G4Media.ro

VIDEO Statuie a Regelui Mihai I, ridicată la Sinaia şi dezvelită la…

Sursa foto: News.ro

VIDEO Statuie a Regelui Mihai I, ridicată la Sinaia şi dezvelită la 100 de ani de la naşterea Majestăţii Sale. ”Sinaia a dat României ultimul Rege”

O statuie care îl reprezintă pe Regele Mihai I în mărime naturală şi în uniforma de mareşal al Armatei Române a fost expusă, luni, la Sinaia, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea suveranului, anunță News.ro.

Monumentul a fost dezvelit de Majestatea Sa Principesa Margareta, Custodele Coroanei, împreună cu primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea. Statuia Regelui Mihai este amplasată pe esplanada „George Enescu” de pe Bulevardul Carol I, care traversează staţiunea Sinaia.

„Ne aflăm într-un moment istoric. (…) Sinaia a dat României ultimul Rege. Majestatea Sa a rămas pentru români ultimul simbol al independenţei şi unităţii. Cu toţii l-am urmat în tăcere şi i-am ascultat mesajele menite a ne da credinţa într-o ţară mai bună. Chiar şi astăzi vorbele sale, alături de faptele sale ne sunt călăuze în labirintul imaturităţii politice şi a lipsei de asumare”, a declarat primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. „Regele Mihai I al României s-a întors la Sinaia, un oraş al marilor decizii politice. Pentru Sinaia, regalitatea a reprezentat chiar de la începuturi cel mai importat factor de dezvoltare. Dezvelirea statuii Regelui Mihai se încadrează în seria momentelor marcante pentru istoria României. (…) Îmi doresc ca acest loc să devină un reper important pentru tânăra generaţie, la fel cum şi majestatea sa a fost în timpul vieţii pentru zeci de generaţii. Avem în continuare nevoie de modele care să ne ghideze moral, dar şi identitar”, a afirmat, în discursul său, ministrul Culturii.

Autorul monumentului a fost ales în urma unui concurs internaţional de sculptură care s-a desfăşurat la finalul anului trecut. La concurs s-au înscris 33 de artişti plastici, în primă fază au fost selectaţi nouă finalişti, iar comisia de selecţie l-a desemnat câştigător pe artistul Bogdan Ioan.

„Oraşul Sinaia a suportat costurile de producţie ale statuii din bronz şi a soclului din piatră naturala Vratsa, valoarea totala a acestora fiind de peste 440.000 lei”, a transmis Primăria Sinaia.

La eveniment au participat fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, ambasadori, parlamentari şi reprezentanţi ai Guvernului. Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis a fost transmis prin intermediul unuia dintre consilierii acestuia. La dezvelirea statuii de la Sinaia au mai participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan şi cel al Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

Sursa foto: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. as vrea sa nu mai vad popi decit in biserica si la cimitir. wtf?

  2. Odihneasca-se in pace Unsul lui Dumnezeu Regele Mihai.

  3. sinaia ar trebui sa se mandreasca fiindca acolo veneau majestatile priapice sa isi exercite le droit de seigneur?

    • FELICITARI DOMNULUI PRIMAR VLAF OPREA.

  4. Daca vine AUR la putere o da jos asa cum e normal.

  5. Tradatorul balbait Mihai nu merita nimic,in cazul lui e nevoie de vidanja istorie.

    • Vezi ca ai lasat motorul pornit la vidanjă. Ia intoarce-te la muncă pentru ca pute.

    • EDUCATIA ESTE SINGURA ARMA CU CARE SE POATE CONSTRUI O LUME MAI BUNA. NIHIL SINE DEO AR TREBUI SA FIE DEVIZA FIECARUI ROMAN CU FRICA DE DUMNEZEU. VESNICA POMENIRE A REGELUI MIHAI I DE ROMANIA.

  6. Frumos! Așa da!

  7. daca nu avea noroc sa se nasca print nu-l tinea nimeni minte.
    0 realizari, 0 interes pt romania cat a fost plecat. i-a fost frica ca il asasineaza spionii romani daca zice ceva. s-a intors in 90 doar cand a simtit ca e rost de parvenire din nou.
    copiii lui nu stiau niciunul romana cand a venit. ce hal de dragoste de tara avea el daca nu si-a invatat niciun copil romana. si toti copiii lui sunt ahtiati dupa bani.
    cascati ochii si nu mai visati regi din povesti…

    • DACA CITITI CARTILE SCRISE DESPRE REGELE MIHAI I DE ROMANIA VETI AFLA ADEVARUL. NU MAI DEZINFORMATI LUMEA CA NOI CUNOADTEM MAI BINE ADEVARUL. VESNICA POMENIRE A REGELUI NOSTRU MIHAI I.

  8. VESNICA LUI POMENIRE. A IUBIT ENORM POPORUL ROMAN.

  9. EDUCATIA ESTE SINGURA ARMA CU CARE SE POATE CONSTRUI O LUME MAI BUNA. ISTORIA ROMANIEI TREBUIE RESCRISA. REGELE MIHAI I MERITA REDPECTUL NOSTRU. VESNICA LUI POMENIRE!

  10. Motto:
    „Mulţime brută şi ingrată!
    Cu-a mea cântare nu putui
    În viaţă-mi să te mişc o dată…
    Şi-odat’… o să-mi ridici statui.”
    (Ion Luca Caragiale- Da… nebun!)
    Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, în Castelul Foişor de la Sinaia şi a fost botezat în rit ortodox după numele voievodului Mihai Viteazul. Mihai I a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, când comuniștii instalati la putere cu ajutorul trupelor sovietice, l-au obligat să semneze imediat și necondiționat actul de abdicare actul de abdicare sub amenințarea cu declanșarea unui război civil. La 3 ianuarie 1948, regele Mihai a fost silit să părăsească țara, după care a urmat un prelung exil unde a încercat să pledeze cauza țării sale. După Revoluția din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară.Abia cu ocazia Paștelui din 1992, a primit viza de intrare in România când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă. Numai în 1997, sub președinția lui Emil Constantinescu, și-a primit înapoi cetățenia română si a revenit definitiv in tară. Desi după alegerile din 1997 se vehicula ideea restaurării monarhiei, atît ţărăniştii cît şi preşedintele Emil Constantinescu au evitat cu grijă subiectul cu toate ca Regele Mihai a continuat să fie privit cu admiraţie şi cu speranţă. Nici măcar nu a fost organizat un referendum pentru ca poporul să poată decide asupra formei de guvernământ.