G4Media.ro

VIDEO Tinerii musulmani din România și Germania: Ce ar dori să nu…

VIDEO Tinerii musulmani din România și Germania: Ce ar dori să nu li se spună în Ramadan și de ce ar trebui să țină cont mai mult angajatorii

Credincioșii musulmani se află timp de 30 de zile în Luna Sfântă Ramadan. ENTR a vorbit cu tineri musulmani din România și Germania pentru a afla ce își doresc în această perioadă, mai ales că postul specific Lunii Ramadan reprezintă o adevărată provocare pentru ei.

Înțelegere și respect din partea societății. Acestea sunt cele mai importante cerințe ale musulmanilor în această perioadă. „Deoarece pentru musulmani luna Ramadan este o perioadă de liniște, pace, rugăciune și acte de caritate și este o lună în care lumea spirituală este mai importantă decât cea materială, aceștia au nevoie, în principiu, de înțelegere și respect”, spune Yasmin, o tânără tătăroaică din România, în vârstă de 23 de ani.

La fel ca Yasmin, și Ilia crede că în Ramadan este nevoie de un minim de respect față de religia musulmană și nevoile comunității:

„Singurul lucru pe care și-l dorește comunitatea musulmană în timpul Lunii Sfinte este un minim de respect față de religia noastră, de exemplu, dacă în această lună, vedeți pe cineva, într-un spațiu public, făcând rugăciune, fie vorba despre un parc, un mall, o bibliotecă, un restaurant, încercați să nu deranjați persoana respectivă pentru că există cinci rugăciuni pe care trebuie să le facem în timpul postului, în fiecare zi, iar acest lucru nu ar trebui să fie întrerupt niciodată”, adaugă Ilia, tânăra turcoaică în vârstă de 24 de ani din România.

Totodată, Kubra, o tânără de 28 de ani din Germania, spune că unele comentarii nepotrivite pot genera frustrări în rândul musulmanilor: „Comentariile pline de milă de genul <<Oh, săraca de tine, cum poți să suporți? Nu este sănătos>> nu sunt de ajutor și pot fi foarte frustrante pentru noi”, spune ea. Kubra își dorește, de asemenea, ca musulmanii din Germania să fie recunoscuți mai mult în societate. „Mi-ar plăcea ca musulmanii din Germania să fie recunoscuți mai mult, să li se acorde mai mult spațiu ca membri egali ai societății”, adaugă tânăra.

Tinerii musulmanii cer înțelegere și din partea angajatorilor, în această perioadă:

„În timpul postului, orice musulman se poate confrunta la locul de muncă cu oboseală și schimbări de stare și de energie. Angajatorul ar trebui să fie înțelegător și atunci când este cazul să existe modificări în program sau în sarcinile acestuia, în limita posibilă. Pentru această înțelegere este nevoie ca angajatorul să fie educat cu privire la Luna Ramadan și la ceea ce reprezintă Luna Ramadan pentru musulmani”, precizează Yasmin. 

„Pentru a-și susține lucrătorii musulmani, angajații pot face o sumedenie de lucruri în această lună, cel mai important lucru fiind înțelegerea faptului că, mai ales la începutul lunii, putem avea o energie ceva mai scăzută, undeva în mijlocul zilei, din cauza faptului că nu consumăm nici apă, nici mâncare toată ziua, deci este perfect normal”, completează Ilia.

Tinerii musulmani se confruntă cu mai multe provocări în aceste 30 de zile. De cele mai multe ori, aceștia se confruntă cu scăderea randamentului la locul de muncă sau neînțelegeri din partea prietenilor și colegilor:

„Pentru un tânăr musulman, perioada Ramadanului este o perioadă de liniște, de pace și de regăsire a sinelui. Din experiență proprie, cele mai comune probleme cu care un tânăr musulman se confruntă sunt, spre exemplu, scăderea randamentului la locul de muncă sau la școală, și o posibilă neînțelegere din partea prietenilor/colegilor care nu practică aceeași religie”, susține Yasmin.

Ilia crede că pentru tinerii musulmani, postul pe care îl presupune Ramadanul este o provocare cu atât mai mare: 

„Să ții postul pe care îl presupune Luna Sfântă a Ramadanului presupune ceva dificil pentru absolut oricine, însă pentru tineri reprezintă o provocare cu atât mai mare, întrucât poate fi foarte dificil să jonglezi atâtea lucruri. Dacă vorbim de cineva care merge la facultate și trebuie să meargă la cursuri, seminarii, să facă proiecte..a jongla toate acestea, alături de trezirea pentru Sahur și aranjarea programului, în așa fel încât să ai câteva minute ca să faci fiecare rugăciune din cele cinci și să poți lua masă la ora potrivită, atunci când apune soarele, este o adevărată provocare”, motivează Ilia.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Bineinteles ca noi trebuie sa ii intelegem pe ei…dar ei ne inteleg vreodata pe noi sau de fapt ei vor sa ne inteleaga pe noi? Nu cred.

  2. Cred ca atunci cand angajatorul musulman in tara musulmana va oferi aceleasi drepturi angajatului crestin, dupa aceea putem oferi si noi cei crestini ACELEASI drepturi musulmanilor, nu invers si niciodata doar noi, niciodata ei

  3. Pe bune, doar drepturi? Nonmusulmanii în țările voastre au respectul pe care îl cereți voi? Întâi oferiți și apoi cereți !!!

  4. În Surah 5:116 din Coran: Şi când va zice Allah: „O, Isus, fiu al Mariei! Le-ai spus tu oamenilor: „Luaţi-mă pe mine şi pe mama mea drept dumnezei în locul lui Allah?”, el îi va răspunde: „Mărire Ţie! Eu nu aş fi putut să spun ceea ce nu aveam dreptul să spun! Dacă aş fi spus, ai şti, căci Tu doară ştii ce este în sufletul meu, pe când eu nu ştiu ce este în sufletul Tău! Doară Tu eşti Marele Ştiutor al celor neştiute !”, Allah identifică eronat Sfânta Treime ca fiind Allah (Dumnezeu Tatăl), Isus și Maica Domnului, cum poate un Dumnezeu care pretinde că este „Marele Știitor” să nu știe ce constituie Sfânta Treime în creștinism?

  5. Intoleranța și xenofobia sunt condamnabile oriunde s-ar manifesta!

    Apoi, lipsa de informare arată neștiința ca în România există o importantă comunitate musulmană, formată în principal din etnici turci și tătari stabiliți de multe secole în această parte a lumii.

  6. Respectul se câștigă, nu se impune. Și mi se pare cam indecent să pretinzi respect câtă vreme în țări musulmane creștinii sunt uciși sau persecutați. Le place în Occident ? Atunci să practice valorile occidentale, care au creat acest Occident. Dacă nu, …nu i-a chemat nimeni aici. Cum ar fi ca ”Valorile musulmane” să creeze un ”Orient” în care și creștinii occidentali dorească să trăiască ? Și nu mă refer la Dubai sau … ci la Iran, Irak, Afganistan, Arabia Saudită, Siria, Pakistan, etc… Să vedem zeci de mii de occidentali emigrând anual, cu riscul pierderii vieții, spre aceste ”paradisuri” musulmane

  7. Pentru musulmani luna Ramadan este o perioadă de liniște, pace, rugăciune și acte de terorism, asa cum s-au vazut doar la Moscova si New York.