G4Media.ro

VIDEO Un obiect stelar neobișnuit, aflat la 15.000 de ani-lumină de Pământ,…

Sursa foto: ICRAR

VIDEO Un obiect stelar neobișnuit, aflat la 15.000 de ani-lumină de Pământ, emite de zeci de ani unde radio în spațiu, la fiecare 22 de minute, acționând ca un far ceresc / Astronomii tocmai au descoperit ce este: „Am fost nedumeriți”

Astronomii au descoperit un nou tip de obiect stelar care ar putea schimba modul în care înțeleg corpurile cerești extreme din univers, relatează CNN.

Inițial, studentul doctorand al Universității Curtin, Tyrone O’Doherty, a observat un obiect spațial ceresc care se rotește în martie 2018. Obiectul necunoscut a eliberat explozii gigantice de energie și a emis radiații de trei ori pe oră.

În acele momente, a devenit cea mai strălucitoare sursă de unde radio vizibilă de pe Pământ prin radiotelescoape, acționând ca un far ceresc.

Cercetătorii au crezut că fenomenul ar putea fi un rest al unei stele prăbușite – fie o stea densă de neutroni, fie o stea pitică albă moartă – cu un câmp magnetic puternic. Sau poate că obiectul era cu totul altceva.

După ce au publicat un studiu care descria observația în ianuarie 2022, O’Doherty și o echipă de astronomi de la nodul Universității Curtin din cadrul Centrului Internațional de Cercetare în Radioastronomie, sau ICRAR, din Australia, au început să caute un alt exemplu.

„Am fost nedumeriți”, a declarat Dr. Natasha Hurley-Walker, lector senior la Universitatea Curtin a ICRAR, într-un comunicat. „Așa că am început să căutăm obiecte similare pentru a afla dacă a fost un eveniment izolat sau doar vârful icebergului”.

Echipa a observat cerul cu ajutorul Murchison Widefield Array, un radiotelescop aflat pe Wajarri Yamaji Country, în Australia de Vest, în zona periferică a Australiei de Vest, între iulie și septembrie 2022.

Oamenii de știință au descoperit un obiect aflat la 15.000 de ani-lumină de Pământ, în constelația Scutum. Obiectul, denumit GPM J1839-10, a emis unde radio la fiecare 22 de minute. Exploziile de energie au durat până la cinci minute.

Astronomii cred că ar putea fi un magnetar, sau un tip rar de stea cu câmpuri magnetice extrem de puternice, capabilă să elibereze explozii puternice și energetice. Dar dacă obiectul este un magnetar, acesta sfidează orice descriere, deoarece toți magnetarii cunoscuți eliberează energie în câteva secunde sau cel mult câteva minute.

Un studiu care detaliază această descoperire a fost publicat miercuri în revista Nature.

„Acest obiect remarcabil ne provoacă înțelegerea noastră despre stelele neutronice și magnetari, care sunt unele dintre cele mai exotice și extreme obiecte din Univers”, a declarat Hurley-Walker, care a fost autorul principal al noului raport.

Alte telescoape terestre și spațiale au fost folosite pentru observații de urmărire a obiectului nou descoperit, inclusiv radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud și telescopul spațial XMM-Newton.

Impulsuri puternice de la un obiect lent

Observațiile suplimentare au oferit mai multe detalii despre locația exactă și caracteristicile posibilului magnetar, pe care astronomii le-au folosit în timp ce căutau în arhivele radiotelescoapelor care sunt operaționale de zeci de ani.

„A apărut în observațiile realizate de către telescopul radio Giant Metrewave Radio Telescope din India, iar Very Large Array din SUA a avut observații care datează încă din 1988”, a declarat Hurley-Walker. „A fost un moment incredibil pentru mine. Aveam cinci ani când telescoapele noastre au înregistrat pentru prima dată impulsuri de la acest obiect, dar nimeni nu l-a observat, iar acesta a rămas ascuns în date timp de 33 de ani. L-au ratat pentru că nu se așteptau să găsească ceva asemănător”.

Unii magnetari există sub ceea ce se numește „linia morții”, ceea ce înseamnă că câmpurile lor magnetice sunt prea slabe pentru a elibera emisii energetice de unde radio. Acest lucru nu pare să se aplice în cazul GPM J1839-10, care se rotește lent.

„Obiectul pe care l-am descoperit se rotește mult prea încet pentru a produce unde radio – se află sub linia morții”, a declarat Hurley-Walker.

„Presupunând că este un magnetar, nu ar trebui să fie posibil ca acest obiect să producă unde radio. Dar noi le vedem. Și nu vorbim doar despre o mică bubuitură de emisie radio. La fiecare 22 de minute, acesta emite un impuls de cinci minute de energie cu lungimi de undă radio și face acest lucru de cel puțin 33 de ani. Indiferent de mecanismul care se află în spatele acestui lucru, este extraordinar”.

În timp ce descoperirea ridică întrebări cu privire la modul în care se formează și evoluează magnetarii, aceasta ar putea fi, de asemenea, legată de alte fenomene cosmice misterioase, cum ar fi exploziile radio rapide. Exploziile intense de unde radio, cu durata de milisecunde, au origini necunoscute, dar magnetarii au fost indicați ca fiind o cauză potențială.

Echipa se pregătește să observe GPM J1839-10 mai mult în viitor, precum și să continue căutarea altor obiecte similare pentru a determina dacă sunt doar magnetari neobișnuiți sau altceva.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...