G4Media.ro

De ce nu au copiii din Constanța acces în curțile școlilor, deși…

Foto: G4Media/ Gabriel Mateescu

De ce nu au copiii din Constanța acces în curțile școlilor, deși ar trebui să fie deschise chiar și în vacanță – VIDEO/FOTO

Din luna ianuarie, legislația națională cere ca spațiile exterioare de sport ale școlilor de stat să poată fi folosite de toți copiii chiar și după orele de curs și în vacanță. Lucrurile arată cu totul diferit în realitate. Reporterii G4Media au fost la mai multe școli și licee din București și din Constanța, pentru a vedea în ce măsură este respectată legea, după ce toate instituțiile de învățământ din țară au primit câteva luni pentru a se conforma.

Conform legii, atât copiii cât și tinerii de peste 18 ani înscriși la liceu sau la o școală profesională au dreptul la acces gratuit în curțile oricărei școli, iar unitățile de învățământ au primit un termen de 120 de zile pentru a introduce regulamente de funcționare cu prevederile necesare, precum și un orar de acces care să includă și timpul după orele de program, zilele libere și vacanțele școlare.

Vezi aici care este situația în cele 6 sectoare din București – FOTOREPORTAJ.

Partea a doua: Care este situația în Constanța

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de ENTR ro (@ro.entr)

Printre instituțiile vizitate în Constanța de G4Media/ENTR se numără școlile 43, 3, 28, 29 și 39 și liceele ”Mircea cel Bătrân”, ”Decebal”, ”Mihai Eminescu”, ”Traian” și „Ovidius”.

La liceele ”Traian” și ”Decebal” erau porțile deschise, dar nu pentru copii, ci pentru muncitori. Instituțiile se află în renovare, iar curțile lor sportive sunt folosite ca spații de depozitare ale molozului și materialului de construcții. Astfel, cel puțin pentru moment, ele sunt practic imposibil de folosit pentru copii. 

În majoritatea celorlalte cazuri, porțile terenurilor sunt închise cu lacătul sau cu interfon. Doar în două cazuri din cele urmărite de G4Media copiii din Constanța puteau bate mingea în curte: La școala 29 (a căror porți sunt deschise copiilor din cartier de peste 30 de ani) și la Liceul ”Mihai Eminescu”.

Când G4Media a încercat să vorbească cu reprezentanții instituțiilor au apărut două situații: fie directorii și alte persoane cu autoritatea de a vorbi erau plecate în concediu, fie n-au vrut să facă declarații. Nici șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai, nu a răspuns solicitării G4Media de a transmite un punct de vedere cu privire la situația semnalată în teren. 

O excepție în acest sens a fost la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, unde directoarea liceului, Bianca-Virginia Ibadula, a declarat că ”diferite cluburi sportive folosesc spațiul instituției pentru antrenament, dar că toți copiii doritori sunt bineveniți să folosească inclusiv noul teren de baschet oferit liceului spre administrare de către Clubul Sportiv Municipal Constanța”.

Totuși, adaugă ea, situația nu este ideală, în special în vacanță: 

  • „Nu știu ce vom face dacă, Doamne ferește, se accidentează un copil când noi nu suntem aici, în școală. După ora 4 noi plecăm, de exemplu. Dacă se accidentează un copil la ora 5, ce se întâmplă, cine sună la Salvare? Sunt lucruri pe care trebuie totuși să le reglementeze într-un fel primăria”, a explicat directoarea colegiului. Alte probleme sunt reprezentate de faptul că activitatea aduce, evident, și ceva mizerie. Totuși, terenul este curățat zi de zi. 

În schimb, alți directori cu care am stat de vorbă nu au vrut să fie citați, chiar dacă argumentele lor erau similare și făceau referire la îngrijorarea că elevii ar putea păți ceva în absența unor supraveghetori. 

Legea nu a reglementat chestiuni precum supravegherea terenurilor și nu toate școlile dispun de personalul necesar pentru acest lucru. Astfel se explică faptul că cele mai multe dintre curțile școlilor și liceelor Constanței rămân închise în perioada vacanțelor.

Directorii se tem, pe lângă accidentarea elevilor, și de vandalizarea spațiilor (geamuri sparte, garduri, bănci sau alt mobilier de exterior rupte etc).

Aceleași probleme, ale pazei și curățeniei, au fost identificate de Florin Cocargeanu, consilier local și fost viceprimar USR de Constanța, al cărui partid a avut anul trecut o inițiativă pentru deschiderea școlilor, înainte ca noua lege să fie promulgată. 

El a explicat pentru G4Media că aceste probleme au fost ridicate în timpul său ca viceprimar, dar la acel moment și cel mai probabil nici acum, primăria nu putea asigura paza unităților, ci a putut investi doar în camere de supraveghere exterioare. 

În același timp, pentru curățenie, a fost propusă asigurarea salubrității curților școlare de către primărie. O hotărâre de consiliu local a fost inițiată, dar nu a ajuns încă în dezbatere în consiliu, adaugă el.

Referitor la nerespectarea actuală a legii la Constanța, fostul viceprimar a explicat că, pe lângă aceste motive, trebuie menționat faptul că proiectul de lege nu a inclus și măsuri de sancționare pentru nerespectarea regulilor: 

  • „Cumva, în momentul de față, dacă nu o deschid (curtea, n. red.) și dacă nu respectă legea, nu se întâmplă nimic cu cei care nu o respectă. Cei care o deschid, o deschid pentru că sunt probabil decizii luate în consiliile de administrație ale unităților respective”. 

Decizia finală, amintește politicianul, rămâne la fiecare Consiliu de Administrație în parte. În București, un caz particular, școlile se află în subordinea directă a primăriei, așa că un regulament de acces poate fi impus de autorități. În Constanța și alte municipii mari din țară, terenurile școlilor sunt administrate de unitățile de învățământ, iar administrația locală este doar proprietar. 

  • „Poate și primăria trebuia să își asume că, în momentul în care se întâmplă ceva acolo, să asigure fondurile necesare pentru reparații. Sau să fie găsită o soluție de mijloc, doar că nu a venit nimic din partea autorităților locale, o formă de sprijin ca acest lucru să se-ntâmple” a încheiat consilierul.

A contribuit Delia Dascălu, sursa foto: Gabriel Mateescu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Felicitari G4Media pentru aceasta investigatie! este o lipsa foarte mare de terenuri de sport/joaca pentru copii. Sper ca toti cei din conducerea scolilor sa deschida portile pentru copii.