G4Media.ro

VIDEO Cancelarul Olaf Scholz dorește să revigoreze procesul de aderare la UE…

Sursa foto: Bundesregierung (German Government)

VIDEO Cancelarul Olaf Scholz dorește să revigoreze procesul de aderare la UE a țărilor din vestul Peninsulei Balcanice

Cancelarul german Olaf Scholz a pledat luni pentru o accelerare a aderării Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană, blocată de ani de zile, evocând „o nouă eră” în contextul invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP, citată de Agerpres.

Cancelarul social-democrat a promis, în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său albanez, Edi Rama, la Berlin, că va contribui „cu toată forţa” de care dispune la obţinerea de progrese în acest dosar.

„Impresia mea este că trăim într-o nouă eră şi asta are de-a face şi cu agresiunea rusă” din Ucraina, a spus el.

Necesitatea de a căuta poziţii comune a crescut în cadrul UE, a apreciat Olaf Scholz, şi de aceea „este momentul potrivit pentru a merge mai departe” cu procesul de aderare al Balcanilor de Vest, a adăugat el.

În octombrie, liderii Uniunii Europene au reiterat la un summit din Slovenia „angajamentul lor faţă de procesul de extindere”, suscitând noi decepţii în rândul celor şase candidaţi la aderarea la UE (Albania, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo) care sperau într-o promisiune de calendar.

În faţa acestui statu-quo, Rusia şi China îşi avansează de ani de zile pionii în această regiune strategică, în special prin trimiterea a milioane de doze de vaccin pentru a le ajuta să lupte împotriva pandemiei de coronavirus.

Dacă Albania, Macedonia de Nord şi Muntenegru sunt membre ale NATO, Moscova întreţine strânse legături cu ţări ortodoxe precum Serbia.

Influenţa Moscovei în Serbia rămâne omniprezentă, Rusia fiind un partener crucial al economiei sârbe în domeniul energetic.

Pe de altă parte, datorită dreptului său de veto la ONU, Rusia este principalul aliat al Belgradului în refuzul său de a recunoaşte independenţa, proclamată în 2008, a fostei sale provincii Kosovo.

Sursa foto: Bundesregierung (German Government)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pai si ce sa faci cu Serbia? Nu avem nevoie de un alt cal troian ca Ungaria in UE. Trebuie sa intre tari care sa vrea cu adevarat sa se alinieze la UE.

    Si… neaparat sa se schimbe/imbunatateasca regulile de veto pe diverse chestii. Ca altfel ajungi la 30 de tari si mereu se va gasi una care sa respinga niste decizii pe motive politice.

  2. Ori le ia UE, ori le ia Ruso-China. Oricum, Serbia nu are ce căuta în UE.

    • Si de ce nu are ce , cauta Serbia in UE, dupa logica asta nici romania nu are ce cauta ultimi putinisti.