G4Media.ro

VIDEO Un robot chirurgical aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, controlat în…

Sursa foto: Captură video – Twitter / ISS Research

VIDEO Un robot chirurgical aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, controlat în premieră de pe Pământ

O echipă de chirurgi de pe Pământ a reuşit să controleze un mic robot chirurgical aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi să simuleze de la distanţă tehnici de bază utilizate în timpul operaţiilor, transmite AFP, transmite Agerpres.

Această premieră reprezintă un nou pas în dezvoltarea chirurgiei în spaţiu, care ar putea deveni necesară pentru a trata urgenţele medicale apărute în timpul călătoriilor cu echipaj uman cu durata de mai mulţi ani, spre exemplu, spre Marte.

Aceste progrese ar putea contribui, de asemenea, la dezvoltarea chirurgiei la distanţă pe Pământ, în beneficiul locuitorilor din zone îndepărtate, privaţi de acces la medici chirurgi.

Robotul, dezvoltat de compania Virtual Incision şi de Universitatea din Nebraska, SUA, este denumit spaceMIRA. El a fost lansat către ISS la sfârşitul lunii ianuarie, la bordul unei rachete a companiei SpaceX.

 

Dispozitivul a fost plasat într-o cutie de mărimea unui cuptor cu microunde, fiind uşor de transportat astfel.

Joia trecută, robotul a fost pornit şi inspectat de astronauta Loral O’Hara, aflată în prezent la bordul laboratorului orbital.

Experimentul a avut loc apoi sâmbătă, condus de la sediul Virtual Incision din Lincoln, Nebraska. Acesta a durat aproximativ două ore şi a implicat şase chirurgi.

Chirurgii au reuşit să controleze de la distanţă robotul, echipat cu o cameră şi două braţe.

„Experimentul a testat tehnici chirurgicale standard, cum ar fi apucarea, manipularea şi tăierea ţesuturilor”, a declarat Virtual Incision. Ţesutul biologic a fost simulat printr-o bandă elastică.

În imagini video distribuite de companie se poate vedea cum un braţ echipat cu un cleşte apucă elasticul pentru a-l întinde, iar celălalt braţ echipat cu o foarfecă îl secţionează, imitând o tehnică de disecţie.

Dificultatea unei astfel de operaţiuni a constat în decalajul de 0,85 secunde dintre Pământ şi ISS.

Pentru evaluarea impactului procedurii, datele complete colectate vor fi comparate cu cele de la sarcini similare efectuate cu acelaşi echipament pe Pământ.

Cu toate acestea, experimentul a fost deja descris drept „un mare succes de către toţi chirurgii şi cercetătorii şi au existat puţine probleme sau chiar deloc”, a precizat Virtual Incision.

„Chirurgii sunt de părere că acest experiment va schimba viitorul chirurgiei”, a notat compania.

Proiectul a beneficiat de sprijin financiar din partea agenţiei spaţiale americane NASA.

Agenţia americană estimează că, odată cu misiunile mai lungi de explorare a spaţiului, cu echipaj uman, va „creşte nevoia potenţială de îngrijiri de urgenţă, inclusiv proceduri chirurgicale, de la simple copci în caz de tăieturi, până la activităţi mai complexe”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...