VIDEO Siegfried Mureșan: Sunt prudent optimist că gazele naturale și energia nucleară vor fi acceptate de Comisia Europeană ca surse de tranziție către energie verde
În curând, Comisia Europeană va prezenta niște acte normative care privesc și utilizarea gazului și a energiei nucleare. „Sunt optimist, în mod prudent, că vom avea gazele naturale incluse aici, ca sursă de tranziție în următoarele decenii și energia nucleară – pe termen mediu și lung”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE / PNL) la conferința Energie și mediu: schimbări și oportunități europene cu impact în economia României, de joi, 16 decembrie, organizată de G4Media și Edupedu.
Acesta a spus că se așteaptă ca executivul de la Bruxelles să răspundă pozitiv solicitărilor de a accepta includerea gazelor naturale și a energiei nucleare în rândul combustibililor acceptați pentru tranziția de la cărbune la energie verde.
„În tranziția dinspre energia bazată pe cărbune către energii regenerabile, gazul este pentru România și pentru multe alte țări europene o sursă de producere a energiei electrice necesară și inevitabilă. Nu este nevoie în toate țările europene, de aceea nu au apărat ori chiar s-au opus gazului. Noi, țările care dorim să folosim gazul, cu noi tehnologii, care poluează mult mai puțin decât producerea energiei pe bază de cărbune, am fost într-o minoritate dar una semnificativă”, a spus Mureșan.
Urmează niște propuneri, acte legislative pe care le va prezenta Comisia, nu a fost luată încă o decizie finală dar Mureșan spune că este „prudent optimist că vom avea includerea gazului într-o formă care să ne permită utilizarea în următoarele decenii ca sursă de energie de tranziție și energia nucleară pe termen mediu și lung.”
El a mai explicat că „sunt și alte țări care vor să folosească energia nucleară. Chiar noul Guvern din Olanda are în program construcția a două noi centrale nucleare”.
Siegfried Mureșan a spus că în luna septembrie a adresat o solicitare Comisiei Europene pentru a da posibilitatea statelor membre să achiziționeze în comun gaz și să creeze capacități comune de stocare a gazelor naturale care să poată fi utilizate când necesarul este mare, în țările care se confruntă cu dificultăți.
„În zilele următoare Comisia Europeană va veni cu propuneri în aceste domenii, de a achiziționa în comun, voluntar, gaz (precum a fost de exemplu și cu vaccinurile anti-COVID) și să poată fi pusă la dispoziția celor care au cea mai mare nevoie la un moment dat”, a mai transmis acesta la evenimentul organizat de G4Media și EduPedu.
Privind obiectivele climatice ale Uniunii Europene, Siegfried Mureșan a mai spus:
- Pentru România, trebuie să urmărim următoarele obiective strategice: 1) ca obiectivele la nivelul UE să nu ne dezavantajeze 2) să primim sprijin, compensare pentru cei ce fac tranziția la economia verde, inclusiv costuri 3) să existe studii de impact și impactul este cunoscut, sprijinul este în concordanță cu costurile; 4) să înțelegem că este un proces ireversibil și dacă noi realizăm asta mai încet ca alte țări vom avea un dezavantaj competitiv pe termen lung și riscăm creșterea discrepanțelor dintre noi și alte țări
- Criza Coronavirus este privită la nivel european ca un punct de pornire pentru un proces de modernizare a economiei, de tranziție spre o economie digitală, cu consum scăzut de carbon
- Cum ajută UE: 1) 30% din fondurile UE în următorii 7 ani, din bugetul UE , să meargă către economie verde. Acum din bugetul tradițional de de 1100 miliarde euro merg circa 27%. Este necesar ca din Mecanismul de Redresare și Reziliență trebuie ca 37% din bani să meargă către economie verde. 2) Fondul pentru Tranziție Justă – avem aproape 2 miliarde euro pentru 6 județe. Am fost raportor pentru acest fond și am considerat că nu acceptăm ca pentru acest fond să contribuim cu fondurile alocate prin Politica de Coeziune; fiindcă sunt necesare pentru multe alte obiective. PE a luptat pentru asta.
- Comisia a propus lansarea unui Fond Social pentru Climă, pentru a sprijini social pe cei mai afectați. Sunt 72 mld euro în perioada 2025-2032 din care României îi revin 6,6 miliarde euro. Dar nu cred că avem nevoie doar de cheltuieli sociale ci trebuie politica să fie una de stimulare economică în noi domenii: cercetare, inovare, energie, nu doar stimulente sociale, căci prin acestea nu creăm oportunități pentru termen lung.
Acțiune co-finanțată de Uniunea Europeană (Parlamentul European prin DG Communication).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii