
VIDEO Rusia lansează un nou submarin nuclear echipat cu racheta hipersonică Zircon
Al cincilea submarin de atac din clasa Yasen-M, denumit Perm, a fost lansat joi la apă la Sevmash, singurul șantier naval rusesc care mai produce submarine nucleare, în orașul-port Severodvinsk, în largul Mării Albe și în apropiere de Cercul Polar. Acesta urmează să fie admis în serviciul activ al flotei din Pacific anul viitor, după mai multe luni de încercări la cheu și pe mare, scrie Le Figaro.
Submarinele Yasen-M, a căror primă unitate, Kazan, a fost pusă în funcțiune în 2021, sunt urmărite îndeaproape de marinele occidentale, deoarece reprezintă o nouă generație de nave care sunt mult mai moderne, mai discrete și mai puternic înarmate decât submarinele nucleare anterioare ale Rusiei din perioada sovietică târzie, care reprezintă încă o mare parte a flotei ruse.
„Yasen și Yasen-M reprezintă un risc major pentru forțele occidentale. Combinația dintre silențiozitatea și capacitățile lor de atac cu rază lungă de acțiune reprezintă o provocare fără precedent pentru apărarea occidentală, atât pe mare, cât și pe uscat”, scria prestigiosul Royal United Services Institute (RUSI), cel mai vechi think tank din Marea Britanie, într-o notă din 2021.
زیردریایی هسته ای تهاجمی چند منظوره Perm پروژه 885M Yasen-M با فرمان ولادیمیر پوتین به آب انداخته شد. زیردریایی Perm پنجمین زیردریایی از سری زیردریایی های هستهای پروژه Yasen-M میباشد و همینطور این زیردریایی اولین زیردریایی حامل استاندارد موشک کروز هایپرسونیک Zircon خواهد بود. pic.twitter.com/g9Hyou1Tqf
— H. Memarian (@HEMemarian) March 27, 2025
Racheta hipersonică Zircon
În 2018, Departamentul de Stat al SUA a recunoscut că nu a putut detecta nava Severodvinsk timp de mai multe săptămâni în timpul primei sale misiuni în Oceanul Atlantic. Și chiar și atunci, era doar singurul exemplar al clasei Yasen, o simplă etapă de tranziție către clasa Yasen-M, reproiectată și echipată cu un reactor nuclear de generația a patra care face nava și mai discretă. De atunci, presa americană a descris adesea aceste submarine drept „coșmarul” NATO.
Perm, lansat joi, adaugă o altă inovație. „Aș dori să subliniez că a devenit primul submarin multifuncțional înarmat cu rachete de croazieră hipersonice Zircon”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, care a participat la lansarea navei prin videoconferință.
Zircon este o rachetă de nouă generație prezentată de Rusia în 2018: deși performanțele sale reale rămân discutabile, cel puțin pe hârtie, este prima rachetă de croazieră hipersonică din lume, adică oferă o viteză maximă de peste Mach 5 – autoritățile ruse vorbesc de cel puțin Mach 8, adică aproape 10.000 km/h – cu capacități suplimentare de manevră. Zircon poate fi lansată de pe nave de suprafață (cum ar fi noile fregate Gorșkov), submarine și, în timp, probabil baterii terestre, la fel ca racheta supersonică Onyx pe care o completează. Proiectată inițial ca rachetă antinavă, aceasta există și în versiune de atac terestru și are o rază de acțiune de o mie de kilometri.
Zircon, considerat de autoritățile ruse ca fiind imposibil de interceptat, se află în centrul strategiei Kremlinului de construire a unei descurajări convenționale care să completeze descurajarea sa nucleară tradițională. Zvonuri provenind de la experți ucraineni și preluate de presa americană sugerează că acesta a fost utilizat pentru prima dată în Ucraina în februarie 2024, deși acest lucru nu a fost confirmat oficial nici de Kiev, nici de Moscova. În conflictul din Ucraina, o altă rachetă hipersonică nouă, Kinjal, lansată din aer, a fost utilizată mai intens de către ruși: în august, armata ucraineană a afirmat că a interceptat 25% dintre acestea, o cifră mult mai mare decât cea a rachetelor balistice mai convenționale, precum Iskander-M (mai puțin de 5%).
Performanțele reale ale Zircon ar trebui, prin urmare, tratate cu rezervele obișnuite, deoarece datele privind acest tip de armă strategică sunt învăluite în secret. Cu toate acestea, această nouă rachetă reprezintă o preocupare suplimentară pentru marinele occidentale și, fără îndoială, consolidează arsenalul Yasen-M, care până acum s-a bazat în principal pe familia de rachete Kalibr, care sunt mai lente și mai puțin rapide.
„Racheta de croazieră Kalibr, în versiunea sa de atac la sol, a dat rezultate mixte în Ucraina, cu o rată ridicată de interceptare”, a confirmat o sursă militară franceză pentru Le Figaro. „Singurele tiruri documentate ale Zirconului au fost efectuate de Yasen, care a servit drept navă laborator, iar celelalte patru Yasen-M ar trebui să fie modernizate pentru a-l transporta”, a explicat pentru Le Figaro Benjamin Gravisse, specialist în marina rusă și autor al blogului de referință Red Samovar.
Ruta maritimă nordică
Lansarea navei Perm confirmă în cele din urmă faptul că reînnoirea flotei ruse de submarine strategice se accelerează, așa cum s-a întâmplat începând cu 2021. Construcția Yasen-M a început în 2009 și primul război din Ucraina (2014-2015) a reprezentat o provocare pentru șantierele navale rusești în ceea ce privește înlocuirea importurilor.
În același timp, cinci submarine nucleare cu rachete balistice de nouă generație Boreï-A, responsabile de descurajarea nucleară, urmează să se alăture flotei ruse. Aceasta reprezintă o rată constantă de aproape două submarine nucleare pe an. Nu este puțin lucru: pe lângă faptul că sunt nave complexe cu propulsie nucleară, acestea sunt și nave impunătoare (14.000 de tone pentru Yasen și chiar 24.000 de tone pentru Borei).
Marina, ruda săracă a modernizării forțelor armate ruse din ultimii 20 de ani, face excepție: toate eforturile financiare și industriale au fost concentrate pe construcția de noi submarine nucleare, un proiect prioritar pentru Kremlin.
În discursul său, Vladimir Putin a evidențiat această „componentă strategică” a marinei, în special pentru a „proteja interesele naționale în diferite zone ale oceanului mondial, inclusiv în zona arctică care, în contextul intensificării concurenței globale, devine extrem de importantă”.
Submarinele nucleare rusești, care fac parte atât din flota Nordului, cât și din cea a Pacificului, sunt desfășurate la ambele capete ale celebrei „Rute maritime a Nordului” prin Arctica, pe care Vladimir Putin o menționează și el.
Pentru Rusia, accesul la oceanele lumii nu mai depinde doar de accesul la mările calde, care este una dintre mizele strategice ale războiului din Ucraina, ci și de accesul la apele mai reci râvnite atât de americani, cât și de chinezi.
Miercuri, la Murmansk, în cadrul unei conferințe pe tema Arcticii, Vladimir Putin a calificat drept „grave” planurile lui Trump de a revendica Groenlanda, unde vicepreședintele său J.D. Vance se deplasează vineri, în ciuda polemicii pe care a provocat-o. „Țările NATO consideră din ce în ce mai mult Nordul îndepărtat drept o trambulină pentru eventuale conflicte”, a acuzat președintele rus, care a anunțat o consolidare a capacităților militare ruse în regiune.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank