VIDEO Un restaurant croat oferă preparate gătite de un bucătar robotic / „Scopul nostru final este de a crea un restaurant fără chelner, fără bucătar şi fără numerar”
Aveţi poftă de nişte gnocchi cu miel, de risotto negru sau de paste cu dovlecei? Acestea şi alte circa 70 de feluri de mâncare diferite sunt pregătite de un bucătar robotic într-un restaurant croat, notează Reuters, preluată de Agerpres.
Proprietarii săi spun că sunt convinşi că bistro-ul Bots&Pots Sci-Food din Zagreb este singurul restaurant din lume care oferă mâncăruri realizate de bucătari roboţi fără implicare umană, în afară de încărcarea dispozitivelor cu ingrediente proaspete.
Dispozitivele adaugă uleiul şi condimentele în funcţie de reţete digitale realizate de un bucătar uman.
În alte restaurante similare, roboţii amestecă şi prăjesc cartofi prăjiţi şi hamburgeri, prepară pizza sau servesc şi livrează felurile de mâncare, dar „nu există niciun robot care să pregătească o mâncare la oală din alimente proaspete”, explică coproprietarul restaurantului, Hrvoje Bujas.
A fost nevoie de şapte ani pentru ca partenerii lui Bujas să transforme o idee în realitate şi să deschidă restaurantul anul trecut, în urma unei investiţii de peste 1 milion de euro.
„A fost într-adevăr o provocare să prepari o mâncare gata de consum din alimente proaspete în cel mai scurt timp posibil şi cât se poate de gustoasă”, a declarat Bujas pentru Reuters.
Iar clienţii par să îi dea dreptate.
„Mâncarea este de calitate superioară”, este de părere Lovro Petar Andrisek, de 18 ani, care a venit la Bots&Pots să îşi sărbătorească ziua de naştere. „Farfuria mea este complet goală”, explică râzând acesta.
Bucătarul robot numit GammaChef este „învăţat” digital cum să gătească o mâncare de către bucătarul-şef al restaurantului, apoi o memorează şi o repetă la nesfârşit.
Cinci bucătari roboţi pot produce fiecare patru mese în 15 minute, sau aproape 100 de feluri de mâncare într-o oră, a declarat Bujas, adăugând că un singur bucătar robotic ar costa 10.000 de euro dacă ar fi de vânzare.
„Un astfel de restaurant cu cinci roboţi poate fi condus de o singură persoană”, explică el. „Scopul nostru final este de a crea un restaurant fără chelner, fără bucătar şi fără numerar, în care să comanzi, să primeşti şi să plăteşti mâncarea fără contact uman”, a adăugat Bujas.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii