G4Media.ro

VIDEO Siegfried Mureșan: Sunt prudent optimist că gazele naturale și energia nucleară…

VIDEO Siegfried Mureșan: Sunt prudent optimist că gazele naturale și energia nucleară vor fi acceptate de Comisia Europeană ca surse de tranziție către energie verde

În curând, Comisia Europeană va prezenta niște acte normative care privesc și utilizarea gazului și a energiei nucleare. „Sunt optimist, în mod prudent, că vom avea gazele naturale incluse aici, ca sursă de tranziție în următoarele decenii și energia nucleară – pe termen mediu și lung”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE / PNL) la conferința Energie și mediu: schimbări și oportunități europene cu impact în economia României, de joi, 16 decembrie, organizată de G4Media și Edupedu.

Acesta a spus că se așteaptă ca executivul de la Bruxelles să răspundă pozitiv solicitărilor de a accepta includerea gazelor naturale și a energiei nucleare în rândul combustibililor acceptați pentru tranziția de la cărbune la energie verde.

„În tranziția dinspre energia bazată pe cărbune către energii regenerabile, gazul este pentru România și pentru multe alte țări europene o sursă de producere a energiei electrice necesară și inevitabilă. Nu este nevoie în toate țările europene, de aceea nu au apărat ori chiar s-au opus gazului. Noi, țările care dorim să folosim gazul, cu noi tehnologii, care poluează mult mai puțin decât producerea energiei pe bază de cărbune, am fost într-o minoritate dar una semnificativă”, a spus Mureșan.

Urmează niște propuneri, acte legislative pe care le va prezenta Comisia, nu a fost luată încă o decizie finală dar Mureșan spune că este „prudent optimist că vom avea includerea gazului într-o formă care să ne permită utilizarea în următoarele decenii ca sursă de energie de tranziție și energia nucleară pe termen mediu și lung.”

El a mai explicat că „sunt și alte țări care vor să folosească energia nucleară. Chiar noul Guvern din Olanda are în program construcția a două noi centrale nucleare”.

Siegfried Mureșan a spus că în luna septembrie a adresat o solicitare Comisiei Europene pentru a da posibilitatea statelor membre să achiziționeze în comun gaz și să creeze capacități comune de stocare a gazelor naturale care să poată fi utilizate când necesarul este mare, în țările care se confruntă cu dificultăți.

„În zilele următoare Comisia Europeană va veni cu propuneri în aceste domenii, de a achiziționa în comun, voluntar, gaz (precum a fost de exemplu și cu vaccinurile anti-COVID) și să poată fi pusă la dispoziția celor care au cea mai mare nevoie la un moment dat”, a mai transmis acesta la evenimentul organizat de G4Media și EduPedu.

Privind obiectivele climatice ale Uniunii Europene, Siegfried Mureșan a mai spus:

  • Pentru România, trebuie să urmărim următoarele obiective strategice: 1) ca obiectivele la nivelul UE să nu ne dezavantajeze 2) să primim sprijin, compensare pentru cei ce fac tranziția la economia verde, inclusiv costuri 3) să existe studii de impact și impactul este cunoscut, sprijinul este în concordanță cu costurile; 4) să înțelegem că este un proces ireversibil și dacă noi realizăm asta mai încet ca alte țări vom avea un dezavantaj competitiv pe termen lung și riscăm creșterea discrepanțelor dintre noi și alte țări
  • Criza Coronavirus este privită la nivel european ca un punct de pornire pentru un proces de modernizare a economiei, de tranziție spre o economie digitală, cu consum scăzut de carbon
  • Cum ajută UE: 1) 30% din fondurile UE în următorii 7 ani, din bugetul UE , să meargă către economie verde. Acum din bugetul tradițional de de 1100 miliarde euro merg circa 27%. Este necesar ca din Mecanismul de Redresare și Reziliență trebuie ca 37% din bani să meargă către economie verde. 2) Fondul pentru Tranziție Justă – avem aproape 2 miliarde euro pentru 6 județe.  Am fost raportor pentru acest fond și am considerat că nu acceptăm ca pentru acest fond să contribuim cu fondurile alocate prin Politica de Coeziune; fiindcă sunt necesare pentru multe alte obiective. PE a luptat pentru asta.
  • Comisia a propus lansarea unui Fond Social pentru Climă, pentru a sprijini social pe cei mai afectați. Sunt 72 mld euro în perioada 2025-2032 din care României îi revin 6,6 miliarde euro. Dar nu cred că avem nevoie doar de cheltuieli sociale ci trebuie politica să fie una de stimulare economică în noi domenii: cercetare, inovare, energie, nu doar stimulente sociale, căci prin acestea nu creăm oportunități pentru termen lung.

Acțiune co-finanțată  de Uniunea Europeană (Parlamentul European prin DG Communication).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Vai de p zda voastra

  2. Ce gaze naturale și energie nucleară? UE vrea să vă încălziți cu bășini de unicorni.

    • Daca toti cei care au facut inventii in istoria umanitatii ar fi trait in prezentul de atunci omenirea ar fi ramas in epoca de piatra. Si curentul electric era greu de produs si periculos la inceput si scump pana a venit Tesla asa ca sa fim optimisti ca altfel nu se face niciodata nimic. Energiile despre care vorbim le stie toata lumea si chiar daca se implementeaza greu daca nu facem nimic n-o sa se mai implementeze oricum niciodata. Daca asa ar fi gandit oamenii si pana acum nu mai aveam tehnologiile de astazi pe care le consideram asa de bune. Pe vremuri si altii se uitau stramb la ele cum ne uitam noi acum la tehnologiile viitorului.

    • Da Draggy, știu că tu ești un visător. Până când se dezvoltă tehnologia și infrastructura care să înlocuiască tehnologiile actuale am pretenția de la tine ca mare ecologist ce ești să nu mai foloști deloc „carburanți fosili” și încălzire pe gaz sau lemne.

    • Sunt doar un om care a văzut cum a evoluat omenirea. Eu cred că trebuie să folosim și gazul și lemnele dar sa trecem la surse ecologice într-un interval de timp. Și până s-a intordus curentul electric pe scară largă oamenii au mai folosit lumânări și lămpi pe gaz. Unii mai folosesc și azi dar majoritatea au renunțat la ele

  3. Gazul si energia nucleara nu au cum sa fie solutii pe termen lung, s-a vazut ce efect catastrofale are incalzirea globala. In loc sa ne cramponam atata ca nu o sa ne mai incalzim cu lemne ca pe vremea bunicilor ar trebui sa luam de la UE bani ca sa dezvoltam tehnologii ecologice si inovative.

    • soarele nu straluceste mereu, vantul nu bate mereu, nu peste tot exista coasta sau resursa geotermala, nu poti da on demand din regenerabil ptru ca ciclul energetic de consum nu coincide cu ciclul de productie, sa faci stocare in baterii e scump, periculos, nerentabil si neecologic, sa faci baterii mecanice e scump si nerentabil si nesustenabil dpdv ecosistem si energetic on demand. Nuclear is the best bet, iar nemtii la chestia asta sunt o ligo freni

    • Draggy, lasă lozincile pentru proști și răspunde rapid la două intrebari foarte grele: 1: care sunt energiile despre care vorbesti si cat de repede se implementeaza? 2. Cat fac 2+2?

    • Daca toti cei care au facut inventii in istoria umanitatii ar fi trait in prezentul de atunci omenirea ar fi ramas in epoca de piatra. Si curentul electric era greu de produs si periculos la inceput si scump pana a venit Tesla asa ca sa fim optimisti ca altfel nu se face niciodata nimic. Energiile despre care vorbim le stie toata lumea si chiar daca se implementeaza greu daca nu facem nimic n-o sa se mai implementeze oricum niciodata. Daca asa ar fi gandit oamenii si pana acum nu mai aveam tehnologiile de astazi pe care le consideram asa de bune. Pe vremuri si altii se uitau stramb la ele cum ne uitam noi acum la tehnologiile viitorului.

    • Draggy, costul de producție al unei turbini eoliene este mai mare decât valoarea energiei electrice produsă pe toată durata ei de viață.

    • Deocamdată, la fel era ont trecut și costul unui bec al unui telefon samd. Și nu ne referim doar la turbine eoliene.

    • Ce am vrut sa spun este că orice tehnologie e mai scumpă la început iar chinezii erau sclavi și când produceau telefoane scumpe pentru că acolo e partidul comunist care înrobește oamenii oriunde și oricând.

  4. Si de-aia papa caca de zor cu exemple din trecut si cu tehnologii fantasmagorice.noi nu ne putem kka de foame in Romania(vorbesc de marea majoritate a oamenilor normali),ursula von vagin ne alearga cu seringa pe strada:)))si dragy vrea tehnologie star-trek in satele Romaniei,unde romanii normali la cap inca se incalzesc cu lemne Sau carbuni.
    Gaze avem in marea neagra,pentru zeci de ani de consum.asa ca draga dragy,ia mai du-te in p…a m.atii cu ideile tale si lasa-ne pe noi sa facem focul iarna cu ce avem si ne permitem.
    Fiecare isi permite ce poate in functie de buget Sau sponsori:)))

  5. Tovarasul Muresan stie doar ca trebuie sa aducem la scoala 10 borcane goale si un kil de maculatura.

  6. Hai ca v-a trebuit UE :))))

  7. Hai ba Siegfried că poți mai bine. Știm că gazul nu e combustibil de tranziție, se vede din CORELATIA LIPSA între scăderea capacităților de cărbune din ultimii multi ani și o eventuala creștere (care nu s-au întâmplat) a celor pe gaz. Gazul e un combustibil de ultimă instanță, nu unul de tranziție.
    Nuclear, ce sa mai zicem? Verde? Un combustibil al căror rezerve globale ar fi epuizate in 10 ani daca toată electricitatea omenirii ar fi generată prin aceasta metoda? Serios? Suna sustenabil?