G4Media.ro

VIDEO: RMN, noul film al lui Cristian Mungiu difuzat în premieră la…

Foto: Captură video

VIDEO: RMN, noul film al lui Cristian Mungiu difuzat în premieră la Cannes, întâmpinat cu critici elogioase și pronosticuri pentru Palme d’Or. Pelicula e inspirată din povestea muncitorilor din Sri Lanka alungați din satul Ditrău

Un sat din Transilvania ca laborator exploziv al xenofobiei: cineastul român Cristian Mungiu, în competiţie la Cannes, speră cu „RMN” să deschidă ochii europenilor despre acest rău care îi roade, scrie AFP, preluată de agenția News.ro.

Titlul său, „RMN”, face referinţă la acronimul românesc pentru imagistică prin rezonanţă magnetică. Mungiu cercetează dedesubturile xenofobiei, un rău care ar fi metastazat până în acest sat încă împietrit în tradiţii, la marginea Europei. Povestea e inspirată din evenimentul din 2021, când localnicii din satul Ditrău, locuit în majoritate de cetățeni români de etnice maghiară, i-au forțat să plece pe muncitorii din Sri Lanka veniți să lucreze la o brutărie locală.

Premiera mondială şi prezentarea în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes a filmului RMN a avut loc sâmbătă seară. După două ore de proiecţie, spectatorii au aplaudat îndelung această «radiografie» a naţionalismului şi xenofobiei dar şi a sfidărilor economice cu care se confruntă locuitorii unui sat din Transilvania. Primele reacţii şi critici sunt extrem de pozitive, unii evocând chiar o posibilă Palme d’or pentru cineastul român, deja multipremiat la Cannes, scrie RFI România.

„Sper că oamenii vor înţelege că vorbesc despre ei”, a explicat pentru AFP regizorul, în cursă pentru un al doilea Palme d’Or la 15 ani de la „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, despre problema avorturilor clandestine.

„Sper ca spectatorii să nu scape uşor de responsabilităţile lor, că nu vor spune că asta a avut loc într-un spaţiu îndepărtat, sălbatic. Mă tem că nu este cazul”, a continuat Mungiu.

Trailerul filmului RMN:

Acţiunea se derulează la câteva zile după Crăciun, într-un sat din Transilvania, microcosmos unde comunităţile au trăit una lângă alta de secole: se vorbeşte română, maghiară sau germană, mărturie a unei istorii lungi şi zbuciumate. Romii au dispărut de acolo, alungaţi de locuitori şi de prejudecăţi. Dar din nou „blestemaţii pământului” şi-au făcut apariţia, trei din Sri-Lanka, veniţi să lucreze la brutăria din colţ, românii fiind toţi plecaţi să lucreze în Vest.

Pe fondul precarităţii, a prejudecăţilor şi tradiţiilor, conflictele între comunităţi vor renaşte, ameninţând să distrugă pacea din această mică comunitate.

„Prin intermediul micilor evenimente, în mici sate, încerc să vorbesc de natura umană şi de starea lumii de astăzi, şi despre acest sentiment pe care noi îl avem că lucrurile nu merg în direcţia bună”, explică regizorul, care a confirmat că „nu poate fi optimist în privinţa” viitorului.

„Natura umană nu se schimbă aşa… Sunt suficiente 24 de ore pentru a identifica duşmanul (…) şi a elibera instincte animale care sunt în noi. Oameni care sunt vecini sunt capabili să violeze, să tortureze şi să ucidă”, a continuat el.

Momentul de vitejie al filmului este o filmare de un sfert de oră în sala comunală, o întâlnire publică în care urmează să fie decisă soarta muncitorilor din Sri Lanka. Aproximativ douăzeci de oameni vor lua cuvântul, cu ieşiri pline de ură şi prejudecăţi, în timp ce adversarii lor, care încearcă să propovăduiască toleranţa, nu pot fi auziţi şi uneori încurcaţi în contradicţiile lor.

„Corectitudinea politică nu schimbă convingerile oamenilor, ci doar îi împiedică să le exprime”, subliniază Cristian Mungiu. „În discursurile (populiste, n.r) nu este nimic raţional. Este un amestec de fapte puţine cu multă propagandă”. „Nu este nevoie de argumente pentru a crede. Crezi ceea ce crezi şi este foarte greu să schimbi asta. Cinematograful poate găsi ceva în asta? Nu am soluţia şi nu eu trebuie să o găsesc”.

«Cu RMN, Cristian Mungiu scanează xenofobia ordinară. Regizorul ne prezintă o cronică implacabilă a ravagiilor naţionalismului. Filmul este magistral» scrie încă din primele rânduri şi revista culturală Télérama. «Mungiu, prin toate filmele sale, diagnostichează relele societăţii române de ieri şi de azi. De această dată, în inima R.M.N., sunt naţionalismul şi xenofobia», a scris Le Monde într-o cronică elogioasă, citată de RFI România.

Cotidianul Les Echos salută «un film impresionant, puternic, care vorbeşte nu doar despre România dar şi despre Europa de azi. Cu R.M.N. Mungiu analizează tarele care se abat asupra bătrânului continent: revendicări comunitare exacerbate, teama de o pretinsă «mare înlocuire» a populaţiei locale cu imigranţi veniţi de pe alte continente, criza economică şi mizeria socială care aţâţă teama de celălalt şi rasismul» mai scrie influentul ziar economic din Franţa.

Colegul elveţian de la Le Temps este şi mai laudativ. «Mungiu semnează primul mare film al acestei ediţii a Festivalului de la Cannes. Forţa cineastului constă în maniera sa de a arunca o privire implacabilă asupra societăţii. R.M.N. are o estetică impresionantă» notează acelaşi ctidian.

În timp ce cotidianul catolic La Croix salută o «operă magistrală», Première, publicaţie specializată în cinema, ne reaminteşte mai întâi că «Mungiu nu a plecat niciodată cu mâinile goale de la Cannes. Nu vine niciodată degeaba aici. Evident, este imposibil de dat un pronostic cert la acest stadiu al competiţiei. R.M.N. are însă toate atuurile pentru a înregistra o nouă performanţă. Gestul cinematografic este de o limpiditate nebună iar naturalismul şi onirismul dialoghează de minune. Mungiu ne propune un voiaj în inima inumanităţii. Fără cinism de doi bani sau priviri dispreţuitoare asupra personajelor sale. Nu, regizorul doar explorează absurditatea situaţiilor, decriptează zvonurile la baza urii faţă de străini. Planul final este pe atât de maiestos pe cât de propice tuturor interpretărilor. Un final deschis pentru o operă impresionantă» conchide Première, citată de RFI. (Foto: Captură video)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Un film realizat 100%, din start, pt juriu! Mai este o mână de oameni care il vede si il apreciaza (din snobism sau rusine ) ! Jumatate dintre ei sunt rude ale regizorului!
    Regizorii români au uitat sa mai faca filme pt oameni!
    Marele merit al acestor regizori e ca stiu ce trebuie sa conțina aceste fime pt a castiga!
    P.S. stiu…..nu inteleg eu arta! Asa nu am inteles nici babardeala cu bucluc sau undeva in palilula!

    • Francezii și alți cinefili euroatlantici, care au auzit din zbor cum sunt primiți migranții în Ungaria lui Orban, vor înțelege că e vorba de România și deci nu merită primită în Schengen.

  2. Apropo de CORECTITUDINE politică, sunt curios dacă regizorul a păstrat xenofobii din film drept etnici unguri, sau a preferat să prezinte scandalul ca fiind unul cu specific romanesc.

  3. Aoleuuu, here we go again 😒. Oricum mai bagă ceva, un om cu dizabilități și ceva mieros așa și ia 5 premii.

    • Asa este, ce idee pe Mungiu. Auzi domne’ sa scoata ce-i sub pres.

    • Aha, despre hărțuirile sexuale de la köln, revelion 2016, când face un film? Sau despre bandele de pedofili din UK, el sau alt regizor străin? Când vor scoate faptele alea de sub preș, ca să câștige un premiu?

    • Da buey tultalăule, e bine că te indignezi! Păi cum adică artiștii să-și aleagă singuri subiectele fără să-ți ceară ție acordul? Așa ceva… :)))))

    • Lex leftirdis lăbaris talonis, vezi că nu am scris nicăieri că nu are voie să facă, era doar o critică. Ultimul film de gen la care m-am uitat, a fost aferim, eram entuziasmat, zic, mamă, în sfârșit un western românesc contemporan de calitate, atât era de lăudat. Când colo era doar o copie ieftina a arhaismelor din ciocoii vechi și noi și cea mai mare crimă a zilelor noastre rasiiiiiiiiism aaaaalb.

    • A’ma.. direct la scenarii genu’ District 9, nu prea putem noi sări chiar din prima, dar s-ar putea în schimb turna și teme d’astea mai puțin SF; de pildă, cu vreunu’ de prin Vaslui mătrășindu-și concubina [gonflabilă] cu toporu’ sau cu ceva oi arse de vii pă’n Ardeal, sau cu câte’o șezătoare – un taifas nocturn – între indieni cu masca de gaze pă figură arzând deșeuri la marginea Bucureștiului.. Dintr’astea..
      Teme sunt. Se găsesc! Cineaști avem.. Bunăvoință să fie! Mai ales că ăștia s-au pus pă bandă, să ne premieze…

  4. Pe imigranții alungați de la București, Craiova și Cluj nu i-a mai văzut presa „independentă”. Vă rugăm mai ușor cu pianul le scări.

    • Viktor Orban, tu esti?

  5. „Inspirat de Ditrău”, sat 100% maghiar dar a avut grijă să bage și niște români , nu cumva să răzbată rasismul ungurilor, nem, nem!

    • Păi da, că românii nu-s rasiști deloc, nu? :)))))

    • Romanii aia sunt fictivi,ca tot asa au fost alungati si romanii ,mai grav,din propria tara,ca si indienii acestia,ca sa se instituie asa zisul ”tinut secuiesc” care n-a existat niciodata!Uite asa vadeste Dumnezeu adevarul!

  6. Udmr sustine acest film pt Oscar.

  7. E mai deprimat decat Bacovia.

  8. Problema nu e ca Mungiu a scos un nou film în care prezinta „gunoiul” din România, ci ca a scos acest film cu bani de la Stat, de la Comisia Națională a Cinematografiei. Comisie care a ajuns sa finanțeze doar filme „de arta”, care fac de cacao imaginea României și a romanilor în lume, la care se iuta apoi 200 de spectatori. Sunt filme făcute doar pentru premii în festivaluri, care ajuta doar regizorul.
    As vrea și eu puțin echilibru, sa mai dea Statul bani și pentru filme frumoase despre România și romani și pentru filme la care sa vina publicul larg în cinema.

    • de data asta gunoiul e ,,secuiesc”…😜😜😜

    • @Florin: ai dreptate, dar e irelevant. E gunoi și e din România. M-am saturat ca Statul sa finanțeze doar gunoi. Arta nu includă numai genul drama, iar drama se poate construi și pe altceva decât pe gunoi. Păcat ca CNC și regizorii romani finantati se limitează la drama pe baza de gunoi, care știu ca are șanse la premii

    • @Ted: problema e ca limitatii electronic precum dumneata isi dau cu parerea – si fara sa vizioneze – despre arta. Un artist isi alege singur subiectele. Ca mai ia si premii, e cu atat mai onorant pentru el.

  9. Filme pe bune mai fac regizorii noștri sau doar prostii dinastea pt festivaluri pline de îngâmfați?

  10. Sper sa se vorbeasca ungureste prin filmul asta, asa cum s-a intamplat atunci.
    In rest un alt film „de arta” bun de festivaluri si cam atat

  11. Foarte europeni maghiarii nostri cand au de luat ceva…cand au de dat vor legile stepei…🤔🤔🤔🤔

  12. Doar citind titlul, fara sa dau click pe articol m-am gandit cam ce fel de comentarii o sa fie aici. Le-am nimerit! 🙂

    Comentariile astea reprezinta inca o dovada ca aici e plin de secui care se dau peste cap sa promoveze in limba romana interesele Ungariei si implicit ale Rusiei. Articole de genul asta ii mai dau de gol.

    Pentru cei care inca nu cred, incercati sa ganditi putin logic si sa analizati atmosfera din ultima vreme. Pe romani ii poti acuza de multe chestii dar e cam greu sa ii acuzi ca ling in fund Rusia. De lins in fund Rusia in favoarea Ungariei nici atat. Daca luati la puricat stirile din ultimele luni veti vedea ca multi exact asta fac.

    La fel, pe multi romani ii poti acuza ca sunt xenofobi dar xenofobia lor include si comunitatea maghiara. E hilar sa crezi ca rasistii si xenofobii romani sar in apararea maghiarilor.

    Puteti sa folositi cate nume romanesti vreti atunci cand postati comentarii. Nu conteza. Se vede clar cine sunteti.

  13. Mācar un nepalez nu provine din comunitatea Lmbtq (xyz) sau patronul brutăriei nu-i pedofil in stand by?Eventual preotul să -i facă ,,mitu” la clopotarul satului??Ar aduce puncte grele!!

  14. Nu am vazut filmul, dar imi amintesc scandalul. Reprosurile localnicilor erau desprinse din discursurile lui Oraban. Spunea un cetatean „ne iau locurile de munca”. Cand i s-a raspuns ca locurile alea erau vacante de 3 ani si nimeni nu voia sa le ocupe, cetateanul spune „dar atunci macar sa fie crestini ca noi”. Cand i se spune ca imigrantii respectivi sunt catolici, vine replica finala, de necombatut a secuiului: „dar sunt inchisi la culoare”.

    • Maghiarii sunt mai destepti decat romanii.

      Ce mai, ei sunt mamaligi ca voi sa se lase invadati de straini? Cu lozincile multikulti? cu vrajeala progresista? hahahaha

  15. Sa faca artistu si un film cu refugiatii evacuati de la adapostul din Bucuresti.

  16. Nu mi se pare corect ca unii să devină faimoşi pe dramele unor victime şi a familiilor acestora, care se produc din cauza corupţiei şi propagandei politicienilor.

    Astfel de filme nu ar trebui să fie nominalizate pentru premii.