VIDEO Românii și cultura micului: Cum a fost la primul festival de barbeque pe o plajă din Constanța/ De la cârnați la creveți, rață și mațe fripte
Grill Fest, “primul festival românesc dedicat culturii BBQ” a început în forță sâmbătă. Cel puțin din punct de vedere al atenției adunate, scopul ambițiosului festival pare să fi fost atins, deoarece mii de oameni s-au înghesuit pentru a se bucura de evenimentul care, la drept vorbind, poate că a mușcat mai mult decât a putut mesteca, la fel cum au făcut probabil mulți vizitatori în prima zi a festivalului.
Deși a început în aceeași perioadă cu alte mari festivaluri de pe litoral, Grill Fest a reușit să umple până aproape de refuz spațiul considerabil de pe plaja Reyna pe care l-a ocupat. Din fericire, datorită locației spațioase, a putut fi evitat în mare măsură sentimentul de sufocare și îmbrânceală excesivă care tinde să bântuie evenimentele în aer liber organizate de autoritățile constănțene, însă cei ce au petrecut mai mult de jumătate de oră la festival au sesizat probabil unele probleme.
Pe măsură ce te miști printre numeroasele tarabe cu mâncare, care vând preparate din carne de toate felurile, de la clasicii mici și cârnați la creveți, rață asiatică și mațe fripte, ajungi să constați că oricât de mult ai merge și în orice direcție, nu găsești deloc răgaz. În peste cinci ore petrecute de reporterii G4Media la festival, nu a existat o secundă în care tarabele să nu fi avut cozi imense și în care toate locurile posibile de odihnă să nu fie pline de oameni. Fiecare scaun, șezlong și bean bag a înfruntat cu vrednicie o avalanșă umană care părea să nu încetinească nici măcar o clipă.
La drept vorbind, nu poți învinui oamenii pentru că aveau nevoie de un loc de stat jos. Cea mai mică rafală de vânt îți aducea la nas mirosuri capabile probabil să pună un vegan la pământ, iar varietatea felurilor de mâncare oferite și prezentarea ei destul de fastuoasă în unele cazuri erau greu de ignorat. Dacă se ia în calcul cât de consistente erau unele dintre aceste mâncăruri și că pentru a ajunge la ele era nevoie să înfrunți cozi aproape insuportabil de lungi, nu e deloc de mirare că toți participanții la festival se aflau într-o căutare constantă a unui loc unde să-și tragă răsuflarea.
De fapt, probabil singurul obiectiv mai eluziv decât un scaun liber în cursul primei zile a festivalului a fost un coș de gunoi. Din rațiuni imposibil de ghicit, numai zonele apropiate de intrări dispuneau de coșuri de gunoi în abundență. Dacă hotărai să mergi mai spre centrul festivalului, găsirea unui loc pentru a te descotorosi de un simplu ambalaj devenea la fel de dificilă precum găsirea orașului El Dorado, doar că în acest caz călătoria era anostă și exasperantă. În asemenea condiții, faptul că plaja a rămas destul de curată, cel puțin la prima vedere, este nimic mai puțin decât un miracol de 1 mai.
Totuși, aceste elemente supărătoare nu au reușit să strice experiența vizuală și gustativă a culturii barbeque. Mai în toate tarabele deschise, mâncarea era gătită la vedere, iar unele din locații au tratat acest fapt ca pe un mic spectacol. De altfel, și organizatorii festivalului au luat seamă de potențialul vizual al acestui fapt, motiv pentru care au amenajat chiar în centrul așezării o “expoziție” a cărnurilor cu atracții precum o roată de carnaval formată din grătare pe care sfârâia carnea.
Cu siguranță trebuie să existe motive întemeiate pentru care prepararea mâncării cu un pic de fast are efecte aproape hipnotizante pentru om, dar acele motive contează probabil mai puțin decât efectele fenomenului, în special cele de natură financiară. Intrarea în festival este total gratuită, dar asta nu înseamnă că portofelele vizitatorilor sunt în siguranță. Cu prețuri de peste 50 de lei pentru un sandviș cu carne de porc de aproximativ 250 de grame și în jur de 40 de lei pentru o porție de cârnați cu niște cartofi, cifrele nu sunt chiar nemaivăzute, dar nici foarte accesibile.
Faptul cert este că prețurile, indiferent de variațiile personale în opinii, nu au dus la vreo scădere a volumului de vânzări. Mai toate tarabele păreau să aibă constant clienți, iar în unele cazuri vânzătorii păreau suprasolicitați, fapt pe care unul dintre ei l-a confirmat pentru G4Media când programul se apropia de sfârșit: “Treaba merge bine, dar nu prea mai merg eu”.
În orice caz, trebuie spus faptul că mâncărurile servite au fost bune și destul de sățioase. Fie că asta justifică sau nu prețurile este la latitudinea fiecărui consumator să decidă, dar unde în lume nu trebuie să plătești în plus pentru o experiență culinară? La restaurant plătești pentru calitate, prezentare și confort, pe când la Grill Fest nu este tocmai confortabil, dar măcar ai ocazia să arzi caloriile achiziționate în timp ce cauți un loc să te așezi. Desigur, e foarte posibil să golești farfuria până găsești un loc liber, dar cel puțin ai alte 50 de opțiuni de tarabe cu mâncare pentru a lua ritualul de la capăt.
În privința mâncării, merită menționat faptul că la Grill Fest, toate achizițiile pot fi făcute numai cu cardul, nimic nu se plătește cash. Pentru cei care nu au carduri la dispoziție, există casierii unde pot fi schimbați bani lichizi pentru carduri speciale, de unică folosință. Această măsură este, pe de o parte, binevenită la Constanța, unde vânzările fără bon sunt aproape ca la ele acasă la asemenea evenimente.
În ceea ce privește divertismentul, Roma avea pâine și circ, Constanța are barbeque și concert. Artiștii aduși spre seară ca să cânte la festival au făcut o treabă destul de bună în a bucura mulțimea de oameni adunată în jurul scenei. Cu o vreme potrivită pentru un concert în aer liber și spectacole de lumini bine pus la punct, muzica live oferită a oferit un bonus plăcut pentru un eveniment al cărui star principal a rămas, totuși, mâncarea.
Notabil este faptul că organizatorii au reușit să prezică faptul că vor avea un număr mare de copii iar cei mici au fost încântați sâmbătă de niște decorațiuni simpatice, numere artistice realizate de animatori în costume excentrice și chiar ursuleți animatronici.
Pentru adulți, există câteva corturi cu suveniruri și alte servicii non-culinare, dar nu foarte multe. Un cort, spre exemplu, oferă o expoziție de frumoase cuțite și reproduceri de arme istorice lucrate manual, unele dintre ele disponibile pentru vânzare. O combinație ce poate părea stranie cu tematica festivalului, dar la urma urmei, după ce iei niște baclavale turcești, de ce să nu iei și un iatagan ca amintire?
Puțin mai departe, în alt cort este amenajată o frizerie. Poate că un festival BBQ este destul de jos pe lista locurilor unde un om ar merge pentru o tunsoare, dar până la urmă nu știi niciodată unde te-apucă să-ți schimbi look-ul.
În final, prima zi a festivalului Grill Fest s-a dovedit a fi o experiență conflictuală. În mod cert, prezența miilor de oameni ar trebui să fie un motiv de bucurie pentru autorități și pentru comercianți. Pe de cealaltă parte, este de asemenea clar că anumite elemente de organizare puteau fi mai bine puse la punct. Cu toate acestea, pentru un festival la prima ediție, “prea mulți oameni interesați” poate să nu fie o veste chiar atât de rea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii