VIDEO Un os preistoric sculptat ar putea fi cea mai veche lucrare de artă din lume/ Osul atestă că oamenii de Neanderthal erau capabili de simbolism
Un os de 51.000 de ani sculptat este considerat una dintre cele mai vechi lucrări de artă din lume descoperite vreodată, iar acest lucru demonstrează că oamenii de Neanderthal erau capabili de simbolism, caracteristică atribuită la un moment dat doar speciei Homo sapiens.
Osul piciorului unei cervide preistorice (familie de mamifere rumegătoare ai cărei masculi au coarne osoase, n.red.) cu linii încrustate în urmă cu 51.000 de ani este considerat una dintre cele mai vechi forme de artă, potrivit unui studiu citat de NBC.
„Cu siguranţă, nu este un medalion sau ceva de genul”, a declarat Thomas Terberger, profesor şi arheolog la Universitatea din Göttingen (Germania), co-autor al studiului publicat luni în Nature Ecology & Evolution. „Este cu siguranţă o decoraţiune cu un fel de caracter simbolic… Îi puteţi spune şi punctul de început al artei, ceva ce nu a fost făcut accidental, ci cu un plan clar în minte”.
Osul a fost descoperit într-o peşteră din Munţii Harz, în centrul Germaniei, la aproximativ 240 de kilometri de Berlin. Pe partea din faţă sunt cioplite, suprapus, linii în forma unui V inversat, iar arheologii au remarcat şi incizie în partea de jos, care serveşte ca bază.
„L-am încercat şi acest obiect poate sta singur. Nu se mişcă, nu se răstoarnă”, a spus arheologul Dirk Leder de la Biroul pentru patrimoniu cultural din Saxonia Inferioară, care a condus săpăturile în care a fost descoperit osul. „Probabil era pus drept, într-un colţ al peşterii”.
Osul gravat a fost descoperit alături de oase de căprioare preistorice şi de un craniu intact al unui urs de peşteră. Este posibil ca acestea să fi fost folosite la un ritual, a mai spus Leder.
Metoda de datare pe bază de carbon radioactiv a stabilit că osul are o vechime de 51.000 de ani, mai vechi decât orice lucrare de artă atribuită oamenilor de Neanderthal.
Arheologii au mai găsit şi gheare de vultur preistoric folosite de Neanderthalieni ca medalioane, precum şi picturi rupestre în Spania care ar putea fi mai vechi – datarea acestora este disputată. Terberger a mai afirmat: „În acest caz, pentru prima dată, avem un obiect datat în mod credibil”.
Einhornhöhle – sau „Peştera unicornului” -, unde au fost făcută recenta descoperire, este cunoscută de cel puţin cinci secole. Numele i-a fost dat după oasele fosilizate descoperite acolo, despre care se spune că au aparţinut unor unicorni şi care erau odată folosite în scop medicinal.
Din 1980, săpăturile au stabilit că peştera a fost locuită de mai multe generaţii de oameni de Neanderthal, de cel puţin 130.000 de ani până acum 47.000 de ani.
Mai târziu, aici au trăit şi grupuri de Homo sapiens, după circa 12.000 de ani în urmă, a mai spus Leder. Cea mai recentă dovadă a prezenţei Homo sapiens în sud-estul Europei datează de acum 45.000 de ani şi este considerat că ei au ajuns în Europa centrală abia după 10.000 de ani, a explicat cercetătorul.
sursa: News.ro, sursa foto: Captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii