VIDEO și INFOGRAFICE Săptămâna prevenirii traficului de persoane/ Ce transmit tinerilor și părinților reprezentanții Agenției Împotriva Traficului de Persoane și organizației de sprijin a victimelor Reaching Out/ Cifre publicate de proiectul STOP Trafic
Numărul persoanelor aflate în sclavie, exploatate sexual sau pentru muncă, a crescut cu 2 milioane pe an, în ultimii cinci ani: șocant, dar real – potrivit datelor publicate de proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” (Stop-At).
https://bit.ly/STOP_AT – publicate în săptămâna 17-23 octombrie, cu ocazia Zilei Europene Împotriva Traficului de Persoane, 18 octombrie și a întregii săptămâni ce a avut rol de conștientizare și prevenire.
https://bit.ly/STOP_AT – publicate în săptămâna 17-23 octombrie, cu ocazia Zilei Europene Împotriva Traficului de Persoane, 18 octombrie și a întregii săptămâni ce a avut rol de conștientizare și prevenire.
La fel de șocantă și reală este creșterea alarmantă a traficării copiilor, în special, pe plan global, precum și în România. Agențiile internaționale, autoritățile, trebuie să accelereze la maxim pentru a STOPA traficul de persoane prin care 6,3 milioane de victime sunt exploatate sexual în scop comercial, din care 1,7 milioane sunt copii
„Oricine ar putea fi o victimă” spun specialiștii care au vorbit pentru proiectul Stop-At. Dar cei mai vulnerabili sunt copiii: de aceea, ei sunt în vizorul traficanților zi de zi iar amploarea traficului de copii este în creștere. Strâns legat de acesta, se remarcă creșterea pornografiei infantile, nu doar la noi în țară, ci în plan european. Despre cele mai recente amenințări a vorbit Mihaela Drăguș, Inspector Principal de Poliție, purtător de cuvânt – Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane într-un material video publicat în cadrul săptămânii dedicate acestei teme.
„Ce faci dacă te temi că ai putea fi o victimă?
Poți afla tot din materialul video cum ar trebui să reacționezi pentru a scăpa de pericol, care sunt pașii cei mai potriviți pentru a ajunge să fii în siguranță”:
Cum poți ajunge o victimă a traficului de persoane? E destul să cazi în capcana unui „loverboy”. Mihaela Draăguș a mai transmis mesaje pentru toți tinerii care se confruntă cu perioade mai dificile și au senzația că salvarea poate veni de la un necunoscut. Tot ea a explicat pas cu pas cum poți ajunge pe mâinile traficanților și ce poți face pentru a evita capcanele.
Reprezentanta unei organizații care acordă sprijin victimelor traficului de persoane, Iana Matei, fondator al Fundației Reaching Out a transmis, la rândul său, care sunt motivele grave de îngrijorare privind evoluția fenomenului.
Numărul victimelor este în creștere iar vârsta victimelor este în descreștere, acestea sunt două aspecte îngrijorătoare semnalate de Iana Matei.
Aceasta mai semnalează probleme de sistem precum: „justiția este în continuă mișcare și modificare dar niciodată în favoarea victimei”, tergiversarea creșterii vârstei minime de consimțământ, „iar și mai îngrijorător este faptul că politicienii noștri nu sesizează pericolul de a transforma România în raiul pedofililor”.
Aceasta mai consideră că nu există voință politică din cauza profiturilor din trafic, care „se împart generos”.
Rolul școlii în prevenirea traficului de persoane, pericolul ascuns în rețelele sociale și sfaturi pentru părinți
Educația ar putea juca un rol crucial în prevenirea traficului de persoane, la școală ar trebui învățate prioritar lucruri sensibile legate de interacțiunea socială, de „inteligență socială”, precum: de ce nu este bine să vorbești cu un străin, de ce să nu iei un ac de seringă de pe jos și mai ales ce înseamnă „loverboy” care este un pericol pentru copii, încă de la 11-12 ani, punctează Iana Matei, fondator al fundației Reaching Out care oferă sprijin celor care au trecut prin trauma traficării.
Dacă până acum câțiva ani erau cele mai expuse comunitățile vulnerabile, sărăcia, lipsa educației, acum a luat amploare pericolul rețelelor sociale.
Sfaturi pentru părinți: informarea, supravegherea grupurilor de prieteni, discuția cu copiii legat de semnalele de alarmă dintr-o relație.
Trimite mai departe! Informarea este primul pas pentru prevenire și ajutor.
Pentru a marca Ziua Europeană Anti-trafic, în luna octombrie, Centrul European pentru Educatie si Cercetare Juridica – ECLER a organizat întâlniri de informare cu peste 2500 de elevi și profesori și a semnat aproximativ 30 de parteneriate cu instituții de învățământ. Aceste întâlniri vor fi reluate în prima parte a lunii decembrie.
***
„Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic”
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
Publicitate electorală
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Susține-ne activitatea
Donație Paypal recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donație Paypal singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
Donează prin Transfer Bancar
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon