Video-ul cu studenții militari care cântă versuri de Radu Gyr, reluat de profesorii universitari din Sibiu / ”Mișcarea Legionară depinde cum poate fi privită, înainte, pe o parte, și după” / Postarea a fost ștearsă a doua zi
UPDATE, ora 10.45
Postarea urcată pe Facebook de prodecanului Facultății de de Științe Economice a Universității Lucian Blaga din Sibiu, Eduard Stoica, a fost ștearsă.
Articolul inițial:
O înregistrare video în care trupa de militari ”Band of Brothers and Sisters” cântă un cântec pe versurile poetului legionar Radu Gyr a fost postată pe contul oficial de Facebook al Ministerului Apărării în vara acestui an.
Imaginile au fost filmate la festivitatea de absolvire a studenților Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și au fost șterse de pe contul de Facebook al ministerului.
Reapar însă acum, după ce în urmă cu trei zile au fost promovate pe pagina de Facebook a prodecanului Facultății de de Științe Economice, Eduard Stoica.
”Știu cine este Radu Gyr, cum să nu știu cine este? Este profesor (Rep.: Este legionar) (râde) Este discutabil. Și Mișcarea Legionară depinde cum poate fi privită, înainte, pe o parte, și după. Adică în prima parte și în ultima parte. Depinde, este istorie (Există OUG 31/2002 care interzice aceste lucruri): Nu știu, nu pot să știu toate ordonanțele, așa putem discuta și de Ion Antonescu, și de Adrian Năstase (…) Știu cine a fost Radu Gyr și opțiunea mea este să public acele versuri”, a declarat Stoica.
El a notat pe Facebook inclusiv versurile cântecului, iar postarea sa a adunat aprecieri din rândul colectivului Universității.
Din calculele noastre, cel puțin 9 cadre didactice au apreciat public cântecul promovat de prodecanul de la ”științ economice”.
Aceștia sunt:
Florin Coșuleț, prodecan al Facultății de Litere și Arte
Prod. univ. dr. Eufen Străuțu, Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate
Prof. univ. dr. Livia Ilie, fost prorector al ULBS,
Lect. univ. dr. Diana Vasiu, Facultatea de Științe Economice
Drd. Sitea Daria Maria, Facultatea de Științe Economice
Dr. Balaban Ilie Mihai, Facultatea de Științe Economice
Dr. ing. Adrian Bogorin, Facultatea de Inginerie
Postarea lui Eduard Stoica:
”Felicitări și prețuire tineri frumoși și inimoși. O melodie cântată cu suflet de studenții Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, trupa “Band of Brothers and Sisters”.
“Ne vom întoarce într-o zi” de Radu Gyr:
Ne vom întoarce într-o zi,
Ne vom întoarce neapărat.
Vor fi apusuri aurii,
Cum au mai fost când am plecat.
Ne vom întoarce neapărat,
Cum apele se-ntorc în nori,
Sau cum se-ntoarce, tremurat,
Pierdutul cântec pe viori.
Ne vom întoarce într-o zi,
Şi cei de azi, cu paşii grei,
Nu ne-or vedea, nu ne-or simţi,
Cum vom pătrunde-ncet în ei.
Ne vom întoarce ca un fum,
Uşor, ţinându-ne de mâini,
Toţi cei de ieri în cei de-acum,
Cum trec fântânile-n fântâni.
Cei vechi ne-om strecura, tiptil,
În toate dragostele noi
Şi-n cântecul pe care şi-l
Vor spune alţii după noi.
Noi, cei pierduţi, re-ntorşi din zări,
Cu vechiul nostru duh fecund,
Ne-napoiem şi-n disperări,
Şi-n răni ce-n piepturi se ascund.
Şi-n lacrimi ori în mângâieri,
Tot noi vom curge zi de zi,
În tot ce mâine, ca şi ieri
Va sângera sau va iubi!”
Cine a fost Radu Gyr
Este una dintre cele mai cunoscute figuri legionare, a fost comandant legionar în scurta perioadă de co-guvernare cu regimul Antonescu și este autorul imnului neoficial al Mișcării Legionare.
Conform documentelor din arhiva CNSAS, Radu Gyr a fost condamnat în 1945 la 12 ani și 5 luni pentru crime de război (dosarul 40.012, vol 10/2).
În timpul scurtei coguvernări legionare în cadrul Statului Național-Legionar (septembrie 1940-ianuarie 1941), Radu Gyr a fost comandant legionar și director general al teatrelor.
Sub conducerea sa actorii evrei au fost eliminați din toate teatrele, cu interdicția de a apărea pe scenele teatrelor românești. Ca act de frondă față de aceste dezlănțuiri antisemite și pentru asigurarea unui loc de a se putea produce, o trupă de actori evrei a înființat în București teatrul evreiesc „Barașeum”, care a adunat actori evrei din toate teatrele din România într-un fel de ghetou artistic.
Din 1963, după eliberarea din închisoare s-a raliat – împreună cu alți legionari spășiți, ca Nichifor Crainic sau, ca preotul legionar Ion Dumitrescu Borșa – la propagarea ideologiei comuniste în ziare supravegheate și bine subvenționate de Securitate, precum „Glasul Patriei” (mai târziu „Tribuna României”), destinat românilor din diasporă. Gyr a publicat reportaje, articole politice și poezii „pe linie”[11] sau cu pseudonimele, Ioachim Pușcașul și Radu Miroslav.
Înainte de 1989 Radu Gyr a fost complet ignorat, cu excepția criticului Nicolae Manolescu, care l-a menționat în volumul al doilea din Poezia românească modernă (1968). (sursa: wikipedia)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii