G4Media.ro

VIDEO „Șoseta desperecheată”: moda haioasă prin care este sărbătorită unicitatea fiecăruia și…

Sursa foto: Special Olympics România

VIDEO „Șoseta desperecheată”: moda haioasă prin care este sărbătorită unicitatea fiecăruia și îi face pe tineri să lase deoparte prejudecățile și să aprecieze calitățile persoanelor cu sindrom Down / De ce sunt șosetele un simbol

Trisomia 21 sau sindromul Down reprezintă un set de simptome cognitive şi fizice care pot rezulta din existența unui cromozom în plus la perechea cromozomială 21, o „șosetă desperecheată”.

Șosetele desperecheate au devenit un simbol al Zilei Mondiale a Sindromului Down, deoarece cromozomul are forma unei șosete. Această zi este marcată pe data de 21 martie și a fost aleasă tocmai pentru că persoanele cu sindrom Down au un cromozom suplimentar cu numărul 21. Ei au trei în loc de doi. Prin urmare, această tulburare genetică se mai numește și Trisomia 21.

Așa arată „șoseta desperecheată”:

Sursa foto: Special Olympics România

În fiecare an, tinerii din toată lumea sunt îndemnați ca pe 21 martie să poarte șosete desperecheate. Scopul provocării este de a sensibiliza publicul cu privire la persoanele cu sindrom Down. Acceptarea lor de către societate, șansa de a urma o educație obișnuită sau oportunitatea de a munci nu sunt încă un lucru de la sine înțeles. Iar această provocare îi face pe tineri să conștientizeze că diferențele ne fac unici și că fiecare are calități care merită să fie apreciate.

De câțiva ani, această provocare a fost lansată și în România, de asociația Special Olympics România, sub deviza #FiiSocksy. În acest an, s-au alăturat campaniei peste 100 de școli de masă și școli speciale din șase județe (București, Hunedoara, Iași, Mureș, Bistrița și Constanța), dar și organizații și asociații partenere din toată țara. Peste 12.000 de elevi au purtat în zilele de 21 și 22 martie șosete desperecheate.

Iar șosetele au devenit pentru un tânăr cu sindrom Down din Statele Unite calea spre succes. Pentru că îi plăceau șosetele colorate, John Cronin a lansat împreună cu tatăl său, în urmă cu 6 ani, un site de e-commerce. Primele livrări le-a făcut personal. Fotografiile și clipurile cu tânărul care livrează șosete colorate s-au viralizat pe rețelele de socializare, iar comenzile au început să curgă. Compania s-a dezvoltat, mai mult de jumătate dintre angajați au diverse dizabilități, iar un procent din profit este donat unei organizații pentru persoanele cu dizabilități.

În plus, John Cronin și tatăl său sunt implicați în diverse campanii de schimbare a mentalității cu privire la persoanele cu dizabilități.

În anul 2019, John Cronin a devenit primul om de afaceri cu sindromul Down care a câștigat premiul Entrepreneur Of The Year 2019 New York. Detalii aici.

Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (UNCRPD) solicită participarea și incluziunea deplină și efectivă a acestor persoane în societate. Cu toate acestea, persoanele cu sindrom Down se confruntă încă cu o serie de obstacole și prejudecăți.

Educația incluzivă îi face pe elevi să fie mai toleranți unii față de alții. Ajută la eliminarea prejudecăților și a barierelor și permite persoanelor cu dizabilități, inclusiv celor cu sindromul Down, să lege prietenii pe tot parcursul vieții.

Persoanele cu sindromul Down ar dori, de asemenea, să lucreze, dar nu au întotdeauna această oportunitate. Este adevărat că performanța lor la serviciu probabil nu va fi la nivelul celorlalți angajați, dar persoanele cu sindrom Down sunt unii dintre cei mai sinceri și loiali angajați, iar impactul lor pozitiv asupra echipei este foarte valoros.

Ce s-ar întâmpla dacă persoanele cu sindrom Down ar conduce lumea? Iată câteva răspunsuri publicate de sockschallenge.com:

  • Afecțiunea, îmbrățișările și grija față de ceilalți ar fi la ordinea zilei.
  • Am învăța să ne bucurăm de lucrurile mărunte și să iubim viața necondiționat.
  • Oamenii ar fi sinceri.
  • Totul ar fi îngrijit și organizat.
  • Trenurile și avioanele ar circula la timp, orele de lucru ar fi pentru muncă, iar sărbătorile ar fi sărbători.
  • Oamenii care vorbesc cu ei înșiși ar fi considerați grijulii și creativi.

Potrivit asociației Special Olympics România, există peste 200 de milioane de persoane cu dizabilități intelectuale în întreaga lume, din care aproximativ 130.000 în România.

Sursa foto: Special Olympics România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...