VIDEO Tineri cu idei de afaceri. StartYour StartUP, provocarea Politehnicii București pentru elevii și studenții cu aspirații de antreprenori
Un caiet inteligent pentru toate materiile, o micro-hidrocentrală cu turbină mobilă care să genereze energie în zone izolate sau un simulator pentru dezastre naturale sunt câteva dintre ideile cu care tinerii au participat la un eveniment inedit dedicat tinerilor cu idei și preocupări de afaceri.
Elevii și studenții cu aspirații de a deveni antreprenori au fost provocați să-și prezinte, timp de două zile, ideile și planurile de afaceri în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București. StartYour StartUP, așa cum s-a numit evenimentul, a cuprins sesiuni de networking, întâlniri rapide de afaceri, dezbateri susținute de antreprenori cunoscuți, ateliere de dezvoltare a abilităților soft, dar și prezentări de proiecte și idei inovative din domeniul tehnologiei realizate de membri ai comunității științifice și academice din cadrul Politehnicii București.
„Ultimele statistici arată că aproape 40% dintre românii sub 35 de ani își doresc să își deschidă propria afacere. Noi încurajăm studenții noștri și elevii din toată țara să-și materializeze ideile într-o lume a afacerilor în continuă schimbare și să caute soluții inovative prin antreprenoriat la problemele des întâlnite în societatea actuală”, a declarat rectorul Mihnea Costoiu.
G4Media.ro a discutat cu câțiva dintre cei care și-au prezentat ideile în cadrul StartYour StartUP.
„Întrucât în fiecare zi de școală, la cursurile la care particip, avem nevoie de cel puțin șapte manuale și șapte caiete aferente, m-am gândit să inventez un caiet care să înglobeze toate caietele de care aș avea eu nevoie pentru disciplinele studiate într-un an școlar. Nu doar asta, dar caietul meu Smart One promovează dezvoltarea durabilă și sustenabilitatea fiind compus doar din elemente reciclabile”, a spus Roberta Mitache.
Ea a adăugat că visul ei este să pună în practică această idee, să o înregistreze la OSIM și să se adreseze inclusiv „target-marketului” internațional.
„Am participat la acest concurs pentru că mi-a venit, iată, inspirația din proprie experiență a unei idei smart, care sper să se alăture celorlalte idei smart care ne-au schimbat viața într-un mod fabulos”, a mai spus Roberta.
„Din cauza faptului că în zilele noastre au loc o mulțime de situații neprevăzute, cum ar fi incendii, avalanșe și multe altele, am văzut faptul că avem nevoie de o mai bună pregătire în acest domeniu. De aceea, VR Tracks oferă tuturor oportunitatea de a experimenta măcar o dată în viață aceste situații înglobate în realitatea virtuală. Mi-ar plăcea să o pun în practică, următorul pas, misiunea mea, fiind de a găsi investitori pentru această idee”, spune și Andrei Iordache.
Video: Ilona Andrei
Daniel Mircu a prezentat ideea unei micro-hidrocentrale pentru zonele izolate, cu turbine mobile.
„Ideea noastră a fost crearea unei micro-hidrocentrale care poate crea energie în zonele izolate sau poate reduce costurile de întreținere în cazul în care un consumator dorește să-și genereze propria energie din surse regenerabile sau să folosească turbine mobile pentru zonele de camping, unde nu există legătură la rețea sau pentru festivaluri sau în cadrul situațiilor de urgență în care este nevoie de generarea curentului electric.
Ne dorim să punem ideea în practică, după ce terminăm cercetarea, începând cu anul viitor, să începem să creăm primele turbine pilot în diferite locații.
Acest concurs ni se pare o oportunitate foarte bună pentru a ne expune ideea și de a gândi un plan de afaceri foarte bun, și deoarece avem oportunități de networking și dezvoltare a cunoștințelor în domeniul antreprenoriatului”, a spus Daniel Mircu.
Potrivit rectorului, promovarea acestui domeniu în rândul studenților poate contribui la crearea unei culturi a inovației în societatea românească.
„Într-o țară cu o rată ridicată de șomaj, antreprenoriatul este de o importanță vitală, astfel, startup-urile create de studenți pot contribui la creșterea economică locală, generând locuri de muncă și contribuind la dezvoltarea comunității”, a mai spus Mihnea Costoiu.
Cei prezenți la prima ediție a evenimentului StartYour StartUP vor putea afla direct de la antreprenori de succes care sunt oportunitățile și provocările unui start-up.
„Acest eveniment oferă șansa participanților de a face networking cu antreprenori experimentați sau investitori și poate duce la colaborări viitoare sau chiar finanțare pentru proiectele înscrise la concurs.
Ne dorim să arătăm actualilor și viitorilor noștri studenți faptul că antreprenoriatul joacă un rol crucial în dezvoltarea economică a unei țări”, a declarat decanul Facultății de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor, Corina-Ionela Dumitrescu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank