VIDEO Un oraș din China testează pentru COVID-19 peștii proaspăt prinși / Politica a stârnit râsul pe internet și a atras critici din partea experților
Orașul chinezesc de coastă Xiamen testează peștele proaspăt prins, crabii și chiar creveții pentru Covid-19, în încercarea de a stăpâni o epidemie în creștere – o politică care a stârnit râsul pe internet și critici din partea experților care spun că este o „risipă de resurse”, relatează CNN.
Săptămâna aceasta, videoclipuri cu lucrători din domeniul sănătății îmbrăcați în costume de protecție care bagă bețișoare cu tampoane de bumbac în gura peștilor și crabilor au devenit virale pe rețelele de socializare chinezești, stârnind plângeri că politica de zero-Covid a țării a mers prea departe.
De la pandemie încoace, China s-a bazat pe teste în masă, carantine extinse și închideri rapide pentru a eradica orice reapariție a coronavirusului. Însă varianta Omicron, foarte contagioasă, a reprezentat o provocare pentru cele mai stricte măsuri anti-Covid din China.
În districtul Jimei din Xiamen, autoritățile au emis luna trecută un anunț prin care ordonau ca atât „pescarii, cât și capturile lor” să fie testate pentru Covid.
Acesta a declarat că, începând din iunie, „comerțul ilegal și contactele ilegale” între pescarii din provincia Fujian și navele de peste mări au răspândit Covid în China, „provocând mari daune sociale”.
https://twitter.com/auar190516/status/1560169823690457088
Xiamen a raportat vineri 10 cazuri de Covid, ridicând numărul total al ultimului focar la 65. Orașul portuar a derulat trei runde de teste în masă pentru cei 5 milioane de locuitori ai săi, începând de miercuri.
Taihainet.com, un site de știri de stat din Fujian, a raportat că cerința de testare atât pentru pescari, cât și pentru capturile acestora a fost implementată „pentru a consolida linia de apărare împotriva epidemiilor maritime și pentru a preveni cu strictețe importul epidemiei de pe mare”.
Jin Dongyan, profesor la Școala de Științe Biomedicale a Universității din Hong Kong, a declarat pentru CNN că această politică este o „risipă de resurse”.
„Ar trebui să se concentreze pe oameni mai degrabă decât pe pești”, a spus el.
Potrivit lui Jin, testarea capturii este „complet inutilă”, deoarece șansele ca peștele să fie testat pozitiv și să răspândească virusul la oameni erau „foarte mici”.
„Este de 100 sau 1.000 de ori mai posibil ca acești pescari să fi fost infectați de alți pescari. Nu există nicio dovadă că peștele poate transmite virusul”, a spus el.
Oficialii chinezi au pus anterior focarele de Covid-19 din țară pe seama unei varietăți de importuri, inclusiv fructe de mare congelate, sugerând că oamenii s-ar fi putut îmbolnăvi după ce au manipulat ambalaje contaminate.
Cu toate acestea, din 2020, Organizația Mondială a Sănătății a susținut că nu există dovezi că oamenii pot lua Covid din alimente sau ambalaje alimentare. Iar în ianuarie 2022, Centrul pentru sănătatea și bunăstarea animalelor de la City University of Hong Kong a declarat că riscul de a lua Covid de la animale este „neglijabil”.
Anterior, au apărut rapoarte despre fructe de mare, animale, fructe normale și chiar culturi întregi care au fost testate pentru Covid în China. De asemenea, autoritățile au pus în aplicare măsuri riguroase de testare a ambalajelor produselor alimentare importate pentru a depista urme ale virusului, suspendând chiar și importurile de la companiile care au fost testate pozitiv, ceea ce a provocat întârzieri și porturi blocate.
Politica de testare din Xiamen vine în contextul în care China ia măsuri ample pentru a-și menține poziția de zero-Covid, inclusiv închiderea unei filiale Ikea din Shanghai săptămâna aceasta, după ce un contact apropiat al unui caz de Covid-19 a fost depistat în această locație, și blocarea a peste 80.000 de turiști pe insula turistică Hainan săptămâna trecută pentru a stăvili un focar de infecție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii