G4Media.ro

VIDEO Stare de alertă epidemică privind gripa / Rafila: Recomandăm evitarea aglomerației,…

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

VIDEO Stare de alertă epidemică privind gripa / Rafila: Recomandăm evitarea aglomerației, masca în spații închise, consultarea medicului de familie la primele simptome / Deca: Școlile nu se închid, încep în 9 ianuarie, se va face triaj zilnic. Recomandăm masca pentru cadrele didactice și chiar pentru copii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Educației, Ligia Deca, au susținut, joi, o conferință de presă pe tema situației epidemiologice din țară. Se recomandă evitarea aglomerației, purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate, inclusiv în școli, aerisirea încăperilor, menținerea igienei.

Școlile încep în 9 ianuarie, iar ministrul Deca nu încurajează neparticiparea la cursuri:

  • Accentul trebuie să fie pe prevenție, eventual izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atunci când copiii intră la cursuri la școli și grădinițe.
  • Recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către copii.
  • E foarte important ca încăperile să fie aerisite.
  • Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

În spitale vor fi limitate vizitele, iar orice persoană care intră în contact cu pacienții va trebui să poarte echipament de protecție.

Ministrul Sănătății a menționat de ce va declara „stare de alertă epidemică”, și nu propriu-zis epidemie de gripă. Rafila a explicat că, dacă ar emite un ordin pentru declararea epidemiei de gripă, potrivit unei legi adoptate în timpul pandemiei de COVID, ar deveni obligatorii carantina și izolarea atât a persoanelor infectate, cât și a contacților, ceea ce ar avea impact asupra activității economice.

În opinia sa, nivelul de alertă epidemică este mediu.

Sursa: Ministerul Sănătății
Sursa: Ministerul Sănătății
Sursa: Ministerul Sănătății
Sursa: Ministerul Sănătății

G4Media.ro a transmis LIVE declarațiile miniștrilor Sănătății și Educației. 

Alexandru Rafila:

Scopul conferinței de presă e de a explica contextul epidemic legat de gripă și pe de altă parte măsuri și recomandări. Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier.

Ce înseamnă săptămână epidemică? O săptămână în care activitatea epidemică este peste pragul epidemic. O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la declararea epidemiei de gripă.

Situația actuală depășește sensibil, cu peste 20% media multianuală a perioadei de referință – ultimii 5 ani prepandemice.

Vârful era mai târziu, în luna februarie. De data aceasta avem în decembrie-ianuarie. Înseamnă că sezonul gripal e mai rapid.

Rata de pozitivare a testelor depășește cu mult 10%.

Datele din ultima săptămână au ajuns la 37% dintre probe pozitive.

Este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere. În ultimii 10 ani, tendința este de apropiere către începutul anului a vârfului.

Situația particulară din acest an se datorează mai ales situației din 2021-2022 când circulația acestor virusuri a fost mai redusă și populația are o imunitate mai redusă.

Durata acestor valuri de infecție e de obicei între 2-4 săptămâni.

Având în vedere aceste considerente, avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale mai e recomandată una-două săptămâni.

În școli: realizarea triajului zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice, eventual de către copii în anumite circumstanțe. E o recomandare nu o obligație. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției, aerisirea periodică a încăperilor.

Pentru angajatori: evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, purtarea măștii, triaj epidemiologic.

Măsuri la nivelul unităților sanitare: triaj zilnic pentru personal, purtarea echipamentului de protecție pentru toate persoanele care vin în contact cu pacienții, limitarea programului de vizite.

Ligia Deca:

Școlile încep în 9 ianuarie, așa cum e prevăzut. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri.

Accentul trebuie să fie pe prevenție, eventual izolarea copiilor acasă. Realizarea triajului zilnic atunci când copiii intră la cursuri la școli și grădinițe.

Recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către copii.

E foarte important ca încăperile să fie aerisite.

Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

Avem promisiuni de sprijin din partea DSP pentru școli.

Alexandru Rafila:

Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru, e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții.

Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă. În alți ani, în luna februarie am ajuns și la 170.000 de cazuri de infecții respiratorii.

Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, dar nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare.

Prefer recomandări decât restricții. Situația a fost mult mai bună atunci când am făcut recomandări. Aderența populației a fost mai bună.

Prefer un partener în populație nu o situație care să ducă la tensiuni.

Instrucțiunea se va referi la o stare de alertă epidemică.

Eu nu vreau să confundăm lucrurile: internarea în spitale nu are legătură cu declararea epidemiei. Acolo vorbim de carantină și izolare, inclusiv a contacților.

Nu e vorba de colmatarea UPU.

În 2-3 săptămâni vom asista la o scădere privind numărul de cazuri.

Nu putem să luăm măsuri care să aibă impact asupra activității economice.

Ligia Deca:

Există în regulament măsuri pentru situații excepționale, în care sunt condițiile în care o clasă sau o școală să-și suspende temporar activitatea.

Triajul e unul observațional. Orice cadru didactic la începutul orelor de curs dacă există simptome de infecții respiratorii și DSP-urile vor oferi sprijin.

E responsabilitatea noastră a tuturor atât părinți, cât și profesori să prevenim răspândirea virusului.

Alexandru Rafila:

Eu cred că nivelul de alertă este unul mediu în momentul de față.

Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, potrivit unui anunț al Ministerului Educației.

Anterior, la Ministerul Sănătății a avut loc o ședință pentru stabilirea scenariilor de lucru în perioada următoare, în contextul creșterii numărului de cazuri de gripă, la care a participat și ministrul Sănătății, Ligia Deca, potrivit Edupedu.ro. Școlile vor începe activitatea de după vacanță în condiții normale, cursurile se vor desfășura fără alte obligații suplimentare, potrivit surselor Edupedu.ro. Aceleași surse au declarat că nu se pune problema închiderii unităților de învățământ, dar că vor fi făcute recomandări pentru triaj epidemiologic și purtarea măștilor de protecție, acolo unde sunt cazuri de gripă.

Context. Ministrul Sănătății a anunțat deja de zilele trecute că joi ar putea fi declarată epidemia de gripă, dacă datele comunicate de INSP vor confirma a trei săptămâna consecutivă de creștere semnificativă a numărului de cazuri.

În cazul declarării epidemiei de gripă, a menționat ministrul, sunt măsuri generale adresate populației și măsuri obligatorii care vizează unitățile medicale: trebuie adaptat programul de vizite, iar personalul medical trebuie să utilizeze echipament de protecție, inclusiv mască.

Alexandru Rafila a subliniat că masca de protecție este obligatorie doar în unitățile spitalicești, iar pentru populație este „la nivel de recomandare”, mai ales în zonele aglomerate. „Nu se pune problema unor restricții”, a adăugat ministrul.

Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariția simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiți mai departe infecția respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecțiile virale, iar pacienții să se prezinte la unitățile de primiri urgențe în cazurile medii și grave. Cei cu forme ușoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgențe”, a mai declarat Alexandru Rafila.

În săptămâna 19 – 25 decembrie 2022, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (12 – 18 decembrie) și 1.002 cazuri în intervalul 5 – 11 decembrie.

Până în prezent, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. Pe de altă parte, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății a transmis, marți, lista preparatelor comerciale pentru adulți și copii – antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripă – disponibile în România.

Unele unităţi medicale au decis deja să restricţioneze vizitele la pacienţii internaţi. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, măsura de suspendare a programului de vizite pentru rudele şi prietenii bolnavilor internaţi va intra în vigoare vineri, pe fondul creşterii accelerate a numărului cazurilor de infecţii respiratorii.

Numărul de infecții respiratorii acute a explodat la finalul anului trecut, după cum a scris G4Media.ro aici.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Deci dacă nu a murit nimeni de ce atâta tămbălău?

    • Au murit două persoane. Una de 25 de ani și una de 50.

    • Pentru ca mai si mor la fiecare epidemie de gripa,pentru ca daca nu mor transmit virusul unuia care poate moare,pentru ca nu e placut sa iti vezi copilul suferind cu febra 40 si facand injectii si perfuzii,pentru ca mai bine mergi la lucru decat sa stai in pat tusind si transpirand. Pe scurt pentru ca majoritatea considera ca e preferabil sa fii sanatos decat sa ai o boala,chiar daca nu te omoara.

  2. Deci sa ne punem „botnita” si pentru gripa? Sau cum? Nu putem sta acasa sa ne tratam? De ce sa iesim si sa purtam masca? Nu se mai poarta zilele de concediu, medicale, scutirile? Iesim cu gripa sa o imprastiem? Sau cum?

    • Tocmai la asta indeamna: sa stai acasa daca ai simptome. Absolut normal si necesar.
      Purtarea mastii ar trebui sa devina normal in situatii de risc marit.

    • Pai daca stai acasa nu mai trebuie masca. E bine cand omul e gripat sa se odihneasca, se vindeca in felul asta mai repede. Nu plimba boala nici la altii, nici zile in sir.

    • ,,Deci” dacă ai citit articolul și nu ai înțeles, înseamnă că esti analfabet funcțional, ai priceput?

  3. sa se uite cineva pe internet care lobbyst a fost sponzorizat de producatori de vaccin antigripal. sint informatii publice.
    in fiecare an, in ianuarie – februarie, avem epidemie de gripa, se interzice vizitarea bolnavilor in spital si doar acum oficialii fac lobby pentru vaccinare. exista suspiciunea rezonabila ca nu isi bat gura pe gratis

  4. Nu ne mai facem bine… follow the money.
    Trebuie sa se mai impuna anumite restrictii pentru a se achizitiona tot felul de produse cu caracter medical inutil.

  5. Am auzit că la cipaţii ăştia speriaţi de seringi o să vă dea Rafila pilule de iodură că a luat 30 de milioane pentru fiecare cipat, chiar şi rezerve pentru postacii de pe aicea care vrea să scape de chin(pentru alea a avut bani dar pentru ce trebuie nu are).
    Măi reduşilor mintali cum va trecut prin cap să puneţi un PSD-ist la un astfel de minister în astfel de vremuri. Sunteţi cu capul măi, l-aţi pus tocmai pe ăla care dădea sfaturi de specialist la distrusul ăla de ministru care s-a ocupat de colectiv de a ieşit ce a ieşit.
    Serios când vă internează pe toţi că vedem că nu aveţi nici unul discernământ.

    • Astfel de vremuri insemnand griputa? Bai schizoid injectat, sa stii ca griputele au existat mereu. Hai, Mars la Balacenca handicaputul dracului de drogat Pfizer. Dracu de ipocondri zabalosi

    • „handicaput” ,”ipocondrii”🤣🤣🤣🤣
      Incredibil,chiar toti sosocii sun ret.ardati? Bai,macar unul sa aiba IQ pozitiv! Vai de steaua voastra!

  6. Au timp de pauza la cum sunt fugariti?

  7. N-a mai văzut lumea gripe.
    Circula în 2018 un virus gripal de am bolit pe acasă într-un hal, credeam merg direct la întâlnire cu Sf. Petru. Și nu mai declarase nimeni epidemii și tot restul. Era ceva normal.

    • Corectie,in 2018 -2019 a fost declarata epidemie de gripa,si chiar a fost una grava,iar in Romania(unde nu prea sa faceau teste pentru gripa) au fost raportate 192 de decese.
      Daca nu stii mare lucru despre un subiect,mai bine nu te baga.

  8. Care medic de familie, aiuritule?
    Eu am pneumonie și policlinica de care aparțin e închisă de dinainte de Crăciun, mă tratez singur cum pot! De-ai ajunge exact ca mine, ca să vezi ce bine e să plătești CAS o viață de om și apoi să bolești pe margine de șanț ca un boschetar!

  9. Bai da’ sensibili mai sunt sosocii. Epidemiile de gripa au existat intotdeauna dar si masurile specifice in cazul unei epidemii au existat intotdeauna bai capete de lemn.
    In timpul epidemiilor de gripa copiii si batranii in special pot dezvolta pneumonii care sunt chinuitoare si uneori duc la deces. Inainte de 2019 nu eram cu totii indignati cand venea un copil cu gripa la scoala? Nu spuneam toti: ” nu puteau si parintii lui sa-l tina acasa o saptamana,trebuia sa-i imbolnaveasca si pe ai nostrii?”
    Exact asta e mesajul paranoicilor, „incercati sa nu-i imbolnaviti si pe altii”,ce draq de dictaturi visati?
    Masurile se refera la spitale,ca sa nu-ti trimiti bunicul acolo cu un picior rupt si sa moara de peneumonie pentru ca e un focar de gripa in spital.