VIDEO Șefa Curții Supreme din Polonia, Malgorzata Gersdorf, refuză să plece din funcție și acuză puterea de epurare sub pretextul reformării condițiilor de pensionare
Președinta Curții Supreme s-a angajat să sfideze controversata lege care o obligă pe ea și pe alte câteva zeci de judecători să se pensioneze mai repede, transmite BBC. Șefei Curții, Malgorzata Gersdorf, i s-a transmis că trebuie să demisioneze marți, în acord cu noua legislație. Un purtător de cuvât al Curții Surpeme, a declarat că șefa Curții se va prezenta miercuri la muncă.
(Sursa foto: Wikipedia)
Gersdorf calificase anterior reformele în justiție, care-i obligă pe judecători să iasă la pensie la 65 de ani în loc de 70, drept ”o epurare”. Potrivit noilor legi, 40% dintre judecătorii Curții Supreme urmează să fie retrași.
Uniunea Europeană a declanșat, luni, procedura de infringement împotriva guvernului de dreapta, afirmând că subminează independența justiției. Guvernul polonez susține însă că modificările legislative vor ajuta la combatarea corupției și la îmbunătățirea eficienței Curții.
Potrivit BBC, noua lege impune o nouă vârstă de pensionare pentru judecători, la 65 de ani. Este nevoie de o aprobare specială din partea președintelui în cazul celor care doresc să rămână peste această vârstă. Judecătorii au avut termen marți să formuleze această solicitare. Gersdorf, alături de alți colegi judecători de la Curtea Supremă, refuzaseră anterior să facă o asemenea solicitare.
Judecătoarea, un critic vocal al guvernării PiS (Lege și Justiție), susține că potrivit Constituției Poloniei ar trebui să rămână în post până în 2020. Ea a catalogat acțiunea guvernului drept ”o epurare la Curtea Supremă operată sub pretextul reformării condițiilor de pensionare”.
Gersdorf, care deja a împlinit 65 de ani, s-a întâlnit cu președintele Andrzej Duda marți. În ciuda opoziției manifestate de aceasta față de noile legi, un consilier prezidențial a declarat că va fi nevoită să plece și să fie înlocuită de un nou judecător numit de Duda, un aliat al PiS.
Potrivit Agerpres, preşedintele Andrzej Duda i-a semnalat aceasta în mod implicit, anunţând că un judecător al Curţii Supreme, Joze Iwulski, va asigura interimatul la conducerea instituţiei, în aşteptarea alegerii unui titular care să-i succeadă în funcţie.
O lovitură de teatru s-a produs atunci, Gersdorf anunţând că ea l-a desemnat pe acelaşi judecător, nu ca succesor al său, ci ca înlocuitor „în timpul absenţei sale”. Ea a precizat după aceea că intenţionează să-şi ia concediu.
Cu umor, ea le-a spus jurnaliştilor, după întâlnirea cu Duda, că a ajuns la un consens cu acesta asupra unui punct, informându-l că Iwulski este într-adevăr „un judecător bun”.
Grupuri din opoziţie au cerut locuitorilor Varşoviei să vină la Curtea Supremă miercuri dimineaţa pentru a-i susţine pe judecătorii contestatari, ceea ce s-a și întâmplat.
Marţi seara deja, între 4.000 şi 5.000 de manifestanţi se adunaseră în faţa sediului Curţii Supreme pentru a-şi exprima sprijinul faţă de preşedinta acesteia.
Venită să le mulţumească, Gersdorf a fost aplaudată când a reafirmat că va rămâne în post „până în 2020”, conform mandatului său de şase ani înscris în Constituţie.
Preşedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, considerat ca principalul decident al ţării în spatele guvernului şi al partidului conservator, a apreciat marţi – într-un interviu – că sfidarea judecătorilor se va termina „pe termen lung printr-o înfrângere dezastruoasă”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii