VIDEO Va aduce Moș Crăciun jucării mai sigure în UE și cu mai puține chimicale? INTERVIU cu europarlamentarul Brando Benifei, despre regulile UE pentru siguranța jucăriilor
Parlamentul European propune reguli noi pentru siguranța jucăriilor. Europarlamentarul Brando Benifei, raportor pentru raportul de modificare a Directivei acum în vigoare, a vorbit într-un interviu pentru G4Media despre principalele propuneri adresate Comisiei Europene: modificarea valorilor limită pentru unele substanțe chimice conținute de jucării, includerea unor noi substanțe, extinderea regulilor pentru a include prevederi de securitate personală, în cazul jucăriilor conectate, și altele.
Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor a adoptat pe 9 decembrie un raport cu privire la siguranța jucăriilor. Acesta cuprinde propuneri ce vizează întărirea legislației actuale și garanția că jucăriile vândute pe piața UE, inclusiv jucăriile importate din alte țări, sunt sigure și durabile. Raportul va fi supus la vot în timpul sesiunii plenare din ianuarie 2022.
Brando Benifei (S&D) a explicat în interviul pentru G4Media: „Copiii sunt consumatori vulnerabili, la o vârstă sensibilă, cred că ar trebui să beneficieze de cel mai înalt nivel de siguranță față de neplăcerile cauzate de substanțele chimice conținute de jucării. Nu putem să acceptăm un nivel scăzut de protecție împotriva substanțelor cancerigene și mutagene (care pot produce mutații genetice, n.r.) și prin urmare această Directivă ar putea fi convertită într-un regulament, este ceea ce susținem în text și am propus Comisiei Europene. Ar putea fi ocazia a de a avea reguli clare și coerente pentru toate Statele Membre. Cred că valorile limită pentru nitrozamine și substanțe nitrozabile (substanțe cancerigene, n.r.) sunt prea ridicate, iar revizuirea Directivei ar trebui să le aducă la un nivel scăzut standard, spre exemplu cel din Germania. Regulile privind substanțele chimice din Directiva privind jucăriile ar trebui corelate cu Regulamentele europene privind produsele chimice”, a explicat acesta.
El a mai spus că perturbatorii endocrini (o substanță sau un amestec care modifică funcțiile sistemului endocrin și, în consecință, are efecte adverse asupra sănătății, n.r.) care nu sunt menționați acum în Directivă trebuie luați în considerare. De asemenea, trebuie luat în considerare efectul combinat al chimicalelor în jucării. În prezent, Directiva poate avea aplicare diferită în Statele membre și în opinia sa, există prea multă fragmentare, ar trebui să fie mult mai uniformă.
Referitor la jucăriile conectate, care au înregistrat o creștere importantă în ultimii ani, acestea vin cu noi riscuri și provocări pentru copii.
Eurodeputatul Brando Benifei a mai spus că „în acest caz, riscurile sunt mai mari decât cele privind sănătatea și siguranța, vorbim despre securitate și intimitate. Dacă acestea nu asigură protecție, spre exemplu printr-o securitate cibernetică robustă, poate fi încălcată sfera privată a copiilor și a familiei, cu posibilitatea de a manipula sau localiza utilizatorii. Aceste jucării, dacă nu sunt dotate cu bună protecție, ridică riscuri serioase pentru securitatea copiilor, pentru că pot fi utilizate pentru infracțiuni grave precum pornografia infantilă. Dat fiind că acestea sunt adesea conectate la internet și pot interacționa cu copiii, avem nevoie să fie foarte clare mijloacele de protecție. Așa cum am subliniat în raport, deja unele jucării plasate pe piața UE oferă un nivel scăzut de securitate, sau deloc. Ca legislatori, solicităm Comisiei să exploreze acțiuni care să adreseze această problemă, precum, de exemplu, extinderea Directivei așa încât să cuprindă prevederi legate de securitate și securitate cibernetică”.
Actualizarea legislației este necesară fiindcă din mediul tehnologiei apar noi riscuri. Benifei a mai detaliat că la elaborarea propunerilor au fost implicați și stakeholderii din toate categoriile pentru a avea un raport echilibrat. Cel mai probabil, revizuirea va fi apărea în 2023 iar Parlamentul și Consiliul vor examina propunerea. „Sunt sigur că vor fi incluse termene limită rezonabile pentru aplicare, luând în considerare și nevoile mediului de business dar în special cele ale copiilor a căror siguranță primează”.
Așadar, când va aduce Moș Crăciun jucării mai sugure, în UE?
„Anul viitor vom putea vedea aplicate la nivel național recomandările pe care le-am formulat iar în 2023 vom putea avea o nouă legislație. Așa că în decurs de doi ani cred că vom putea vedea schimbări concrete și jucării mai sigure pentru copii.”
Informații de background
Parlamentul European a explicat într-un comunicat de presă din 9 decembrie în ce constau propunerile privind actualizarea legislației pentru siguranța jucăriilor.
Directiva privind siguranța jucăriilor a fost adoptată în 2009. Aceasta definește cerințele în materie de siguranță (riscuri chimice, fizice, mecanice, electrice, riscuri de incendiu, de igienă și de radioactivitate) pentru jucăriile destinate copiilor sub 14 ani. Directiva stabilește norme pentru fabricanții, importatorii și distribuitorii de jucării vândute în UE și pentru supravegherea piețelor naționale pentru a garanta libera circulație a jucăriilor sigure pentru cei mici.
La mai bine de 10 ani de la adoptarea acestui text legislativ, un raport de evaluare din 2020 al Comisiei Europene relevă că directiva prezintă încă lacune, în principal legate de atingerea obiectivelor de sănătate și siguranță. Raportul comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor conchide că o revizuire a directivei este necesară pentru ameliorarea acestor aspecte.
Comunicatul integral poate fi citit aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii