G4Media.ro

VIDEO Studenții din Universitatea București, despre diversitate și acceptarea celorlalți: Ceea ce…

VIDEO Studenții din Universitatea București, despre diversitate și acceptarea celorlalți: Ceea ce noi avem diferit față de alții sunt calități, nu defecte

Asociația Studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, din cadrul Universității din București, a desfășurat proiectul ”Diversity”. Este vorba despre un eveniment care, așa cum au declarat organizatorii, a încercat să promoveze diversitatea și, totodată, schimbarea mentalității oamenilor în legătură cu diferite comunități din societatea din ziua de azi, discriminate pe criterii de sănătate, aparență fizică, apartenență la LGBTQ+ sau la minorități etnice.

Lorina Hou este studentă la master în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, unde a terminat studii de limba japoneză.

”Este unul dintre proiectele mele preferate, am participat prima dată la el în 2018 și pot să spun că am mers pentru că am fost invitată de niște colegi… mi-au spus că s-ar putea să-mi placă și am ajuns să plâng, a fost foarte emoționant pentru mine și mi-am propus să îl organizez pe viitor.

Este un proiect care pune accentul pe ceea ce înseamnă să fii om și cum să fii mai drăguț cu ceilalți, la finalul zilei”.

Lorina spune că după o ediție a proiectului lor, a apărut un articol într-un ziar pe care l-a considerat batjocoritor și așa și-a dat seama și mai bine că este cu adevărat nevoie să continue.

”Nu cu toții suntem la fel și nu cu toții suntem la fel de privilegiați (…) Este foarte multă dezinformare în media, foarte multă lume vorbește în neștiință de cauză și tocmai de aceea nu numai că nu înțeleg aceste subiecte și devin și ignoranți față de ele: aleg să nu se informeze, aleg să discute să fără să aibă un temei, fără să fi citit înainte niște surse viabile, din păcate” a spus Lorina.

Talida Izdrăilă este studentă în anul al treilea în cadrul aceleiași facultăți.

”În ultima vreme am observat o lipsă de sensibilitate în ceea ce privește diversitatea. Diversitatea nu mai înseamnă o oportunitate de a cunoaște oamenii ci a început să reprezinte un obstacol în înțelegerea lor.

Prin urmare, proiectul în sine vrea să promoveze că diversitatea este mai degrabă un motiv să celebrăm diferențele dintre noi, să acceptăm, să observăm că ceea ce noi avem diferit față de alții sunt calități, nu defecte.

Sperăm ca tinerii să înțeleagă faptul că ceea ce ne face diferiți ne unește, nu ne desparte”.

Organizatorii proiectului spun că totul a fost gândit ca o oportunitate de informare, cât și de familiarizare cu multe concepte actuale, precum: body acceptance, violența domestică, feminism, queer și multe altele. Un mod de a lupta împotriva discriminărilor de orice natură: orientare sexuală, aparența fizică, probleme de sănătate, religie și alte criterii pe baza cărora oamenii sunt judecați.

Lorena Hou, care a și coordonat ediția din 2021, a vorbit despre momentele traversate de proiect, în anii trecuți.

„Am avut onoarea de a-l cunoaște pe președintele comunității surdo-mute din România, un domn extraordinar care ne-a vorbit despre toate problemele cu care se confruntă cei din comunitatea dânsului și ce putem face noi să ajutăm.

Am văzut un film artistic realizat de un adolescent de etnie romă care a înfruntat mai multe prejudecăți decât înfruntă mulți oameni în viața lor.

Am vorbit cu un speaker din cadrul comunității LGBT și l-am întrebat cum vede el evoluția deschiderii oamenilor față de comunitate în viitor, iar răspunsul său a umplut sala de speranță.

Am aflat mai multe despre terapia prin căței, de la o doamnă profesoară de psihologie care ne-a și invitat să-i cunoaștem pe aceștia și să aflăm mai multe despre efectele lor de vindecare.

Am aflat mai multe despre persoanele trans de la noi din România și lupta pe care o duc aceștia pentru a putea fi cine sunt cu adevărat.

Au fost cu adevărat niște seri de neuitat la care mă gândesc cu drag acum în urmă, lucru care m-a și ambiționat să vreau să coordonez proiectul anul trecut unde am abordat subiecte precum orfelinatele de copii din România cu domnul Vișinel Bălan, am vorbit despre sindromul Tourettes cu Andrei Ungureanu (Omul cu Tourettes).

Totodată, am abordat arhetipurile clasice din filme și seriale care se centrează în jurul omului alb erou cu Tudor Georgescu (student la masteratul de studii britanice la noi la facultate), am avut un moment de improvizație care a destins atmosfera, realizat de trupa Iele, am discutat despre ce înseamnă LGBT în România cu George Ionesi din centrul Filia, am vorbit despre diversitate la locul de muncă cu Teodora Urjan, reprezentant P&G.

Mai mult, am avut un dialog foarte interesant cu Teleșpan despre viața acestuia și ce sfaturi ne dă dânsul nouă tinerilor studenți, și am încheiat cele 3 zile de foc cu fetele de la Reconectat: Cristina Petrescu Ghenea și Anca Niță, care ne-au vorbit despre body image și consecințele realității în care trăim” a spus aceasta.

„Nu putem decât să sperăm că proiectul își va atinge scopul, și anume, ca lumea să plece de la proiect un pic mai informată, mai împăcată cu sine și mai deschisă la minte.

Este un proiect extrem de important, pentru că își propune nu doar să arate majorității cât de importante sunt minoritățile, ci și că diferențele dintre noi sunt mult mai mici decât am crede”, a transmis și Beatris Lăcătuș, Coordonator Diversity 2022.

Diversitate și discriminare: de ce este importantă discuția

Uniunea Europeană are un cadru juridic pentru a asigura egalitatea și nediscriminarea cetățenilor ei. Toate cele 27 de state membre ale UE au transpus acest cadru legal în legislația națională Directiva privind egalitatea rasială și Directiva privind egalitatea în muncă.

Cu toate acestea, nu există prea multe date pe acest subiect, ceea ce limitează monitorizarea eficientă a aplicării acestor legislații.

În context general, Amnesty International consideră că avem cu toții dreptul de a fi tratați în mod egal, indiferent de rasă, etnie, naționalitate, clasă, castă, religie, credință, sex, gen, limbă, orientare sexuală, identitate de gen, caracteristici sexuale, vârstă, sănătate sau alt statut.

”Cu toate acestea, prea des auzim povești sfâșietoare despre oameni care suferă de cruzime pur și simplu pentru că aparțin unui grup „altfel” față de cei aflați în poziții de privilegiu sau de putere.

Discriminarea apare atunci când o persoană nu se poate bucura de drepturile sale umane sau de alte drepturi legale în mod egal cu ceilalți din cauza unei distincții nejustificate făcute în politică, lege sau tratament. Activitatea Amnesty International se bazează pe principiul nediscriminării.

Lucrând cu comunitățile din întreaga lume, contestăm legile și practicile discriminatorii pentru a ne asigura că toți oamenii se pot bucura de drepturile lor în mod egal” – Amenesty International.

Foto: conceptul afișului ”Diversity”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Pe drecu să te scuture! Tinerii aceștia vor fi oameni cumsecade care nu vor urî alți oameni din motive ideologice. Punct!

  2. @andi
    Lipsa ta de educație și civilizație e crasă.
    Nu gândești deloc. Ai cap ca să nu îți plouă în gât.
    Dacă nu cunoști termenul de crasă, uită -te in DEX.
    Și vezi și filmul Idiocracy, ca să vezi unde ai ajuns. Atât ai evoluat.

  3. Hahaha ce sau enervat sexo-marxisti. AUR FORVER 90%.

  4. Oare ce parere au despre grupurile etnice din tara?

  5. Asa sa gândiți, copii, viitorul e al vostru si probabil va fi mai bun decât ce v-au lăsat mostenire generații de frustrați…razboaie, foamete, incalzire globala.

    • Eutanasia este o pierdere de timp pentru tine ratatule…

  6. Da’ daca esti p.rost, ur.at, ra.sist, anti-lg.bt, covi.diot, putinist, barbat wh.ite su.prem.acist, anti-a.vort, cres.tinopat, pu.pator de moaste, suveranist, aurar, sosoc? Si astea le considera studentii calitati? Sau astea nu se pune pentru ca nu e conf.orme cu ideol.oghia cu.renta? Ha?

    Asa mult imi plac astia care umbla cu diversitatea, libertatea de exprimare si corectitudinea in gu.ra, dar numai cand le convine lor… Mai duceti-va ba si la dr.acu cu ipocriziile, maleabilitatile mo.rale si sensibilitatile voastre de mim.oze afectate…

  7. Niște ratați care cerșesc atenție…

  8. Niște avortoni ratați…

  9. Nu vreti sa va mutati toti,,diversii,, separat de restul?O sa aveti viata pe care o doriti iar noi scapam de voi