VIDEO Streinu-Cercel anunță într-o discuție cu Firea că va fi testat un eșantion de peste 10.000 de oameni din București și că are acceptul noului ministru al Sănătății
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a declarat, într-o discuție cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pe care aceasta a transmis-o live pe Facebook, faptul că se va face testarea pentru coronavirus a unui eșantion de peste 10.000 de locuitori ai Bucureștiului și că are acceptul noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pentru acest proiect.
„Am discutat aseară și astăzi, după ce domnia sa depune jurământul vom avea o întâlnire. E un proiect care trebuie susținut de toată lumea, pentru că ne dă imaginea clară a modului în care se mișcă virusul în populație. Am vorbit cu dl Tătaru și am reconfirmat acest proiect”, a spus Streinu-Cercel.
Anunțul lui Adrian Streinu-Cercel vine după ce fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, declara miercuri seara, pentru Știrile ProTV, că întreaga populație a Bucureștilor va fi testată pentru coronavirus, echipe medicale urmând să meargă din ușă în ușă pentru a-i testa pe locuitorii Capitalei. Joi dimineața, Victor Costache a fost schimbat din funcție.
Streinu-Cercel a explicat să studiul este făcut pentru o populație de 2 milioane de locuitori și, pentru a da o imagine asupra circulației virusului, este necesar să fie testate 9.558 de persoane, dar pentru a lua în calcul și faptul că nu pot fi găsiți toți acasă, eșantionul a fost dimensionat la 10.514.
El a amintit îndemnul OMS: ”Testați! Testați! Testați!” și a spus că, bineînțeles, sunt testați pacienții, personalul medical, dar trebuie și populația.
Streinu-Cercel a spus că 80% din forma sunt ușoare și medii și majoritatea acestora „se consumă la domiciliu”. El a adăugat că, în absența screeningului, multe forme ușoare pot trece neobservate, dar pot transmite boala și duce la cazuri grave.
Managerul Institutului „Matei Balș” a spus că Italia nu a făcut acest lucru și că noi nu avem voie să nu învățăm din acest lucru.
El a menționat că eșantionul va fi împărțit pe grupe de vârstă și că vor fi făcute două tipuri de teste, astfel că va fi folosit și un test rapid pentru identificarea anticorpilor, astfel încât să vadă care sunt persoanele care s-au vindecat deja.
„Primăriile trebuie să spele străzile, gardurile, clanțele de dimineață până seara cu apă clorinată”, a mai spus Streinu-Cercel.
„Încă vorbim de transmitere local-comunitară. Peste o săptămână vom avea transmitere comunitară și lucrurile se vor schimba radical”, a avertizat managerul Institutului „Matei Balș”.
Știre în curs de actualizare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
42 comentarii