VIDEO David Muniz, însărcinat cu afaceri al ambasadei SUA: Corupția e o amenințare la adresa securității naționale / Credem că această coaliţie trebuie să îşi ţină promisiunile pentru a desfiinţa Secția Specială
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, David Muniz, a declarat la TVR că fenomenul corupției este o amenințare la adresa securității naționale.
”Preşedintele Biden a făcut din lupta anticorupţie o prioritate de securitate naţională. Corupţia nu este doar o problemă, deşi este o problemă gravă, pentru ţările în care există. Este o ameninţare la adresa securităţii, pentru că permite unora să exploateze slăbiciunile acelei ţări. Şi din acest motiv suntem foarte interesaţi să vedem progrese„, a declarat Muniz la TVR.
La București, Curtea Constituțională a decis în 2018 că fenomenul corupției nu este o amenințare la securitatea națională.
În plus, jurnalistul G4media.ro Dan Tăpălagă a arătat în iunie anul trecut că, după decizia CCR, fenomenul corupției a fost evacuat aproape complet de președintele Klaus Iohannis din noua Strategie de Apărare a Țării și, în consecință, serviciile secrete nu mai au ca țintă strângerea de informații despre actele de corupție.
Diplomatul american a reiterat pentru TVR poziția SUA în privința desființării Secției Speciale de Investigare a Magistraților.
„În problema SIIJ, poziţia noastră a fost clară şi o repet. Credem că această coaliţie trebuie să îşi ţină promisiunile pentru a desfiinţa SIIJ. Multe instituţii europene de justiţie s-au pronunţat clar că acea Secţie ar trebui să fie desfiinţată.
Cred că este încă prea devreme pentru coaliţie. Ei muncesc din greu şi cred că rezultatele se vor vedea. Se muncește mult în parlament şi la guvern pentru a găsi calea cea mai bună, pentru a se ţine de acele promisiuni, pentru a readuce, a reface statul de drept în România şi sunt foarte încrezător în legătură cu asta, dar e ceva care ne preocupă. Este în interesul strategic al SUA să vadă statul de drept respectat”, a declarat David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA la București.
Context. Proiectul de lege de desființare a trecut de Camera Deputaților și se află la Senat în Comisia Juridică.
UDMR condiționează desființarea Secției de acordarea unor garanții pentru magistrați, în sensul ca trimiterea lor în judecată să fie făcută cu acordul CSM. Motivul ar fi ca judecătorii să nu fie șantajați de procurorii care îi anchetează, cum s-ar fi întâmplat în trecut la DNA, susțin udemeriștii.
În aprilie, senatorul UDMR Karoly Zsolt Csaszar a depus un amendament prin care propune ca magistrații să nu fie anchetați pentru corupție de DNA, ci de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) a Parchetului general, care să absoarbă în prealabil actuala Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cu tot cu procurorii ei, printre care și celebra Adina Florea, potrivit amendamentului depus de senatorul UDMR.
Curtea de Justiție a UE a decis pe 18 mai 2021 că România trebuie să respecte tratatul de aderare la UE și să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene în cadrul MCV și să desființeze Secția Specială.
Vicepremierul Dan Barna a declarat că USR PLUS doreşte ca Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) să fie desfiinţată într-o sesiune extraordinară a parlamentului din luna iulie.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii