VIDEO Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik: Eu nu sunt terorist, sunt ziarist / Ei mă consideră trădător, dar aș fi așa dacă aș tăcea
Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc stabilit în România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a preveni finanțarea terorismului”. Ziaristul Necdet Celik a declarat pentru G4Media.ro că autoritățile îl consideră trădător, însă ar fi așa ”dacă ar tăcea” și nu ar scrie despre încălcările drepturilor omului din țara sa. El pune decizia autorităților turce pe seama faptului că a organizat mai multe acțiuni de protest în România, între care protestul din octombrie anul trecut din Piața Constituției, când a încercat să atragă atenția asupra situației deținuților politici din Turcia.
Potrivit ziaruluil Zaman, decretul semnat de ministrul de interne și ministrul finanțelor a fost publicat în monitorul oficial, miercuri dimineață, invocând articolul 6415 din Codul Penal pentru „prevenirea finanțării terorismului”, prin care a fost sechestrată averea lui Necdet Celik, jurnalist aflat în România și a mai multor ziariști turci.
„Eu nu m-am implicat în nicio infracțiune, eu nu sunt terorist, sunt ziarist. Condamn vehement aceasta decizie. Oricum în Turcia nu am nimic, nici cont bancar, nici măcar un teren de un metru pătrat. Toata averea mea este legitimația de presă, o maşina şi un card bancar emis în România. Voi continua să scriu adevăruri, voi continua să-i deranjez pe toți cei care fac abuzuri și încalcă drepturile omului”, a declarat Celik.
După puciul eșuat din 15 iulie 2016, prin decrete prezidențiale au fost închise 170 de redacții, iar peste 170 de ziariști și angajați media au fost închiși după gratii, potrivit jailedjournos.com
Context
În octombrie 2020, pe un scaun alb, de plastic, ziaristul turc a stat în Piața Constituției în poziția în care a fost găsit mort în celula sa Mustafa Kabakçıoğlu, fost comisar de poliție, ținut în izolare, în așteptarea testului COVID-19.
Gestul a fost un semn de revoltă împotriva încălcărilor drepturilor omului în penitenciarele turcești și un apel la solidaritate pentru eliberarea miilor de deținuți politici din Turcia.
Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești. Peste 70 de persoane au murit în spatele gratii în ultimii patru ani, potrivit presei turce, dar autoritățile nu au furnizat datele oficiale despre acest fapt.
Aproximativ 650.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 se află după gratii.
De asemenea, peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii