G4Media.ro

Video-ul cu studenții militari care cântă versuri de Radu Gyr, reluat de…

Foto: Captură video

Video-ul cu studenții militari care cântă versuri de Radu Gyr, reluat de profesorii universitari din Sibiu / ”Mișcarea Legionară depinde cum poate fi privită, înainte, pe o parte, și după” / Postarea a fost ștearsă a doua zi

UPDATE, ora 10.45

Postarea urcată pe Facebook de prodecanului Facultății de de Științe Economice a Universității Lucian Blaga din Sibiu, Eduard Stoica, a fost ștearsă.

Articolul inițial:

O înregistrare video în care trupa de militari ”Band of Brothers and Sisters” cântă un cântec pe versurile poetului legionar Radu Gyr a fost postată pe contul oficial de Facebook al Ministerului Apărării în vara acestui an.

Imaginile au fost filmate la festivitatea de absolvire a studenților Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și au fost șterse de pe contul de Facebook al ministerului.

Reapar însă acum, după ce în urmă cu trei zile au fost promovate pe pagina de Facebook a prodecanului Facultății de de Științe Economice, Eduard Stoica.

Citește și: VIDEO Muzică pe versurile poetului legionar Radu Gyr la o festivitate a studenților militari. Clipul a fost postat iar apoi șters pe contul oficial al Ministerului Apărării

”Știu cine este Radu Gyr, cum să nu știu cine este? Este profesor (Rep.: Este legionar) (râde) Este discutabil. Și Mișcarea Legionară depinde cum poate fi privită, înainte, pe o parte, și după. Adică în prima parte și în ultima parte. Depinde, este istorie (Există OUG 31/2002 care interzice aceste lucruri): Nu știu, nu pot să știu toate ordonanțele, așa putem discuta și de Ion Antonescu, și de Adrian Năstase (…) Știu cine a fost Radu Gyr și opțiunea mea este să public acele versuri”, a declarat Stoica.

El a notat pe Facebook inclusiv versurile cântecului, iar postarea sa a adunat aprecieri din rândul colectivului Universității.

Din calculele noastre, cel puțin 9 cadre didactice au apreciat public cântecul promovat de prodecanul de la ”științ economice”.

Aceștia sunt:

Florin Coșuleț, prodecan al Facultății de Litere și Arte

Prod. univ. dr. Eufen Străuțu, Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate

Prof. univ. dr. Livia Ilie, fost prorector al ULBS,

Lect. univ. dr. Diana Vasiu, Facultatea de Științe Economice

Drd. Sitea Daria Maria, Facultatea de Științe Economice

Dr. Balaban Ilie Mihai, Facultatea de Științe Economice

Dr. ing. Adrian Bogorin, Facultatea de Inginerie

Postarea lui Eduard Stoica:

”Felicitări și prețuire tineri frumoși și inimoși. O melodie cântată cu suflet de studenții Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, trupa “Band of Brothers and Sisters”.

“Ne vom întoarce într-o zi” de Radu Gyr:

Ne vom întoarce într-o zi,

Ne vom întoarce neapărat.

Vor fi apusuri aurii,

Cum au mai fost când am plecat.

Ne vom întoarce neapărat,

Cum apele se-ntorc în nori,

Sau cum se-ntoarce, tremurat,

Pierdutul cântec pe viori.

Ne vom întoarce într-o zi,

Şi cei de azi, cu paşii grei,

Nu ne-or vedea, nu ne-or simţi,

Cum vom pătrunde-ncet în ei.

Ne vom întoarce ca un fum,

Uşor, ţinându-ne de mâini,

Toţi cei de ieri în cei de-acum,

Cum trec fântânile-n fântâni.

Cei vechi ne-om strecura, tiptil,

În toate dragostele noi

Şi-n cântecul pe care şi-l

Vor spune alţii după noi.

Noi, cei pierduţi, re-ntorşi din zări,

Cu vechiul nostru duh fecund,

Ne-napoiem şi-n disperări,

Şi-n răni ce-n piepturi se ascund.

Şi-n lacrimi ori în mângâieri,

Tot noi vom curge zi de zi,

În tot ce mâine, ca şi ieri

Va sângera sau va iubi!”

Cine a fost Radu Gyr

Este una dintre cele mai cunoscute figuri legionare, a fost comandant legionar în scurta perioadă de co-guvernare cu regimul Antonescu și este autorul imnului neoficial al Mișcării Legionare.

Conform documentelor din arhiva CNSAS, Radu Gyr a fost condamnat în 1945 la 12 ani și 5 luni pentru crime de război (dosarul 40.012, vol 10/2).

În timpul scurtei coguvernări legionare în cadrul Statului Național-Legionar (septembrie 1940-ianuarie 1941), Radu Gyr a fost comandant legionar și director general al teatrelor.

Sub conducerea sa actorii evrei au fost eliminați din toate teatrele, cu interdicția de a apărea pe scenele teatrelor românești. Ca act de frondă față de aceste dezlănțuiri antisemite și pentru asigurarea unui loc de a se putea produce, o trupă de actori evrei a înființat în București teatrul evreiesc „Barașeum”, care a adunat actori evrei din toate teatrele din România într-un fel de ghetou artistic.

Din 1963, după eliberarea din închisoare s-a raliat – împreună cu alți legionari spășiți, ca Nichifor Crainic sau, ca preotul legionar Ion Dumitrescu Borșa – la propagarea ideologiei comuniste în ziare supravegheate și bine subvenționate de Securitate, precum „Glasul Patriei” (mai târziu „Tribuna României”), destinat românilor din diasporă. Gyr a publicat reportaje, articole politice și poezii „pe linie”[11] sau cu pseudonimele, Ioachim Pușcașul și Radu Miroslav.

Înainte de 1989 Radu Gyr a fost complet ignorat, cu excepția criticului Nicolae Manolescu, care l-a menționat în volumul al doilea din Poezia românească modernă (1968). (sursa: wikipedia)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Cam asa arata Romania la 33 de ani dupa comunism. Noi mimam democratia si nici nu intelegem de ce naiba totul evolueaza atat de rau pentru noi. De ce ne pleaca tinerii si de ce cu toti banii de la UE, nu stim sa ii cheltuim, nu stim sa accesam fonduri europene. Dam vina mereu pe altii, nu cumva sa fie vina romanului…

  2. Radu Gyr a fost un poet f. bun!
    Doar cine nu a citit poeziile poate spune altceva!
    Nu ai cum să nu-i apreciezi versurile!
    Bine că apreciem manelele!

    • Rușine G4Media că denigrează poeziile geniale scrise de Radu Gyr!
      Mai rar o poezie precum „Noi n-am avut tinerețe”.

  3. Foarte fain! Faină tare și vocea!! Mă bucur că măcar așa, înfierat și condamnat cântecul (de ce?), aud ceva frumos.

  4. din păcate noi nu reuşim să disociem opera de persoană. Dacă un jurnalist este compromis moral la un moment dat înseamnă că niciuna din anchetele sale nu mai are nicio valoare?
    Sau cazul lui Adrian Păunescu pe care nu poti să-l respecti ca om politic, dar ca poet e uneori genial.
    Vânătoarea de legionari, extremişti şi alte specii e doar praf in ochi ca să fim distraşi de la adevăratele probleme (educaţie/plagiate, sănătate, economie)

  5. Azovii romani.

  6. In ce priveste profesorii din Romania, lumea habar nu are ca majoritatea aproba si imbratiseaza ideile legionare. Uniersitatea din Bucuresti e cel mai bun exemplu, colcaie de nationalisti de rit dughinist ortodox.

  7. Ucrainienii il omagiaza oficial pe Bandera in parlament, iar noi suntem in stare sa-i bagam la puscarie pe unii care recita versurile unui poet mort in inchisorile comuniste! Asa se intampla cand stai in genunchi si cu mana intinsa!

  8. Faine versurile…

  9. versurile si muzica sint frumoase…❤️🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴inaltatoare…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  10. Or fi faine versurile, nu neg, dar ele au un profund caracter anticomunist. Nu se cade ca astăzi când suntem în plin neomarxism sa se permita în spațiul public existenta celor care au luptat împotriva lui Marx.
    De ce rețele sociale nu șterg aceste versuri?

  11. „O înregistrare […] a fost postată pe contul oficial de Facebook al Ministerului Apărării în vara acestui an.”

    Vara acestui an urmează… va veni.

    Pe de altă parte, fără vreo comparație între persoane și cunoscând bine tragediile provocate de cele două utopii sociale, dar având în vedere că numărul victimelor socialismului comunist a fost cu mult mai mare decât ale național socialismului, oare nu ar fi normal ca opera poetului Adrian Păunescu, spre exemplu, să fie interzisă ?

  12. @anti FSN _ „plozii de secuuuristi …”

    Dacă ne războim cu cărțile și poeziile, cred că avem o problemă. După cum se poate constata cu ușurință, versurile nu au vreun mesaj extremist, antisocial etc. pentru a fi condamnate.

    Dacă există o problemă cu persoana scriitorului, este o discuție, dar cărți au mai ars unii și s-a terminat prost.

  13. In spate cred că e vaca aia de Andreea pavel. Bă comuniștilor, aprecierea versurilor sau a unei opere literare nu inseamna aprecierea vietii sau a tot ce-a facut autorul lor. Jalnici!

  14. Daca ai sti tu cum au platit oameni astia inchisi in puscarii sub trei regimuri, cum ei si-au risipit tineretile, si-au parasit familiile, cum au fost exterminati in puscariile comuniste, condamnati pe baza unor procese de fatada, Ai aprecia ca in puscaria asta au iesit poezii atat de inaltatoare.
    Daca ai putea sa fi atenta si nu te-ar orbi ura si „Standardele comunității”, ai vedea din ce au scris ei ca nu aveau ura in ei si ca isi iubeau Tara, Neamul lor si pe Dumnezeu. Au fost niste inocenti striviti de bocancii celor care au adus comunismul.

    • Aceste lucruri sunt descrise f. bine în poezia lui Radu Gyr „Noi n-am avut tinerețe”:

      „Noi nu am avut tinereţe,
      să spumege viaţă în cupe.
      Priveam cum din crengi pădureţe
      un fruct de otravă se rupe.”

      Una dintre cele mai bune poezii scrise de un poet român!

    • @ Ilie: Lăsați că au fost unii care au schimbat rapid cămașa verde cu cea roșie. Și le-a mers mai mult decât bine. Și-au păstrat locuri de profesori și directori. C-așa-i la noi românașii mândri și descurcăreți.

  15. Felicitări domnule profesor, sunteți un adevărat român! Agramații care au „învățat” istorie in perioada comunistă și din păcate și după, nu știu că mișcarea legionară,oamenii de cultură care făceau parte din ea, sunt cei care s-au „războit” cu bolșevicii, cu viitorii comuniștii din România, mișcare legionară nu are nimic de a face cu acțiunile antisemite în carea aceasta a fost „implicată” subversiv. E grea istoria și din păcate plătim și vom plăti prețul necunoașteri ei.

  16. În Franța poeții/scriitorii nu-s alungați din cetate pentru ideologia pe care au profesat-o, ei sînt cinstiți ca mari poeți/mari scriitori. Am citit că Radu Gyr a fost condamnat la moarte de comuniști în 1959 pentru „instigare la insurecție armată” (?!) prin poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” Luați-vă un răgaz și citiți poezia!

  17. & Probabil că deja cer lăsarea la vatră, ?

  18. poetii comunisti de ce nu sunt interzisi ?? ex eu doresc ca impostorul Sadoveanu sa dispara din cartile scolare , era sa uit si antisemitul Eminescu , si Ion Creanga un anti valah convins , spunea despre valahii si olteni ca sunt Zigani ….

  19. Cominternistii în acțiune /
    Hiuo huo huo !!!!

  20. Asa ne dam seama de unde vine o idee, atunci cand vedem la ce se inflacareaza cei care sustin ideea si pe cine combat ei. Radu Gyr a fost detinut politic in regimul comunist. Daca a fost detinut politic inseamna ca i-a suparat pe comunisti, si inca pe cei sadea, care au adus si implementat comunismul pe aceste meleaguri (stim noi bine cine sunt). Daca azi e din nou prigonit, ghici cine e in spate? si pentru ce i se face un proces de constiinta? Pentru o poezie! Asta e inchizitie curata, fratilor.
    Daca ati observat un pic inchizitia reapare fie ca se numeste: Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel, fie ca se numeste Facebook, Youtube sau Cancel culture.