G4Media.ro

VIDEO Un bucureștean crește 34 de porci în cartierul Obor. Vecinii sunt…

VIDEO Un bucureștean crește 34 de porci în cartierul Obor. Vecinii sunt terorizați de șobolani, miros și mizerie, autoritățile nu fac nimic. Inspectorii veterinari: ”Există condiţii corespunzătoare de igienă”

Terorizaţi de porci şi şobolani. Este calvarul pe care îl îndură zilnic mai mulţi locuitori din Sectorul 2 al Capitalei din cauza unui vecin care creşte 34 de porci într-un perimetru de câteva zeci de metri pătraţi. Autorităţile dau vina pe vidul legislativ și spun că nici o lege nu îl împiedică pe bucureștean să crească porcii în mijlocul orașului. Mai mult: inspectorii veterinari susțin că animalele sunt crescute ”în condiţii corespunzătoare de igienă”, deși șobolanii colcăie în zonă, unde se află și o grădiniță.

Un răspuns trimis de Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) locuitorilor din zonă în urma reclamației acestora arată că „persoana reclamată deţine un număr de 24 de porcine adulte, clinic sănătoase, identificate şi înregistrate în Baza Naţională de date şi 10 porcine tineret 0-1 lună ce urmează a fi identificate şi înregistrate, animale care se aflau în condiţii corespunzătoare de igienă”. Doar că imaginile filmate de vecini arată condițiile de igienă precară în care sunt crescute animalele.

„Efectiv am poze şi am filmat cum şobolanii merg pe casă, pe acoperişul cocinii şi au fost şi în curtea noastră, şi sunt în curtea noastră. Am găsit şobolani morţi în curte. Am şobolani în canalizare. Unde mai punem că este o zonă protejată. Oare de ce este protejată? Este protejată pentru cei care vor să crească porci sau pentru ce anume? Nu înţelegem!”, a declarat pentru G4Media.ro Constantin S., unul dintre vecinii crescătorului de porci.

Este calvarul descris aproape la indigo de către mai mulţi bucureşteni care locuiesc pe strada Nifon Bălăşescu din Sectorul 2 al Capitalei. O zonă rezidenţială. Oamenii spun că sunt terorizaţi de un vecin care creşte în curte 34 de porci în condiţii greu de imaginat. Mai exact sunt terorizaţi de mirosurile greu de suportat, de mizerie şi de şobolanii care în ultima perioadă s-au înmulţit atât de mult încât au ajuns să meargă pe acoperişuri şi chiar să le intre în case.

„E groaznic. În primul rând nu putem să beneficiem de curtea pe care o avem, nu putem să aerisim casa, nici noi, dar nici vecinii noştri. Şobolanii colcăie peste tot. În curtea lui în mod special, dar am văzut şi la noi în curte. La 12 metri de acest crescător de porci există o grădiniţă privată. Avem şi o filmare în timp ce şobolanii umblă prin curtea crescătorului în timp ce copiii se joacă în curtea alăturată. Nu ţinem uşile şi ferestrele deschise. Ne este frică de şobolani. Avem copii”, a declarat Roxana R., o femeie care locuieşte gard în gard cu crescătorul de porci.

Roxana spune că se află într-o situaţie fără ieşire. Îi este aproape imposibil să locuiască în casa cumpărată în 2015 și pe care nu ar putea să o vândă din cauza problemelor cauzate de vecin.

„Am renovat-o, am reconsolidat-o, au fost necesari alţi bani, este o investiţie foarte mare acum şi pe care noi nu putem să o fructificăm. Culmea este că am cumpărat casa chiar de la şeful DSV, domnul Zvorişteanu, care atunci când am cumpărat casa ne-a promis că va rezolva problema porcilor. Prima dată ne-a ascuns că gard în gard cu noi, vecinul creşte porci. Ne-a spus doar că mirosul insuportabil pe care îl simţim vine de la căţeii din curte şi nicidecum de la porci. Efectiv nu se poate locui în propriile locuinţe. Nu ne rămâne decât să plecăm. Să renunţ şi să dau pe apa sâmbetei munca de o viaţă. Nu înţelegem ce trebuie să mai facem şi cui trebuie să ne mai adresăm. Toate instituţiile statului cărora noi ne-am adresat nu ne-au ajutat deloc”, a declarat pentru G4Media.ro Roxana R.

Vecinii crescătorului de porci spun că au bătut la uşile tutoror instituţiilor pentru a găsi o rezolvare problemei, însă fără niciun rezultat. Poliţia Locală l-a amendat pe crescător doar pentru mirosurile pestilenţiale, în timp ce Autoritatea Sanitar Veterinară a venit, a numărat porcii şi, în ciuda realităţii evidente a constat că aceştia „sunt clinic sănătoşi” şi crescuţi în „condiţii corespunzătoare de igienă”. Constatarea a fost consultată de G4Media.ro.

„Noi, ca Poliţie Locală, având în vedere că avem atribuţii şi pe linie de mediu şi putem să luăm ceva măsuri în acest sens, am sancţionat proprietarul porcilor de 10 ori până acum cu câte 500 lei. Nu am reuşit decât o singură dată să intrăm în curtea lui, pentru că nu ne permite accesul. A fost sancţionat nu pentru creşterea porcilor, pentru că această problemă nu este stipulată în niciun act normativ din România, ci l-am sancţionat din cauza mirosului pestilenţial din zonă. Doar două amenzi a plătit. Vreau să vă spun că am sesiszat şi Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară. Am fost şi în urmă cu o lună şi ceva la Poliţia Locală a Capitalei unde ne-am întâlnit cu toţii. Acolo ne-am trezit în situaţia în care Autoritatea Sanitar Veterinară a spus că nu poate pedepsi pe cineva pentru creşterea animalelor în Bucureşti, pentru că nu există niciun fel de act normativ. Îl sancţionăm doar pentru mirosurile pestilenţiale şi cam atât”, a declarat pentru G4Media.ro, Aurel Dobrilă, şeful Poliţiei Locale Sector 2.

Crescătorul celor 34 de porci a refuzat să răspundă la întrebările G4Media.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. O fi sediul PSD sector 2!

  2. este o lege care interzice cresterea animalelor si gainilor la mai putin de 10m de gradul cu vecinul, sau ceva de genul
    Am avut si eu un vecin care s-a gandit sa tina o gasca la parter si m-am certat cu politia locala pe tema asta, deci stiu sigur ca sunt mentionate conditiile in care poti creste animale. Poate nenea nu le incalca, dar sigur e lege.

  3. Solutia e simpla: soricioaica aruncata peste gard…!

  4. Judecand dupa filmulete, este clar ca spaga s-a dus prea sus ca inspectia sa mai faca ceva. Daca vor fi (si vor fi) obligati sa-si faca treaba, vor iesi la suprafata mafiotii din inspectorate . Nu ca ar fi un pacat.

    • Cum dracu ma amaratul ala sa-si permita sa dea spaga ? Hai sa fim seriosi. Este delasarea si nesimtirea clasica a functionarilor de la DSV si DSP. Niste nesimtiti care nu se deranjeaza sa consulte un jurist.

  5. Valentin L.N.,
    In Cotroceni te-ai gasit sa-ti faci porcarie, bai baiatule? De cand a intrat tac-tu in puscarie ai cam scapat din mana, sa stii…!

  6. Militieni puturosi sau comozi.Militienii intervin numai cand au morti .Si ocupatia lor este sa numere mortii si sa faca dosare penale.Preventie,nimic.

  7. Ce noroc să fi născut și crescut langa porc la bloc.

  8. ” am cumpărat casa chiar de la şeful DSV, domnul Zvorişteanu, care atunci când am cumpărat casa ne-a promis că va rezolva problema porcilor”. -oare a fost înscrisă promisiunea in contractul de vânzare-cumparare?
    Cam la fel cu „rezidențiale” cu drum asfaltat sau pasajul Domnești: „se va face”
    Cat despre șobolani e plin Bucureștiul și fără crescătorii de porci. Orice ghena e plina mai ales alea unde e multa mancare (gen gunoiul la mall).

  9. HOTĂRÂRE nr. 120 din 30/06/2010
    PRIVIND APROBAREA NORMELOR DE SALUBRIZARE ŞI IGIENIZARE ALE
    MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
    EMITENT : C.G.M.B.
    CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
    HOTĂRÂRE
    privind aprobarea Normelor de salubrizare şi igienizare ale
    Municipiului Bucureşti
    […]
    Cap. XI MENŢINEREA CURĂŢENIEI DE CĂTRE POSESORII DE ANIMALE DE COMPANIE

    Art. 33 Pe teritoriul Municipiului Bucureşti se interzice creşterea sau întreţinerea, în gospodării individuale, a animalelor şi păsărilor pentru consum, piele, blana şi tracţiune, a albinelor, viermilor de mătase şi asimilate acestora cu excepţia animalelor de companie.
    SANCTIUNI
    Art. 42 Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională, după cum urmează:
    a) de la 200 lei la 500 lei – […] art 33; etc.

    Eu zic sa vina politia zilnic sa-i dea amenda de cate 500 lei.
    Apoi…
    Autorităţile publice locale au la îndemâna mijloacele prin care pot recupera sumele din amenzi. Se poate ajunge, până la popriri pe conturi bancare, salarii, până la sechestrul pe maşină sau pe imobile. Organele de poliţie, în termen de maxim 90 de zile de la emitere, trebuie să transmită procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei direcţiilor fiscale locale. Din momentul primirii, administraţia publică locală, prin direcţia de taxe şi impozite, are obligaţia de a trimite o somaţie contravenientului. Codul de Procedură Fiscală nu precizează un termen clar pentru trimiterea somaţiei, din momentul în care primăria a primit procesul-verbal de la autoritatea emitentă, de aceea nu poate fi considerată „pierdută” sau „uitată” amenda ta, dacă nu ai primit somaţia într-un termen rezonabil. În maxim 15 zile de la primirea acestei somaţii, persoana trebuie să se prezinte a ghişeul direcţiei de plată pentru a achita amenda. Dacă este vorba de amenzi neplătite, cum este situaţia pe care o analizăm, iar cuantumul acestora nu reprezintă vreo sumă considerabilă, de obicei se recurge la poprire pe conturi bancare sau pe salarii. Aceasta în situaţia în care persoana amendată este angajată şi are un venit. Băncile au obligaţia de transmitere a situaţiei conturilor persoanelor fizice sau juridice către Banca Naţională a României, care mai departe poate transmite lista la Ministerul Finanţelor Publice iar acesta pune la dispoziţia direcţiilor locale de colectare la bugetele locale toate datele de care au nevoie. Poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30% din veniturile înregistrate, iar sechestru nu se poate pune pe bunurile necesare vieţii şi muncii.

    • Experienta imi spune ca problema e mai complicata practic decat teoretic. Stim cu totii de ce: coruptia . Singura solutie pe care o vad este sa creezi un deranj atat de mare, incat sa nu mai merite protejarea porcarului. Dureaza cu lunile/anii, dar mai rapid nu se poate (legal 😈 ).

      Sa depuna, pe rand, toti cei 4-5 vecini, cate o plangere scrisa in fiecare saptamana (fiecare vecin isi alege o zi in care depune plangerea sau o trimite prin posta), atat pentru miros cat si pentru cresterea porcilor.
      Cum Politia le da numar de inregistrare, trebuie sa si raspunda. Initial o sa zica ca „i-au pus in vedere”, balarii, etc. Dar dupa vreo 2 saptamani, li se cam acreste de „caz” si incep sa miste ceva (adica se duc la porcar si ii spun ca n-au ce sa faca, au incercat sa-l „protejeze” dar nu se mai poate si o sa trebuiasca sa il amendeze cu cate 500 lei in fiecare zi, sa faca ceva, ca incep sa aiba si ei probleme, etc.).

      Concomitent (dupa ce vin raspunsurile scrise), se face plangere impotriva politistilor care semneaza raspunsurile (sau care nu raspund in termenul legal), pentru neindeplinirea atributiilor. [Greu de crezut ca o sa-l amendeze chiar in fiecare zi pe porcar – dar tu ai sesizarile mai vechi, cum ca nu e prima zi de abatere, asa ca nu mai merge treaba clasica cu „politistul consiliaza, sfatuieste, dojeneste, se incrunta, se scarpina in cap si pune in vedere sa nu se mai intample” . Evident ca iar nu se rezolva nimic instantaneu, caci primarul trebuie sa-i sanctioneze (Politia Locala se cheama Politie pentru ca n-au gasit alt nume si uniforme, nu ca ar fi vreo forta de impunere a legii. Sunt Gardienii Publici usor deghizati.) Dar creste magnitudinea deranjului.

      Apoi se trece la nivelul ierarhic urmator de sesizari: Prefect, etc. (toate scrise si inregistrate, in rafala, ca mai sus). La un moment dat, deranjul depaseste spaga porcarului si acela este momentul in care distractia aproape se incheie.

      Finalul este abia dupa ce porcarul, deranjat ca a ramas fara animale, se razbuna pe geamurile si masinile respectivilor vecini, care nu mai pot apela la nimeni, pentru ca au deranjat pe toata lumea ca sa-si rezolve problema. Politia (aia a MAI) o sa zica ca „cerceteaza dar nu sunt sanse”, etc. La finalul finalului s-ar putea ca vecinii sa trebuiasca sa-si ia pasaportul si …

      Asa se intampla cand, din politețe și colegialitate inchizi ochii cand unii nu respecta regulie si apar „mici neajunsuri”. Ni se pare aberant ca aia, prin Vest, cheama Politia direct la orice fleac. Uite d’aia o cheama, ca sa nu ajunga asa … 🙁

    • @ Sanitarul
      Corect! Foarte bine punctat, dar daca vecinii se unesc, omul cand ajunge la spart geamuri masini, etc. s-ar putea s-o ia pe coaja, nu de alta dar ceilalti sunt mai multi si mai hotarati… pana atunci, varianta cu șoricioacă aruncata peste gard poate rezolva rapid si fara batai de cap situatia. Se face simplu… se urmareste cand nu e omul acasa si se arunca direct in cocina, peste gard, mirodenia impachetata in mancare… 😀
      Daca nu te ajuta autoritatile, atunci te descurci singur, ca orice roman care se respecta.

    • Problema este ca, atunci cand reusesti sa il executi pe vreunu’ d’asta, vine Politia cu autospeciala, coboara geamu’ si zice „Domnu’ meu, d’aia ni se zice mie Siguranta si lu’ colegu’ din dreapta Incredere; pentru ca trebuie sa apelati la noi in orice situatie [aici te uiti la el si stii si tu si el ca daca nu e cu vatamari, ei nu stiu, nu se baga, legea nu prevede, se scarpina in cap si eventual pun in vedere]! Acum, el va plati pentru distrugere iar dvs. pentru vatamare, care e mai grava. Sa stiti ca legea nu iarta pe nimeni, fiecare plateste dupa fapta comisa [aici inghiti repede saliva, sa nu ti se stranga in gura cumva]”

      Asa ca, vorba lu’ Niccolo: 💡 pe oameni trebuie ori sa-i iei cu frumosul, ori sa-i distrugi cu totul. Caci nu pot sa mai faca nimic dupa ce i-ai distrus, dar intotdeauna se vor razbuna pentru un rau mic facut.

    • In principiu are dreptate Machiavelli, dar mai exista o cale pe care ne-o sugereaza tot el. Zambeste-i vecinului si otraveste-i porcii, ca doar Dumnezeu ne-a dat cuvantul ca sa ne putem ascunde gandurile. 🙂

    • Wicked – wicked, jungle is massive! 😆 😈

  10. 99% din timp bugetarul lucreaza cu sarg doar impotriva cetateanului onest.

  11. Pesemne porcaru e chiar cine trebuie

  12. Google știe
    Ordinul nr. 994/2018 pentru modificarea și completarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014 : se aprobă Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației…
    Art. 11. –
    (1) Distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și perimetrul unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației sunt următoarele:
    13. Ferme de porci, până la 50 de capete: . . . . . . . . . . 100 m
    sancțiuni: HOTĂRÂRE Nr. 857 din 24 august 2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice
    Contravenţii la normele de igienă referitoare la mediul de viaţă şi de muncă
    Art. 6 – Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:
    a) neaplicarea de către persoanele juridice a normelor igienico-sanitare în vigoare care reglementează gestionarea apelor uzate şi a deşeurilor;
    b) producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante care depăşesc limitele maxime stabilite de normele de igienă în vigoare şi care pot crea riscuri pentru sănătatea comunitară ori nerespectarea condiţiilor impuse prin studiile de impact pentru diminuarea riscurilor privind sănătatea populaţiei;
    c) nerespectarea de către persoanele fizice şi juridice a normelor de igienă în vigoare care reglementează zonele de locuit sau nerespectarea condiţiilor impuse prin studiile de impact pentru diminuarea riscurilor, dacă activitatea unităţilor creează riscuri pentru sănătatea publică;
    d) nerespectarea distanţelor minime de protecţie sanitară stabilite prin normele de igienă în vigoare referitoare la zonele de locuit;
    e) nerespectarea normelor de igienă impuse de reglementările legale în vigoare privind zonele de protecţie sanitară definite conform normelor legislaţiei sanitare;
    f) neasigurarea şi/sau neaplicarea măsurilor şi mijloacelor necesare pentru limitarea nocivităţilor în zonele de locuit la valorile stabilite în normele în vigoare.

  13. Exista hotatari judecatoresti prin care s-au dispus masuri de obligare a crescatrilor de animale sa le mute daca nu respecta distantele legale. In plus, din cate stiu ar exista norme legale care interzic cresterea animalelor in orase. Oricum, singura iesire din situatia respectiva este o actiune in justitie.

  14. Metoda de rezolvare:
    Depuneti o cerere la DSP &Politie, prin care le solicitati acordul ca sa cresteti in curtea proprie UN porc, nu doi sau 20 si veti vedea cate referiri la articole de lege vor invoca, spunandu-va ca nu aveti voie sa detineti animale in curtea proprie, in ORAS.

    Si cum naiba reusesc nemernicii astia sa nu plateasca amenzile, ca eu primesc notificari pentru plata si pentru cele platite.?

  15. Interesant articolul. Mai interesant e ca il cunosc pe acest om, dar spre norocul meu nu locuiesc in zona respectiva in care sunt crescuti porcii. Situația este exact asa cum se prezintă în articol, insă omului nu ii pasa de absolut nimic. Creste porci deoarece, asa cum sustine personajul in cauza, are „pile” la DSV Bucuresti pe un anume dr. POPESCU MARIAN, prietenul lui, care în schimbul unei atenții il tolerează si ii face si documente. Asta este România noastră!!!! Oare DNA sau alte instituții cu atribuții se pot sesiza pe această cale in legatura cu doctorul acesta? Astfel de oameni ar trebui să nu mai existe decat printre animale. Poate se gândește cineva sa verifice daca acest doctor chiar are legatura cu respectivul si daca in virtutea atribuțiilor sale de serviciu a fost la imobilul cu pricina pentru ca daca asa este atunci lucrul referitor la „atentii” se confirma.

  16. Kocteil molotov, si l-au rezolvat…….

  17. Sunt vecin cu ,,porcarul,, ,din pacate. Si confirm prezența la controalele din partea DSV, a doctorului Popescu Marian . Am fotografii si un film. Se poate observa ,discuția amicală și relaxată a lui si a celor 3 care l au insotit,ca si cum este un control de rutină a ceva ce este legal….E clara relatia dintre aceștia, daca nu au fost deranjați de mirosul insuportabil ….

  18. 34 x 1000 (Lei / buc. sa zicem) = 34000 / 4,7 = 7234 /12 = 600 Euro / 1 luna cash.

  19. dupa cum zicea cineva de mai sus, pentru moment, cel mai la indemana este ca fiecare vecin si nu numai vecin, oricine trece pe strada respectiva sa faca o sezisare la politia locala s2. Sesizarile se pot face chiar pe mail; politia le inregistreaza si trimite un raspuns pentru fiecare sesizare.

    este de ajuns sa scrieti o data o sesizare si dupa aia se poate folosi zilnic metoda copy/paste.

    office@politialocalas2.ro