G4Media.ro

VIDEO Trei studenți la jurnalism despre starea presei din România: “Trebuie să…

sursa foto: Unsplash/ Roman Kraft

VIDEO Trei studenți la jurnalism despre starea presei din România: “Trebuie să fie mai liberă, iar oamenii să deosebească informația adevărată de cea falsă”/ De ce vor să fie jurnaliști?

Trei studenți de la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța, au vorbit pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR, despre cât de important este ca România să aibă o presă liberă, în contextul clasamentului publicat, săptămâna trecută, de organizația Reporteri Fără Frontiere, unde țara noastră ocupa locul 53, sub țări ca Surinam, Uruguay sau Belize.

Bogdan Ivulescu, Delia Dascălu și Melisa Lupescu sunt studenți în anul I și au explicat ce i-a determinat să aleagă acest domeniu, care au fost așteptările acestora legate de presă și de ce vor să fie jurnaliști.

Delia ne-a spus că era la finalul clasei a XII-a și nu știa ce facultate să aleagă după mai multe consultări pe paginile de internet ale universităților, iar jurnalismul a fost: “Singura specializare din zecile pe care le tot vizionam de câteva luni care m-a făcut să zic <<cred că n-ar strica să aplic aici>>”. Studenta nu-și regretă decizia spontană, considerand-o “una dintre cele mai bune decizii pe care le-a luat vreodată”.

  • “Mi-am dorit să observ cum se formează această legătură între om și societate”.

De asemenea, Bogdan se descrie drept un tânăr căruia îi place să comunice foarte mult, iar jurnalismul i-ar putea dezvolta anumite valori personale precum gândirea creativă și cea obiectivă:

  • “Mi-am dorit să observ cum se formează această legătură între om și societate, eu unul asta consider că reușește să facă jurnalismul, acesta leagă omul de tot ce se întâmplă în jurul lui”, a spus Bogdan Ivulescu.

Melisa, colega lor, ne-a povestit că jurnalismul a devenit o pasiune pentru ea abia după ce a fost admisă la facultate:

  • “Am înţeles de ce acesta este esențial în societate. Avem nevoie de el pentru a lua decizii corecte, pentru a controla ce se întâmplă în jurul nostru şi pentru a avea informaţii adevărate”, a mărturisit Melisa.

“Îmi doresc ca presa să fie una mai liberă”

Întrebați cum văd presa din România în acest moment, studenții ne-au spus părerea lor și câteva dintre problemele cu care se confruntă domeniul pe care îl studiază la facultate.
Melisa Lupescu speră ca jurnalismul să devină mai liber pe viitor:

  • “Îmi doresc, ca peste zece ani, presa să fie una mai liberă, mai bine reglementată, jurnalismul sa fie total profesionalizat, iar acurateţea informaţiei neîndoielnică. Pe de altă parte, îmi doresc ca cetăţenii să deosebească informaţia adevărată de cea falsă”, a spus Melisa.

În schimb, Bogdan și Delia văd dintr-o perspectivă optimistă jurnalismul din țara noastră.

  • “Sunt de părere că în presa din România există atât libertate, cât și publicații care sunt ușor influențate de forțele politice. Dar, în orice caz, țin să cred că balanța este înclinată mai mult în favoarea presei libere”, a spus Bogdan.

Delia consideră că “libertatea presei în România este chiar destul bine pusă la punct” în comparație cu perioada comunistă, când oamenii nu aveau posibilitatea de a citi decât ziarele pe care le primeau. “Dar mereu este loc și de mai bine”, spune studenta.

  • “Presa oglindește cumva imaginea generală a societății. Este direct proporțională cu felul în care se comportă societatea”

Presa românească este unul dintre domeniile care nasc controverse în societatea noastră. În timp ce unii aleagă să se încreadă în informațiile transmise, alții o evită pe cât posibil, punând-o sub semnul întrebării.

Bogdan crede că “presa oglindește cumva imaginea generală a societății, deci oricare ar fi percepția omenirii asupra presei, înfățișarea acesteia o să fie direct proporțională cu felul în care se comportă societatea. Așadar, cred că mai bine ne-am pune următoarea întrebare: Ce imagine are societatea în vizorul presei obiective?”.

Delia ne-a spus că jurnalismul profesionist ajută la ancorarea omului în realitate.

  • “Fără presă, cetățenii nu ar mai avea de unde să citească o informație prezentată obiectiv și nu ar mai putea fi la curent cu ce se întâmplă în mediul politic, medical, sportiv, mai pe scurt, în lume. Informația e viață și toată lumea are nevoie de informație”, a declarat studenta.

Melisa este de aceeași părere cu colega sa.

  • “Informația este putere. Cred că în momentul în care societatea va înțelege conceptul de profesionalizare a jurnalismului, după analizarea activităţii jurnalismului legitim și modului în care se publică, se verifică informațiile şi sursele, dar şi responsabilitatea pe deplin asumată, societatea va alege doar informaţia reală, a presei adevărate şi se va raporta corect la aceasta”, consideră Melisa.

“Atât timp cât ești curios, vrei să cunoşti, să scormoneşti şi îţi doreşti cu adevărat ceva, cu siguranţă o să ai o carieră de succes”

Întrebat cât de accesibil și prietenos este mediul presei pentru tinerii care vor să devină jurnaliștii de mâine și greutățile pe care le-ar întâmpina în drumul unei cariere de succes, Bogdan crede că unul dintre obstacolele unui tânăr aflat la început de drum este chiar el însuși, “deoarece singurul lucru care te poate opri din a-ți îndeplini obiectivul este propria ta persoană. Dacă renunți, șansele de reușită sunt egale cu zero. Dacă încerci, nu ai cum să nu ajungi să reușești, indiferent de cât de greu este drumul până acolo”, spune tânărul.

De asemenea, Melisa consideră că un punct slab la început de carieră este lipsa experienței, “dar atât timp cât ești curios, vrei să cunoşti, să scormoneşti şi îţi doreşti cu adevărat ceva, cu siguranţă o să ai o carieră de succes”.

Delia este de părere că nu trebuie să-ți fie teamă de eșec:

  • “Mi se pare că este un mediu foarte prietenos, la facultate poți avea multe oportunități, precum workshop-uri, programe de mentorat sau concursuri. Mereu trebuie să învățăm din greșeli și să lăsăm loc pentru critică constructivă. Nu s-a născut nimeni un jurnalist de succes, toți încep de undeva“, ne-a declarat Delia.

Prima experiență în presa locală

Cei trei studenți ne-au povestit despre debutul lor în presa locală și cum s-a desfășurat experiența acestora la un cotidian local din Constanța.

  •  “Am debutat în presă cu un articol scris pe tema deşeurilor aflate pe plajă înainte de începerea noului sezon estival. A fost foarte frumos şi interesant să pot scrie despre una dintre problemele oraşului”, relatează Melisa.

Bogdan mărturisește că experiența a fost pe placul său, iar “colegii din agenție au fost super înțelegători, răbdători și dornici să ne dea sfaturi și să ne ajute de fiecare dată când a fost ocazia”.

Delia a fost plăcut surprinsă să vadă cum se desfășoară lucrurile într-o redacție.

  • “Am avut și ocazia de a mă duce pe teren, la o lansare de revistă, despre care am scris ulterior un articol. Articolul a apărut atât online cât și în ziar, lucru care acum este un highlight al anului acesta de facultate pentru mine. A fost peste așteptări pentru că eu credeam că doar vom scrie articole sau eventual nu vom facem nimic, dar am rămas plăcut surprinsă să văd că ne includ și pe noi în activitățile lor”.

Cei trei studenți ne-au spus că vor opta pe viitor pentru o carieră ca jurnalist profesionist. Bogdan se declară extrem de atras de publicitate, dar i-ar plăcea și partea de radio.

  • “Deocamdată îmi surâde ideea de a avea o carieră în radio, dar până atunci rămâne de văzut ce ne rezervă viitorul”, spune Bogdan.

Asemenea lui Bogdan, și Melisa este tentată să aleagă o carieră în radio.

  • “Anul acesta, fiind la început, am studiat doar presa scrisă, care mi-a plăcut. Totodată, îmi doresc să aflu cât mai multe despre munca la radio pentru ca am rămas cu adevărat surprinsă de studiourile pe care le-am văzut şi cu o dorinţa de a afla cât mai multe despre această meserie, pe care aş practica-o cu mare plăcere”, declară studenta.

Delia se arată rezervată în ceea ce privește viitoarea alegere.

  • “Fiind în primul an de studii, nu am descoperit încă toate laturile jurnalismului. Deocamdată am făcut doar presă scrisă, dar aștept să văd și în următorii doi ani ce o să fac, cum o să fie și o să mă decid la final. Un lucru este cert, scrisul nu e punctul meu forte”, spune Delia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. ”Presa liberă” e doar un slogan. Sunt mai puține decât degetele de la o mână instituțiile de presă cu adevărat libere. Cu ziariști cu coloană vertebrală și care se respectă pe sine și meseria. Restul … moluște care manipulează, că de aia ai fost plătite.

  2. „De ce vor să fie jurnaliști? ”

    Eu cred că cineva ar putea să devină jurnalist pentru a descoperi cazuri de încălcare a legii, de orice fel, așa cum mulți dintre jurnaliștii români fac, iar istoria și literatura arată că au făcut-o multe decenii.

    Apoi, să se îndrepte către autori și să le spună că dovezile pot fi făcute publice dacă ei sau publicațiile pentru care lucrează nu primesc diverse avantaje. De obicei, materiale.

    Așa funcționează presa românească. …Și cu multă finanțare de la partidele politice.

    Argumentele în favoarea meseriei de jurnalist sunt extrem de puternice. „Convingerea” publicului bine făcută, în primul rând prin presă, este întotdeauna eficientă. Iar Brexit este un elocvent exemplu… Asta pentru cei care cred că doar în România este avantajos să fii jurnalist.