VIDEO Teatrul pe timp de pandemie / Cătălina Bălălău, actriță: Limitările ne-au împins să găsim soluții mai creative la anumite probleme / Piesa care s-a jucat pe străzile din Piatra Neamț
Actorii tineri din România spun că le e greu să își găsească un drum. Șansele să își facă un nume erau mici și înainte de pandemie, dar acum cu atât mai mult. Coronavirusul a lovit din plin această breaslă, forțând închiderea spațiilor de joc.
I-a constrâns totodată să își imagineze cum s-ar putea reîntâlni cu publicul într-un cadru cât de cât asemănător cu cel de anii trecuți. Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a propus un format inovator, un spectacol-plimbare prin oraș numit “Viitorul din trecut”, regizat de Clemens Bechtel.
“Viitorul din trecut” urmărește mai multe episoade din istoria orașului – migrarea evreilor în anul 1900, demolările și reconstrucția în anii ’70. Regizorul Clemens Bechtel imaginează și un viitor posibil.
Actorii poartă măști tot timpul și sunt distanțați chiar și în timpul jocului.
Cătălina Bălălău este de 4 ani actriță la Piatra Neamț, iar pe timpul stării de urgență nu a lucrat deloc, dar atunci s-a ivit posibilitatea de a dezvolta acest nou concept:
“Perioada de casting a început în timpul carantinei și după atâta introspecție – pentru care avusesem timp din plin – eram hotărâtă să am o altă abordare. Să fiu mai atentă la ce cred eu, să mă stresez mai puțin, să lucrez mai liber. ”
Ea făcut și asistență de regie la acest spectacol, rol care i-a dat ocazia să descopere noi valențe ale meseriei pe care o practică de ceva vreme.
Responsabilitatea Cătălinei a fost să traducă indicațiile regizorului german pentru colegii ei actori, dar și pentru echipa tehnică a spectacolului.
“ M-am ținut că o umbră după Clemens peste tot. M-am ocupat și de text. Când apăreau modificări pe text, m-am ocupat să le operez în fișierul nostru comun de Dropbox. Asta a fost altă noutate: Eu, actriță, am învățat să folosesc Dropbox-ul. ”
Scenariul a fost construit de la zero, în urma unei cercetări documentare și interviuri.
Cătălina povestește că datorită faptului că experiențele lor personale au contribuit la realizarea diferitelor scene se simte altfel când joacă acest spectacol.
“Am început treptat cu câteva interviuri cu membrii familiei mele și o vecină din Piatra Neamț. Doar o idee sau două din ceea ce am documentat s-au regăsit în proiectul final, dar acele idei sunt prețioase.”
Fiecare reprezentație a spectacolului „Viitorul din trecut” invită 16 spectatori să facă o plimbare prin Piatra Neamț.
“ Prima parte a spectacolului se întâmplă în incinta teatrului, după care, spectatorii ne urmează pe un traseu bine stabilit, cu câteva stații, până la Palatul Copiilor. Acolo se ține partea a doua a spectacolului. Folosim întreaga împrejurime, și grădina și interiorul și din nou exteriorul. Deci, spectatorii trebuie să fie încălțați comod.”
Spectacolul a avut parte doar 3 săptămâni de vreme frumoasă și de o rata incidenței în Piatra Neamț sub 3 cazuri la mia de locuitori. Actorii au primit vestea într-o zi de vineri că instituțiile de cultură trebuie să își închidă porțile pentru public 2 săptămâni. Măsura a intrat în vigoare la începutul săptămânii următoare, așa că s-au mai jucat două reprezentații în weekend.
“ Nu avem nicio garanție că peste 2 săptămâni incidența cazurilor în Piatra ne va lăsa să jucăm. Gândul că s-ar putea să mai dureze până ne întâlnim iar cu publicul ne-a făcut să ne bucurăm mai mult de ultimele 2 spectacole. Din fericire, noi continuăm să repetăm la alte proiecte respectând toate măsurile de distanțare impuse de situația asta, dar continuăm să lucrăm ceea ce e foarte bine. Cred că limitările ne-au împins să găsim situații mai creative la anumite probleme. Nu cred că se va modifica arta spectacolui, dar cred că am testat mai multe medii de exprimare. Cum mi-a spus odată o profă de teoria teatrului, ceea ce e e restrâns se dezvolta în alt fel.”
Sursa Foto: Marius Șumlea / Arhiva Personală
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii