VIDEO Tinerii, preocupați de ceea ce se poate întâmpla cu datele lor online, după moarte? Ce variante propun marile platforme digitale
Moartea digitală (ce se întâmplă cu datele noastre online după ce murim) este un subiect poate prea serios, prea tehnic, nu este dintre cele care ar face subiectul unor conversații între tineri. Totuși, atunci când se gândesc serios la acesta, ei realizează că odată ce ai conturi de social media, email și parole utilizate în diferite aplicații sau platforme, ar trebui să te preocupe mai mult.
O opinie venind de la tineri este aceea că o variantă potrivită în contextul morții digitale ar fi ca parolele și toate detaliile despre conturile de internet să fie încredințate unei persoane foarte apropiate și de încredere, pentru a oferi siguranță mediului nostru digital și după moarte.
Mai multe detalii despre cum funcționează politica celor mai utilizate aplicații din mediul online în cazul morții digitale, dar și modalități prin care putem gestiona ceea ce se va petrece cu conturile noastre aflăm de la Dr. Emily van der Nagel de la Universitatea din Monash care își spune părerea într-un articol publicat de The Guardian în luna aprilie a anului trecut.
„O mulțime de platforme, inclusiv Twitter, Facebook și, în unele cazuri, YouTube, oferă instrumente foarte bune pentru a descărca tot ceea ce a făcut parte din acea platformă”, spune ea. „Aceasta este o practică foarte bună de făcut în mod constant, , să spunem atunci când vă actualizați parolele.”
Pe site-uri precum Facebook, există opțiuni pentru a avea persoane desemnate ca „contacte moștenitoare” care pot gestiona contul dvs. după ce muriți. Executorul dvs. testamentar poate decide apoi dacă să vă lase contul activ, să îl șteargă sau să îl transforme în cont „memorial” – ceea ce poate împiedica apariția acestuia în fluxurile de Facebook în moduri nepotrivite, relatează The Guardian.
O modalitate de a gestiona o moștenire digitală este de a crea un document securizat (fie un obiect fizic sigilat, fie un hard disk sau o unitate cloud protejată prin parolă) care să conțină conturile, numele de utilizator și parolele dumneavoastră. Deși, avertizează van der Nagel, ar trebui să luați toate măsurile de precauție necesare în ceea ce privește confidențialitatea și să îl dați doar persoanelor în care aveți încredere.
Cum rămâne cu e-mailul?
„Depinde de ce platformă, dar există modalități prin care oamenii pot accesa conturile unei persoane decedate”, spune van der Nagel. „Cu Microsoft, care rulează Outlook, puteți solicita accesul la anumite informații din acel cont și îl puteți închide. Există o adresă de e-mail configurată special pentru asta – Microsoft custodian of records”.
Van der Nagel spune că acest lucru este similar cu a anunța băncile sau companiile de facturare că o persoană a murit și, de obicei, se bazează pe prezentarea unui certificat de deces unei companii. Din cauza preocupărilor legate de confidențialitate, ea spune că oamenii ar trebui să fie conștienți că este posibil să nu obțină acces complet la un cont.
„Prin intermediul e-mailului, puteți dezactiva unele servicii și puteți obține unele informații. De exemplu, dacă mama ta a murit, poți dezactiva unele servicii… dar nu poți citi neapărat toate e-mailurile pe care le-a trimis.”
În linii mari, majoritatea companiilor de tehnologie ne pot folosi fotografiile, tweet-urile și multe altele odată cu moartea noastră, conform The Guardian.
- Site-uri precum Instagram își rezervă de obicei dreptul de a ne folosi fotografiile pentru a face publicitate platformei – iar acest lucru ar putea continua, din punct de vedere tehnic, și după ce murim.
- „Pe Google există un manager de cont inactiv, astfel încât puteți configura și adăuga contacte de încredere care pot intra și închide contul. În cazul Microsoft, puteți contacta custodele de înregistrări Microsoft.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii