VIDEO Șinele de tramvai, pericolul din traficul bucureștean. Zeci de minute întârziere din cauza vitezei reduse
Din cauza degradării, căile de rulare ale tramvaielor din capitală s-au transformat în capcane, atât pentru șoferi cât și pentru pietoni sau călători. Din ele se desprind bucăți ascuțite care pot perfora cu ușurință caroseriile vehiculelor, pot tăia anvelopele și cel mai grav, pot provoca vătămări corporale. Dacă tramvaiele sunt în grija Societății de Transport București (STB), de întreținerea căilor de rulare este răspunzătoare Primăria Municipiului București (PMB) care se plânge că nu are bani.
Cazurile nu sunt izolate. Punctele roșii de pe harta Bucureștiului sunt foarte multe. Calea Călărași din Sectorul 3 este unul dintre ele. Vatmanii care circulă pe această porțiune spun că aici au loc cele mai multe deraieri și defecțiuni ale vagoanelor. Asta pentru că șinele sunt rupte efectiv. Numai în intersecția Căii Călărași cu Strada Mântuleasă sunt două astfel de rupturi.
Pe Bulevardul Lacul Tei sau pe Strada Maica Domnului din Sectorul 2, întâlnim aceleași probleme la care se mai adaugă și altele. Aici, din cauza coroziunii avansate a căilor de rulare, se deprind cu ușurință bucăți din fier, ascuțite precum lama unui cuțit.
Vatmanii consultați de G4Media.ro spun că semnalează periodic șefilor ierarhici problemele pe care le întâlnesc pe traseu însă se intervine cu o întârziere de cel puțin două săptămâni. Mai mult decât atât, aceștia se plâng că reparațiile sunt făcute de mântuială.
„Rupturile nu se remediază la timp și se fac lucrări pe genunchi. Se înlocuiesc, se sudează bucăți de doi metri și la nicio săptămână, se rup. Pericolul apare atunci când acea bucată de un metru sau doi care a fost înlocuită se ridică în momentul când trec cu roțile tramvaiului și există pericolul să intre în podeaua tramvaiului și Domne ferește să lovească un călător care stă pur și simplu pe scaun. Noi semnăm că am luat la cunoștință și că respectăm viteza de 10km/h. Oricât de încet am merge, dacă bandajul vagonului este foarte mic și roțile vagonului sunt uzate, se lovește motorul de ciment. Pe ei nu îi interesează că se distrug: vagoane, motoare, boghiuri, bandaje, pantografe, sănătatea noastră care stăm nouă ore pe scaun și luăm tot felul de șocuri. Sunt bucăți de tablă care ies de lângă linie și se infing în cauciucurile de la mașini, se înfig în bandajele și boghiurile de la tramvaie. Sunt foarte multe probleme”, a declarat pentru G4Media.ro, Gheorghe Matinca, vatman STB.
Primăria Generală, deși se plânge că nu are bani pentru înlocuirea căilor de rulare, dă asigurări că „proiectele există”. Salvarea ar urma să vină de la PNRR.
„Reabilitarea unei linii de tramvai costă 7 milioane de euro pe kilometru, dacă vrei s-o faci serios. Toate liniile de tramvai sunt incluse în PNRR, în solicitarea noastră pentru PNRR. O să vedem varianta finală a PNRR-ului sau a fondurilor structurale care o să vină imediat după PNRR. În momentul acesta proiectele există, ştim exact care sunt cei 50 de kilometri unde trebuie să intervenim, numai că nu avem banii, avem doar acel kilometru din Vasile Milea”, a declarat Nicușor Dan pe 31 august, la împlinirea a 10 luni de mandat.
In urma cu doua luni, în zona Nerva Traian din București, o șină de tramvai care s-a rupt a perforat podeaua unui tramvai si a ranit grav un călător la piciorul stâng.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii