VIDEO Ucraina, o țară roasă de corupție care încearcă să descopere anticorupția. Expert: Uniunea Europeană joacă un rol important, iar mecanismul de monitorizare al UE este popular printre cetățeni
Uniunea Europeană joacă un rol major în tentativa Ucrainei de face reforme esențiale după evenimentele de pe Maidan, iar monitorizarea pe care o face Bruxelles-ul este populară la nivelul cetățeniulor obișnuiți, explică Pavlo Kravchuk, de la ONG-ul ucrainean Europe Without Barriers.
Potrivit acestuia, una din marile realizări ale ultimilor ani, deși rămân încă multe de făcut, iar unii politicieni încearcă în mod constant să blocheze transparentizarea vieții publice, o reprezintă introducerea declarațiilor de avere.
Instituțiile fondate pentru a lupta împotriva corupției nu folosesc această resursă la adevăratul ei potențial, admite Pavlo Kravchuk, dar mass-media independentă utilizează aceste informații, astfel că viața politică este influențată de dezvăluirile care decurg de aici.
Principalele declarații ale lui Pavlo Kravchuk, pentru G4Media și Reporter Global:
- După Maidan au existat așteptări mari care probabil nu au fost îndeplinite, dar în Ucraina se consideră că în ultimii cinci ani sau făcut mai multe (progrese) decât în precedenții 20 de ani.
- Pot spune că în privința libertății de mișcare, de exemplu, progresele făcute sunt remarcabile.
- După 2014 Ucraina a îndeplinit criteriile tehnice în ceea ce privește regimul de vize în interiorul UE. Anterior se înregistrase o stagnare din acest punct de vedere, dar lucrurile au început cu adevărat să se miște după 2014.
- Și e valabil nu doar pentru reformele legate de libertatea de mișcare, ci și de securitatea internă, poliție, organismele de luptă împotriva corupției, drepturile omului, domeniu în care a și fost adoptată o strategie națională.
- Deci pot spune că s-au făcut multe reforme importante. În același timp însă, unele dintre ele nu au fost complet implementate. Avem într-adevăr probleme cu funcționarea instituțiilor anticorupție. Există legislație, dar există încă politicieni cărora probabil le este teamă că ar putea intra în vizorul acestor instituții.
- Noi nu am avut înainte asemenea organisme, precum cele din sfera anticorupției.
- Un alt lucru cu adevărat mare este sistemul electronic pentru declararea averii. Fiecare oficial din Ucraina trebuie să-și facă publice proprietățile. Funcționează.
- Avem unele probleme cu agenția pentru prevenirea corupției întrucât nu folosește adecvat aceste declarații de avere în format electronic, dar chiar și așa aceste declarații reprezintă o sursă pentru investigatorii independenți, pentru jurnaliști și influențează opinia publică și viața politică.
- De pildă, unii oficiali care au avut probleme din cauza acestor declarații de avere au trebuit să explice de unde au obținut bunurile sau banii respectivi.
- Constant, unii politicieni încearcă să oprească reformele pentru a face imposibilă verificarea (lor) de către presă, iar un alt mod al lor de a recționa este de a ataca societatea civilă.
- Acum două luni curtea Constituțională a dat o decizie care, formal, a dus la blocaje, așa că noi am opus o rezistență puternică.
- Controlul exercitat de Uniunea Europeană are rolul său. Există o monitorizare, Comisia Europeană își publică rapoartele. Avem absolută nevoie de presiunea pusă de Uniunea Europeană. Mecanismul de monitorizare este popular în mass-media, este popular printre oameni și este unul dintre cele mai vizibile avantaje ale implicării Uniunii Europene în Ucraina. Unul dintre cele mai vizibile și cel mai bine privite la nivelul cetățenilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank