VIDEO Stadiul autostrăzilor promise pentru anul acesta. Lucian Bode vede cele două loturi din Sebeș-Turda, la care se lucrează de peste 5 ani, „în grafic”
Șefii Companiei de Administrare a Infrastructurii au trecut, joi, în revistă, într-o teleconferință cu firmele de construcții, stadiul marilor proiecte de infrastructură rutieră. Ședința, la care a fost invitată în premieră și presa, a fost deschisă de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, care a declarat, referitor la mult întârziatele lucrări de pe autostrada Sebeș-Turda, că din punctul său de vedere „sunt în grafic”. Șeful DRDP Cluj, care monitorizează lucrările, a ținut, însă, să precizeze că mai sunt multe de rezolvat, mai ales pe lotul 2, care este construit de grecii de la Aktor, ca să se poată vorbi despre deschiderea traficului la finalul lunii noiembrie. Sub semnul întrebării în ceea ce privește finalizarea anul acesta sunt, însă, și alte loturi de autostradă.
„Românii așteaptă de la noi darea în trafic a noi kilometri de autostradă. Și în acest an îmi doresc să dăm în trafic kilometri de autostradă angajați de dvs. (de constructori, n.red): Sebeș-Turda, cele două loturi sunt în grafic din punctul meu de vedere, Iernut-Chețani, de asemenea, Biharia-Borș, componenta de autostradă din VO Bacău. Toate aceste proiecte ar trebui accelerate astfel încât la finalul anului să fie predate și date în exploatare”, a declarat la începutul ședinței ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
Primele două loturi din autostrada Sebeș-Turda ar trebui finalizate și deschise traficului până la finalul acestui an.
Autostrada Sebeș-Turda lotul 2
Lungime: 24,25 km
Constructor: Aktor
Valoare contract: 549,33 mil. lei fără TVA
Data începerii: decembrie 2014
Șeful DRDP Cluj, Eugen Cecan: Au probleme cu cele două stații de asfalt. Una funcționează, una eu zic că nu funcționează. Dar am ajuns până la urmă să găsim o stație de asfalt mobilă. (…) Dacă ei confirmă faptul că aduc această stație mobilă eu zic că speranțele să ne încadrăm în program pentru 30 noiembrie ar crește. (…) Sunt foarte importante podul de la km 40 și pasajul peste calea ferată de la km 26. Dacă cele două structuri se accelerează șansele încep să devină reale ca acest lot să fie funcțional și dat în trafic.
Șefa CNAIR, Mariana Ioniță: Finalizarea Autostrăzii Sebeş-Turda în acest an este obligatorie. Nu ştiu cum facem (…). Nu mai vrem să intrăm cu acest proiect foarte întârziat în bugetul altor proiecte.
Reprezentantul Aktor: Pe autostrada Sebeș-Turda lotul 2 se va circula până la finalul anului, așa cum am promis. (…) În afară de ploi, am avut probleme cu ambele stații. Are dreptate domnul Cecan. Până când va fi și a treia stație pe șantier am început colaborarea cu o firmă locală și turnăm asfalt. Astăzi turnăm o mie de tone și mâine la fel și poimâine la fel. În luna iulie producția trebuie și va fi mult mai mare. Stadiul fizic este 72%.
Autostrada Sebeș-Turda lotul 1
Lungime: 17 km
Constructor: Impresa Pizarotti
Valoare contract: 541,73 mil. lei fără TVA
Începere lucrări: decembrie 2014
Reprezentantul Pizzarotti: Avem o aplicație de plată care poate ajunge la 24 milioane de lei și dacă menținem acest ritm în prima săptămână din iulie mai depunem o aplicație de plată de 29 milioane de lei.
Reprezentant CNAIR: O singură rugaminte. Concentrare și mobilizare pe pasajul de cale ferată de la km 15. Dacă se finalizează înseamnă că 85% în 30 noiembrie ajungem acolo unde trebuie.
Șefa CNAIR, Mariana Ionița: Relocarea stâlpilor de la Electrica înțeleg că a fost o problemă care a fost tergiversată niște ani pe aici (n.red. CNAIR). În sfârșit am găsit soluția cu sprijinul ANRE.
Autostrada Ogra-Câmpia Turzii, lotul Chețani-Iernut
Lungime: 17,9 km
Constructor: Astaldi-Max Boegl
Valoarea contractului: 437,63 mil. lei fără TVA
Începerea lucrărilor: mai 2016
Reprezentant constructor: Stadiul fizic este de 92,72%. Stadiul valoric este de 89,64%. Sunt 551 de persoane în șantier și avem peste 97 de echipamente în șantier.
Șefa CNAIR, Mariana Ioniță: Deci avem toate condițiile finalizării lucrării undeva în cursul lunii august, odată cu nodul de la Chețani care va fi preluat de la Straco (constructor român care are de realizat lotul vecin Chețani-Câmpia Turzii, dar din nefericire are o mobilizare slabă pe șantier, n.red) și va fi făcut în regie proprie de DRDP Cluj.
Autostrada Ploiești-Brașov, tronsonul Predeal-Cristian
Lungime: 6.3 km autostradă + 3,56 km drum de legătură
Constructor: Asocierea SC ALPENSIDE SRL – SC SPECIALIST CONSULTING SRL
Valoarea lucrărilor: 118,02 mil. lei fără TVA
Începerea lucrărilor: aprilie 2018
Reprezentant constructor: Stadiul fizic este la 35%. Noi sperăm de Sfântul Andrei (30 noiembrie, n. red) să dăm drumul la circulație.
Autostrada Transilvania, lotul Biharia-Borș
Lungime: 5,35 km
Constructor: Asocierea TRAMECO SA – VAHOSTAV -SK A.S. – DRUMURI BIHOR SA – DRUM ASFALT SRL – EAST WATER DRILLINGS SRL
Valoarea contractului: 145,66 mil. lei fără TVA
Începerea lucrărilor: aprilie 2019
Stadiul fizic, potrivit CNAIR: 83%
Centura Bacău
Lungime: 32 km din care 16 km de autostradă
Constructor: SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL
Valoarea contractului: 668,33 mil. lei fără TVA
Începerea lucărilor: ianuarie 2019
Reprezentant UMB: 63% stadiul fizic, financiar 43,7%. Așteptăm achitarea ultimei facturi de 81 mil. lei.
Șefa CNAIR, Mariana Ioniță: Cam ăsta ar trebui să fie ritmul de lucru pe șantierele mari.
CNAIR a lansat și o hartă interactivă ce conține detalii privind proiectele de infrastructură în derulare, pe care o puteți vedea aici. CNAIR promite să actualizeze informațiile referitoare la evoluția lucărilor de două ori pe lună.
Sursa foto: Captura foto
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii