VIDEO Un gamer care joacă 6-8 ore pe zi, despre dependența fenomenului: ”Când începi să stai închis în casă cu zilele, nu mai ieși afară deloc și începi să rupi legăturile sociale, atunci, da, putem spune că te confrunți cu o dependență”
Gaming-ul este astăzi unul dintre principalele domenii de interes pentru tineri, devenind un fenomen care capătă o amploare tot mai mare, inclusiv în România. În fapt, recent, tânăra Ana Dumbravă (23 de ani) din Rădăuți a fost declarată cel mai bun jucător de Counter Strike din lume.
Având în vedere tehnologia care avansează tot mai rapid, gaming-ul a început să fie accesibil pentru oricine, industria de jocuri investind sume serioase de bani inclusiv în „mobile-gaming” – adică jocurile pe telefon care au ajuns în ultimii ani la o popularitate foarte mare. Dar, în ciuda accesibilității telefoanelor, „regele” gaming-ului autohton a rămas tot calculatorul.
View this post on Instagram
Potrivit unui studiu realizat de DFC Intelligence, 40% din populația globală este considerată a fi gamer, iar 48% dintre toți gamerii se joacă pe calculatoare. Cum s-a ajuns la 40%, poate se întreabă unii? Răspunsul e simplu și intuitiv. Dacă ți-ai descărcat foarte popularul joc „Candy Crush” pe telefon și ai parcurs nivelele acestuia, ești considerat gamer.
Popularitatea consolelor precum Xbox sau Playstation este în continuare ridicată, însă societatea tinde să aleagă și să meargă pe direcția telefonului sau a computerului pentru că sunt mai accesibile, cât și pentru că sunt multifuncționale: Dacă pe o consolă nu poți decât să te joci și să vezi filme, telefoanele și calculatoarele pot fi folosite pentru mult mai multe lucruri.
Am intrat în lumea gamerilor, pe un server de Discord dedicat lor. Acolo l-am cunoscut pe Dragoș Arbore, un tânăr de 24 de ani care se consideră a fi gamer, dar totodată a încercat și streaming-ul – adică s-a filmat și a transmis în direct în timp ce se juca jocuri video pentru entertainmentul altora. Dragoș ne-a explicat, din perspectiva unui gamer ce înseamnă să faci parte dintr-un astfel de grup social, care sunt problemele gamerilor și cum se explică succesul atât de mare al fenomenului.
Reporter: Când ai început gamingul, de ce, cum, în ce context?
Dragoș Arbore: Gamingul l-am început pe la 14 ani, că orice alt tânăr de vârsta mea, primul impact l-am avut în această lume cu jocurile pe telefon și în timp s-a format o pasiune de a testa orice joc apărut nou pe piață și de a crea în același timp și conținut cu aceste jocuri pe platformele de streaming.
Rep.: Cum a luat amploare fenomenul? Cum se explică?
D.A.: Jocurile au evoluat din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Venind cu noutăți constant, m-au făcut să fiu din ce în ce mai pasionat de ele.
Rep.: Ce înseamnă să fii gamer?
D.A.: Să fii gamer înseamnă să te dedici unor jocuri, fie doar că un hobby, fie că un mod de a realiza ceva în viață, indiferent unde te încadrezi, ai nevoie de pasiune pentru așa ceva și poate chiar anumite sacrificii în viața de zi cu zi.
Rep.: Câte ore te joci pe zi? Ce jocuri preferi, unde te pricepi cel mai bine?
D.A.: Nu știu exact dar pot aproxima că mă joc între 6 și 8 ore pe zi maximum. În general mă joc League of Legends, jocuri de tip shooter precum Valorant sau Counter Strike: Global Offesnive, cunoscut în lumea gamerilor sub numele scurt de CS:GO. Totodată jocurile de tipul battle royale încă îmi aduc o anumită satisfacție, jocuri precum Free Fire, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Fortnite, sau Call of Duty:Warzone. Aș mai adaugă în această listă și FIFA, Rocket League, și jocuri horror sau cu poveste mai lungă, create special pentru entertaining.
Rep.: De ce te-ai uită la un gamer cum se joacă? Ce satisfacții îți aduce asta?
D.A.: La început mă uităm la astfel de stream-uri doar pentru că îmi plăcea să văd cum abordează aceștia acel joc. În prezent mă uit mai mult pentru a învață cum să devin eu mai bun la acel joc deoarece în general streamerii ajung la un nivel ridicat datorită timpului investit în acest joc. Ei caută să învețe tehnici noi și să facă performanță, tocmai în scopul de a deveni mai buni și de a atrage audiența.
Rep.: Cu ce probleme se confruntă gamerii cel mai adesea? (dureri de spate, insomnii etc?)
D.A.: Personal nu m-am confruntat până în acest moment cu probleme deci nu prea știu cu ce s-ar putea confrunta. Cel mai probabil statul la calculator prea mult dăunează ochilor, drept urmare este posibil ca vederea să fie stricată pe măsură ce timpul trece și să fie nevoie de purtarea unor ochelari speciali pentru laptop sau în cazuri extreme ochelari de vedere.
Rep.: Poți să faci o meserie din a te juca? Ce câștiguri sunt în domeniul ăsta? Cum poți obține bani din gaming?
D.A.: Pentru a profesa în acest domeniu există două variante: Fie să devii angajat să zic la o firmă de jocuri să te ocupi să creezi, testezi sau modifici jocuri existente. Sau, a doua variantă: să devii un jucător profesionist. Dar pentru asta este nevoie de multă pregătire, dedicare și muncă. Desigur se pot câștiga bani și din streaming dar trebuie să știi cum să atragi publicul și cum să devii cunoscut.
Rep.: Dă dependență gamingul? Cum îți dai seama că ai devenit dependent?
D.A.: Cu siguranță dă. Eu personal consider că în momentul în care începi să stai închis în casă cu zilele, nu mai ieși afară deloc și începi să rupi legăturile sociale, atunci, da, putem spune că te confrunți cu o dependență. Personal nu am această problemă deoarece am știut cum să am un echilibru între muncă, relații sociale și gaming.
Rep.: Cel mai adesea există conflicte între părinți și gameri. Care sunt cel mai frecvente cauze?
D.A.: Cauza cea mai frecventă este diferența dintre generații, cei cu părinți mai în vârstă sau care stau cu bunici vor fi mereu criticați până în momentul în care chiar vor produce ceva din gaming.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii