, arbitrul intervine”, a mai spus fostul premier PSD, eurodeputatul Mihai Tudose.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank