G4Media.ro

VIDEO Șase luni, zece cărți și o „bătălie”. Un concurs lansat de…

Sursa foto: Pexels

VIDEO Șase luni, zece cărți și o „bătălie”. Un concurs lansat de biblioteca din Cluj în urmă cu nouă ani îi provoacă pe tineri să citească / Ilinca Seleușan, câștigătoare în acest an: „Prin lectură trăiești experiențe pe care nu le poți avea în viața de zi cu zi”

În urmă cu nouă ani, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj lansa un concurs inedit pentru cititori. Pornit de la o experiență americană, concursul „Bătălia cărților” a devenit național, fiind organizat de numeroase biblioteci din țară. Ilinca Seleușan, elevă la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, a câștigat în acest an competiția clujeană de la categoria 14-18 ani și stat de vorbă cu G4Media/ENTR despre cum a descoperit biblioteca și cum a ajuns să iubească lectura.

„La biblioteca publică am ajuns prin mama, pentru că ea a fost profesoară de română și îmi tot povestea cum își ducea clasele la bibliotecă, cum îi ducea și pe frații mei. Și știu că eram mică și am văzut clădirea destul de impunătoare de la biblioteca „Octavian Goga” din Cluj și am intrat cu mama. Voia mama să rezolve ceva și m-am dus la secțiunea pentru copii și, pur și simplu, când am văzut că sunt așa multe cărți acolo, erau și oameni foarte simțiți… Mi-a plăcut foarte mult atmosfera. Și anul trecut, în perioada tezelor, mă duceam la bibliotecă să învăț, pentru că era o atmosferă prielnică pentru învățat.”

Ilinca spune că s-a înscris la concurs din dorința de a împărtăși experiența lecturii: „să arăt și altora câte poți câștiga din lectură și cât de departe te poate duce lectura în general”

„Eu cred că din lectură ai foarte multe de câștigat și prin faptul că poți să vizualizezi cum vedeau alți oameni lumea, de exemplu autorii, să te pui în pielea personajelor și să trăiești experiențe pe care nu le poți trăi în viața de zi cu zi”, explică ea.

Ilinca are și anumite obiceiuri care sunt legate de lectură, deși nu le-ar recomanda pe toate și altora:

„Îmi place să am o cană de ceai lângă mine, să pot să beau din ceai și mai aprind o lumânare, ceea ce e un pic periculos, ca să nu dau foc la ceva. O dată citeam și era tot așa iarnă și, nu știu cum, mi-am pus coatele pe masă și coperta cărții a nimerit un pic în flacără și a început să fumege și de atunci am lăsat-o mai ușor cu lumânările, dar recomand o ceașcă de ceai la lectură.”

Cum a pornit concursul „Bătălia cărților” și cum se desfășoară

Ana Maria Dudescu de la biblioteca județeană din Cluj a precizat pentru G4Media că ideea a venit în urma unei vizite de lucru în SUA și „reprezintă o modalitate de a-i stimula pe copii să citească, să-și ordoneze ideile, să argumenteze, să comunice”.

Concursul se desfășoară pe o perioadă de 6 luni, iar participanții trebuie să fie abonați ai bibliotecii. Competiția este împărțită pe trei categorii de vârste: 11-13 ani, 14-18 ani și adulți.

Cei care se înscriu la concurs în primăvară primesc o listă de 10 cărți pe care trebuie să le citească în decurs de 6 luni și să depună la bibliotecă fișe pentru fiecare lectură.

Finaliștii – cei care completează toate cele 10 fișe – participă la o dezbatere intitulată „Convinge-mă să citesc”, în care fiecare face o pledoarie pentru cartea preferată și răspunde la întrebările juriului. Apoi este desemnat câștigătorul.

Toți finaliștii sunt premiați, în primul rând cu cărți, iar „cititorul anului” are un premiu mai consistent (de exemplu, o tabletă sau eReader), astfel încât competiția să fie atractivă.

Lista lecturilor pentru categoria 14-18 ani la ediția din acest an:

1. Long, Ruperto. Fetița care privea trenurile plecând. Bucureşti: Epica, 2019, 416 p.
2. Arikawa, Hiro. Memoriile unui motan călător. Bucureşti: Humanitas Fiction, 2020, 256 p.
3. Park, Jessica. 180 de secunde. Bucureşti: Booklet, 2021, 352 p.
4. Morris, Heather. Povești despre speranță. Bucureşti: Humanitas Fiction, 2021, 288 p.
5. Pérez, K. K. Moștenirea lui Tesla. București: Aramis, 2020, 560 p.
6. Terranova, Nadia. Adio, fantasme. Iași: Polirom, 2020, 256 p.
7. Bowling, Nicholas. Destinul unei vrăjitoare. Bucureşti: RAO, 2020, 256 p.
8. Sepetys, Ruta. Fântânile tăcerii. Bucureşti: Epica, 2020, 560 p.
9. Antonescu, Simona. În umbra ei. Iași: Polirom, 2021, 340 p.
10. Westover, Tara. Învățare. București: Publica, 2019, 456 p.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Felicitări organizatorilor și participanților! Cititul deschide mințile și sufletele, stimuleaza imaginația și creativitatea.