G4Media.ro

VIDEO Trei ani de război în Ucraina: 13.000 de cetățeni care au…

Sursa foto: G4Media

VIDEO Trei ani de război în Ucraina: 13.000 de cetățeni care au trecut ilegal granița cu România în 2024, de trei ori mai mulți decât în 2023. Dintre ei, 28 au murit încercând să fugă din țară / „Toate s-au schimbat. Noi dincoace, bărbații dincolo. Copiii mi-s în Italia”

Astăzi, 24 februarie, se împlinesc trei ani de război în Ucraina. Trei ani de când viețile unor oameni au fost schimbate iremediabil. Prin Punctul de Trecere al Frontierei de la Sighetu Marmației zilnic tranzitează în jur de 1.000 de persoane pe sens. Asta înseamnă că în jur de 2.000 de persoane intră și ies din țară. Majoritatea sunt femei sau bărbați de peste 60 de ani, fiecare duce cu el o poveste, o dramă, o istorie pe care o împărtășește cu greu. Multe dintre femeile care intră în țară vin la muncă, unele angajate la firme, altele angajate de familii, pentru curățenie. Întrebați cum s-a schimbat viața lor după trei ani de conflict, majoritatea dintre ei vorbesc cu greu.

„Pentru mine a trecut greu. Eu sunt mai mult plecată în Baia Mare. Muncesc la curățenie. Și soțul e tot în Baia Mare, a plecat înainte de a începe războiul. Nu știa că va începe războiul, a început a doua zi după ce a plecat el”, spune Angela Rudak, o tânără de 26 de ani.

Un bărbat mai în vârstă, aflat pe zona dintre cele două țări, vorbește stâlcit româna, nu vrea să-și dea numele complet și spune că soția lui a decedat în Cehia. El este pensionat și acum are emoții cu privire la suma pe care o va încasa. El a depășit vârsta la care ar fi fost chemat pe front. Însă cei doi băieți ai lui care erau eligibili sunt plecați. „Am doi băieți. Unul e în Germania și unul e în Cehia”, spune Gheorghe.

Fiecare om, o poveste cu greutate

O altă tânără se plânge că „nu poate să meargă acasă”. Majoritatea sunt din localități din zona de graniță cu România și vin să lucreze sau să trăiască, efectiv, în România. „A trecut greu, că nu putem să mergem acasă. Familia e mai mult aici, în România. Stăm în Sighet de trei ani”, spune Ana.

O altă femeie, o altă poveste. Și pentru ea a trecut greu, dar merge înainte. „E greu, dar ne acomodăm. Toate s-au schimbat. Noi dincoace, bărbații dincolo (în Cehia, n.r.). Copiii mi-s în Italia (băiatul), spune Maria, în vârstă de 50 de ani. Magazinele nu s-au schimbat, dar prețurile se ridică. Aici (în România, n.r.) lucrez la curățenie în case.”

O femeie de 60 de ani vine în România, unde locuiește de patru ani și lucrează la o companie. „Numa’ sâmbăta mă duc acasă. Acum mă întorc la muncă, intru la amiază. Soțul a lucrat aici cu mine și a murit. Trei ani a lucrat și el. Am mers acasă vinerea și sâmbăta a murit. Am un copil, acum a venit în Cehia că nu poate merge acasă. Mă aflu bine aici, îs oameni buni, mă stimează”, spune Maria Motrea.

Cifrele celor trei ani de război

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației a prezentat cifrele din acești trei ani de război în Ucraina, în ce privește traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighetu Marmației.

Personalul a fost suplimentat, au fost deschise noi fluxuri pentru control, în condițiile în care prin punct a fost un aflux masiv de persoane, ajungând în ultimele zile și până la 15.000 – 20.000 de persoane în 24 de ore.

Din păcate, cei trei ani de conflict din țara vecină se traduc într-un număr de trei ori mai mare al cetățenilor ucraineni care au trecut ilegal frontiera în 2024, comparativ cu anul 2023. „În anul 2024 au fost înregistrate 6.298 cazuri de trecere frauduloasă a frontierei de stat din Ucraina în România, în care au fost implicați aproximativ 13.000 de cetățeni ucraineni”, a explicat chestorul de poliție Florin Coman, șeful ITPF Sighetu Marmației. Numărul mai mare al persoanelor față de numărul trecerilor se explică prin faptul că cetățenii au venit în grupuri, mai ales datorită traseului dificil prin munți.

În momentul în care sunt depistați în dispozitivul de supraveghere a frontierei de către polițiștii de frontieră, aceștia au solicitat o formă de protecție din partea statului român, reglementată prin Decizia UE 382/2022.

„Așa cum am precizat, 13.000 cetățeni ucraineni au fost reținuți în 2024, față de 3.868 în 2023, adică vorbim de creștere de 3 ori”, a mai explicat chestorul de poliție Florin Coman.

De la începutul războiului, în urmă cu trei ani, până în prezent, au fost depistați pe raza județelor Maramureș, Satu Mare și Suceava peste 21.000 cetățeni ucraineni (mai exact 21.123) cu vârste între 18 și 60 de ani, care au declarat polițiștilor de frontieră că au fugit din Ucraina din cauza războiului.

28 de morți, încercând să fugă din țară

Din păcate, mulți dintre ei își pun viața în pericol, încercând să traverseze frontiera înot prin apa râului Tisa sau prin Munții Maramureșului. Cea mai periculoasă zonă din Munții Maramureșului este Vârful Pop Ivan, care are o altitudine de 1.937 de metri, în care terenul este greu accesibil, cu stânci, prăpăstii, râpe, văi cu cascade înalte, deci un teren greu de parcurs, mai ales pentru cineva care nu este echipat corespunzător.

Mai mult decât atât, în această perioadă, pe munte stratul de zăpadă măsoară chiar și 2 metri, iar condițiile meteo sunt extreme, cu vânt puternic și temperaturi foarte scăzute, mai ales pe timpul nopții.

Polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii de la Salvamont Maramureș au reușit să salveze anul trecut 150 de cetățeni ucraineni. Din păcate însă, pentru 28 de persoane nu s-a mai putut face nimic. Aceștia au fost găsiți decedați, 16 pe malul românesc al râului Tisa și 12 în Munții Maramureșului.

Protecție temporară în România

Inspectoratul General pentru Imigrări Transmite că în cei trei ani de război în Ucraina au fost înregistrați 177.914 de cetățeni ucraineni care au beneficiat de protecție temporară în România. Cei mai mulți au fost în 2022 –  96.824. În anul 2023 – 45.309 de beneficiari și în anul 2024 – 35.781 de beneficiari, după cum a precizat comisarul șef de poliție Simona Chioran, director al Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Maramureș.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.