G4Media.ro

VIDEO Oameni care inspiră România. Teologul relațiilor de același sex

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

VIDEO Oameni care inspiră România. Teologul relațiilor de același sex

A fluierat în Biserică într-o perioadă în care relațiile homosexuale erau pedepsite cu închisoarea. Luptă pentru drepturile minorităților sexuale din anii 90. Pe atunci student la Teologie, Florin Buhuceanu publica articole în care predica despre abrogarea articolului 200 din Codul Penal. Își amintește cum l-au dat afară din Facultate în anul trei.

  • Vezi VIDEO integral 8 min 40 sec/ O producție G4Media.ro – Inquam Photos

Filmare și montaj: Inquam Photos / Octav Ganea

G4Media.ro în parteneriat cu Inquam Photos lansează o serie de video-reportaje cu oameni care, prin acțiunilor lor, sunt sursă de inspirație. Într-o țară cu valorile răsturnate, este tot mai multă nevoie de repere, de borne fixe, de oameni care știu să găsescă singuri Nordul și să îl arate altora.

Cu toții au performat în domeniilor lor, au cariere de succes, dar au făcut ceva mai mult decât jobul care ar fi putut să le asigure o viață linișită. S-au implicat activ – și nu doar pe rețelele sociale – încercând să schimbe ceva în jurul lor.

Toți acești oameni mai au ceva în comun: sunt liberi, atașați de valori democratice și implicați în comunitate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Teolog? Al carei credinte? Ce metafizica cultiva ” teologul” ? Nici macar ca metafora nu e bun titlul. Sursa de inspiratie ? Pentru cine? Poate pentru cei (cele) care au aceleasi inclinatii sexuale ca si el. Mai multa discretie si mai putina stridenta ar fi recomandabile. Devine obositoare insistenta cu care homosexualii revendica situari cel putin fortate si nefiresti. Ar trebui sa reflecteze mai mult la faptul ca sunt copii unor tati si a unor mame care i-au conceput in urma unor relatii firesti. Mai bine zis , care au facut ceea ce a facut lumea dintotdeauna ca sa se inmulteasca. S-a ajuns in situatia nenormala ca o minoritate sexuala sa incerce sa impuna agenda sociala, politica si religioasa a majoritatii, in numele progresului. Poate ca se uita prea usor care este definitia corecta a progresului. Sunt atatea personalitati in istoria omenirii care sunt demne de a fi luate ca model si care au impulsionat cu adevarat mersul inainte. Nu este necesar a crea cu orice pret modele indoielnice atata timp cat le avem pe cele consacrate.

    • Nici măcar nu ai citit despre ce este vorba și nu ai ascultat interviul. Dar te arunci înainte…
      Dacă citeai ai fi aflat că a urmat cursurile facultății de teologie…
      Despre ce discreție vorbești? Nu face nimeni exhibiționism, se cer doar drepturi pentru o parte dintre cetățenii acestei țări, minoritari ce-i drept, dar aici este farmecul democrației, pentru că într-o democrație toți dispun de drepturi fără a deranja pe ceilalți, se cer drepturi minimale pentru orice cuplu, pentru că în cazul unui cuplu homosexual nu-ți poți vizita partenerul în spital, nu poți decide pentru el atunci când nu poate decide singur și, mai grav, nu poți lua decizii atunci când partenerul dispare. Despre asta este vorba, nătângule!
      Nu vrea nimeni să stabilească agenda cuiva, asa cum susții, dacă progresism înseamnă să evoluezi și să-l înțelegi pe cel de lângă tine, nederanjându-l, mă declar un progresist convins.
      Ai reținut un slogan și doctrina teologică majoritară și vii să dai lecții.
      Nu ai reținut însă cuvântul Domnului, să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți, nu să-l discriminezi și să-l marginalizezi pentru că e diferit decât ceilalți majoritari.
      Deranjant și oribil, totodată!

  2. Felicitări dle Buhuceanu pentru curaj și pentru luptă !

  3. E culmea cu toți politrucii ăștia și cu punerea lor de-a curmezișul împotriva relațiilor homosexuale. Ei fac lucrul ăsta (referendum) doar pentru a-și atrage habotnicii de partea lor. Lui Dragnea nu i-a reușit. Nu-i va reuși nici lui Ciolacu. Să nu uite acești politruci cu cine se luptă și că, totuși, nu mai suntem în anii ’80. Va veni și ziua în care și în România se vor oficia căsătorii între homosexuali. Mai târziu, dar va veni.

  4. Domnule Viorel,
    Spui ca a urmat cursuri la teologie.Le-a urmat dar nu si-le-a insusit.Probabil ca le-a abandonat pentru ca ceva nu se plia pe pornirile sale lumesti.Sigur ca daca citesti epistolele Sfantului Apostol Paul nu prea iti cade bine regasindu-te in postúri cel putin neconfortabile. Ca sa nu vorbim si de Evanghelii.Nu toti au chemare si har pentru rigorile invataturii crestine. Ele trebuie traite in totalitate si nu folosite in argumentatii pur contextuale.
    Dumneavoastra vorbiti despre ” doctrina teologica majoritara”.Probabil ca este vorba despre doctrina crestina.Doctrina crestina nu are carcter majoritar.Ea nu face concurenta vreunui curent.Ea pur si simplu stabileste cu claritate relatia dintre om si Dumnezeu si om si aproapele lui. Porunca iubirii ,care este baza crestinismului, nu exclude observatia critica asupra traiului in afara Evangheliei.Nu este corect sa ne servim doar cu ceea ce ne convine din suma invataturii teologice eludand cu buna stiinta coplexul esential.

    • Nu vreau să intru în nicio polemică doctrinară, mai ales religioasă. M-am exprimat foarte bine când am pronunțat doctrinară teologică majoritară, fără a o numi, clar fiind vorba de cea creștină, tocmai pentru ca nu vreau să alunece subiectul catre latura religioasă, cauza privind drepturi civile laice, nu religioase. Aluzia se referea la îngăduința celor ce îmbrățișează crezul creștin, așa cum se pare că te definește, motiv pentru care nu trebuie să-ți ataci semenii și să li te opui. Majoritară, da! Pentru că există mai multe culte religioase, inclusiv cele creștine, iar în țara noastră majoritar este cultul creștin. Dar să revenim la subiectul cauzei, care nu ține de nicio latură religioasă, ci de cea civilă. Se cer drepturi civile! Trăim într-un stat laic, nu religios. Iar statul trebuie să ofere tuturor cetățenilor săi drepturi egale, despre asta este vorba. Tu omiți tot ce am scris legat de drepturi. Eu sunt cetățean român, cu drepturi cetățenești, nu creștine. Așa trebuie să fie pentru oricine.
      Nu trebuie să mi se impună nicio doctrină, fie ea și teologică creștină. Doctrină înseamnă politică, în cazul de față politica unui cult, respectiv a celui creștin. Nu discut pe tema asta.
      Deranjant!

  5. faptul ca a fost exclus din facultate arata multe. Ca sa fi Teolog trebuie sa respecti o dogma. Dogma inseamna dogam. ceva ferm, de neclintit. Pe care o accepti sau pleci. Nu poti sa fi student LA MEDICINA SI SA SPUI CA VREI S A INTRODUCI VRAJILE SI PIETRELE MAGICE IN VINDECAREA OAMENILOR. Sau ca si cum vesti student la Drumuri si Poduri si propui sa faci un pod feroviar , peste Dunare, din rigips si stuf. In acel moment evident esti de pe un drum gresit. Nu aevm nimic impotirva implicarii cuiva intr-o directie, inclusiv in directia pe care a sondat-o din facultate inteleg (evident dezinteresat, presupun…) dar trebuie pastrata o logica a titlurilor. Ca sa fi teolog trebuie sa ai o licenta. Daca tittlul era //studentul exmatriculat care …// , era cu totul altceva… reflecta un adevar 100%. Stiam despre el din capul locului ca a fost exmatriculat, apoi fiecare citea/asculta interviul dupa propriul interes.

    • Da, titlul este greșit.
      Dar propunerea ta de titlu mi se pare puțin dură în exprimare, chiar puțin răutăcioase având în vedere cele precizate de Florin în interviu.
      Cred că titlul corect ar fi fost: Fost student la teologie care a fost exmatriculat pe motive doctrinare religioase.
      Cred că e și mult mai neutru!

  6. trebuie sa il acceptam , ca inspiratie pentru a lupta pentru oameni neintlesi, cei neintlesi ca nu trebuie sa furi si ies in strada pe frig anti coruptie, cei neintelesi ca ies in strada pentru o padure si anti cioanuri, pentru o viata curata , pentru oameni arsi si morti din cauza aceleasi coruptii VS pentru cei care singurul scop si ideal e sa …. 1 la 1

  7. Ăsta n-a găsit niciodată nordul, ci numai sudul. Ca să nu zic c..l.
    Care e „cariera profesională” în care a excelat domnul?
    Care e „nordul” personal pe care vrea să ni-l arate? Câți bărbați a schimbat la viața lui?

  8. Ce valori democratice are atașate dl Buhuceanu? Să impună cu forța, peste voința majorității, ceea ce aceasta nu vrea? De fapt astea sunt si valorile lui Tăpălagă.

  9. Mulți nu au habar ce înseamnă și cum funcționează democrația, după cum rezulta din comentariul anterior. Celălalt comentariu este și mai deranjant, ca să nu spun oribil, intră cu piciorul în intimitatea unei persoane.
    A te implica activ în comunitate pentru drepturile minorităților sexuale nu este puțin lucru, mai ales într-o țară cu mentalități de genul din comentariul de mai sus. Nu este treaba nimănui viața intimă a cuiva, câți bărbați a schimbat sau câte femei a schimbat altcineva.
    Drepturile civile nu stau la mâna majorității!
    Valorile, fie ele și democratice, nu se impun. Le împărtășești sau nu. A impune ceva este specific unei dictaturi, nu democrației.
    Florin nu impune nimic, cere doar drepturi civile. Atât!
    Incredibil!