G4Media.ro

VIDEO „Tinerii trebuie să fie parte a deciziei în ceea ce privește…

Foto: Captură video G4Media/ Ilona Andrei

VIDEO „Tinerii trebuie să fie parte a deciziei în ceea ce privește politicile/ Vedem foarte mulți tineri implicați în diferite probleme, dar nu o fac în cadrul instituțiilor oficiale pe care le avem”- Reprezentant al Consiliului Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei

Tinerii trebuie să fie parte a deciziei în ceea ce privește politicile, vedem foarte mulți tineri implicați în diferite probleme, dar nu o fac în cadrul instituțiilor oficiale pe care le avem, a declarat pentru ENTR și G4Media Nina Grmuša, membră a boardului în cadrul Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.

Prezentă la conferința „O Românie (și) pentru tineri”. Cum arată România în care tinerii vor să rămână?”, Nina Grmuša a vorbit despre implicarea tinerilor în procesul de decizie la nivelul statelor.

Conferința a fost organizată de Consiliul Tineretului din România și ENTR a fost partener în panelul II de dezbatere.

Video: Ilona Andrei/G4Media 

“Cred că sunt foarte multe căi ca tinerii să se implice în diferite probleme și asta se poate face prin activism sau prin voluntariat. Practic, trebuie doar să urmeze pasiunile pe care le au și astfel se pot conecta cu organizații din societatea civilă sau cluburi de tineri. Sunt foarte multe oportunități. Dar ce cred că este foarte important este ca tinerii, așa inspirați cum sunt, motivați și bine informați trebuie să reprezinte o schimbare. Pentru că vedem foarte mulți tineri implicați în diferite probleme, dar nu o fac în cadrul instituțiilor oficiale pe care le avem. Deci trebuie să vedem de ce apare acest decalaj”, spune Nina Grmuša.
“Anteriorul summit al Consiliului Europei, al șefilor de stat, a arătat că încorporarea perspectivei tinerilor în activitatea instituțiilor va fi o direcție pe care Consiliul Europei, dar și statele membre trebuie să o implementeze și cred că aici putem observa că tinerii trebuie să fie parte a deciziei, și cred că ceea ce trebuie să se întâmple este o mică schimbare a instituțiilor, de asemenea, pentru a ne educa cum tinerii și oamenii de decizie pot să se implice împreună în luarea deciziilor, pentru că e singurul mod de a putea realiza politici de impact care să dureze, care merg dincolo de mandatele politice singulare și care chiar creează țări pregătite să garanteze accesul la drepturi și care să îndepărteze barierele pentru toți cetățenii ei”, mai adaugă aceasta.
De asemenea, Nina Grmuša mai adaugă că tinerii se lovesc de foarte multe bariere în acest moment în ceea ce privește participarea la viața publică:
“Pentru că asta vedem că experimentează tinerii: se lovesc de mai multe bariere și se află în poziții mai vulnerabile în tranziția lor de la copilărie la maturitate când vine vorba de participare. Cred că ăsta este lucrul care trebuie să fie abordat. Îmi doresc ca toate țările noastre membre să își amintească de documentul semnat și chiar să lucreze la educarea proprie, cât și a tinerilor, pentru a-i învăța cum să fie parte în procesul de decizie în ceea ce privește politicile. Pentru că politicile inutile sunt politici inutile”, a conchis Grmuša.
Context
Conferința „O Românie (și) pentru tineri”. Cum arată România în care tinerii vor să rămână?” a fost organizată de Consiliul Tineretului din România și și-a propus să aducă împreună atât tineri, ONG-uri, cât și factori decizionali și reprezentanți ai mediului academic și privat, astfel încât să dezbată pe marginea celor mai stringente probleme ale tinerilor din România la momentul actual, să vină cu posibile soluții și direcții de acțiune, mai ales în lumina contextului socio-politic curent.
Această conferință a inclus atât un panel de discuții între speakeri și tineri, cât și o serie de grupuri de lucru unde tinerii au dezb[tut asupra problemelor și soluțiilor din câteva domenii cheie:
1. democrația și participarea tinerilor;
2. accesul tinerilor la educație;
3. accesul tinerilor pe piața muncii;
4. încălzirea globală și sustenabilitatea;
5. accesul tinerilor la servicii medicale;
6. incluziunea socio-economică și sprijinirea tinerilor defavorizați.
Ulterior, toate aceste idei vor fi dezbatute mai în detaliu în cadrul unor evenimente și consultări de follow-up.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Asta e si cea mai mare frica a partidelor psd, aur, sos, pnl… Tinerii care vin din spate au o gandire pro ue, pro nato, pro liber.tate de exprimare, fizica etx.

  2. Stai așa..că mai sunt și pui de securiști…ăia îl văd pe PUTIN salvatorul planetei